Izborna matematika

Elaborat o samostalnoj opštini: Tuzi ne mogu bez Podgorice

U elaboratu je navedeno da bi nova opština imala manji budžet od trenutnog. Fadilj Kajošaj (DUA) optužuje Mugošu da pokušava da predstavi opštinu Tuzi kao ekonomski neodrživu
56 pregleda 22 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Boris Pejović
Miomir Mugoša, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.07.2013. 14:55h

Čelnici Gradske opštine Tuzi tražili su juče hitnu izmjenu elaborata za punopravnu opštinu zbog bojazni da bi nalaz, koji pokazuje da bi njeni prihodi bilo skoro četiri puta manji od onoga što sada dobija iz kase glavnog grada, izazvali žestoku reakciju opozicije i Demokratske unije Albanaca(DUA) koja je članica tamošnje vladajuće koalicije.

Prema informacijama “Vijesti”, predsjednik SO Tuzi Fadilj Kajošaj (DUA) zbog toga je optužio gradonačelnika Podgorice Miomira Mugošu da pokušava da predstavi opštinu Tuzi kao ekonomski neodrživu.

Na sastanku Komisije za izradu elaborata izvodljivosti o ekonomskoj opravdanosti samostalne opštine Tuzi, Kajošaj je kazao da je elaborat urađen po narudžbini Mugoše, kako bi Tuzi bili predstavljeni kao prostor koji ne može da živi bez Podgorice.

Prema informacijama “Vijesti” u elaboratu je navedeno da bi nova opština imala budžet od 470 hiljada eura. Prema sadašnjem budžetu, Tuzi iz gradske kase dobijaju oko 1,9 miliona eura.

Predsjednik GO Tuzi Franjo Ljuljđuraj(DPS) je kazao da još nije urađena konačna verzija elaborata, navodeći da će elaborat biti predstavljen nakon praznika.

On je rekao da nije bilo nikakvih optužbi na račun gradske uprave i da je još rano govoriti o ponuđenim rješenjima.

Većina birača sa područja Tuzi glasa za DPS ili partije koje su njeni saveznici. Ta gradska opština smatra se jednim od posljednjih uporišta DPS-a u Podgorici

“Ne želimo ništa da prejudiciramo. Konačna verzija elaborata još nije urađena, a kada bude, javnost će sa njom biti upoznata”, kazao je Ljuljđuraj “Vijestima”

Radna verzija elaborata koji je radila firma “Inestment and consulting DOO” juče je predstavljena članovima Komisije za izradu elaborata izvodljivosti o ekonomskoj opravdanosti samostalne opštine Tuzi.

Više učesnika sastanka potvrdilo je “Vijestima” da u elaboratu nijesu navedeni potencijalni finansijski izvori buduće opštine, niti kompanije koje imaju ispostave u Tuzima. Izrađivači elaborata su to opravdali činjenicom da velike kompanije poput Plantaža, Rokšpeda i Europakta imaju centrale u Podgorici i da dažbine plaćaju Glavnom gradu.

Elaboratom nijesu obuhvaćene ni potencijalne komunalne takse koje bi uplaćivala pijaca u Tuzima, uz obrazloženje da ona pripada JU Tržnice i pijace Podgorice.

Osim Ljuljđuraja i Kajošaja, sastanku su prisustvvali predsjednik Komisije Emin Ažović i Halil Duković(DPS).Kajošaj sinoć nije odgovarao na telefonske pozive “Vijesti”.

Elaborat o ekonomskoj održivosti je jedna od ključnih pretpostavki za osnivanje punopravne opštine. Zakonom o teritorijalnoj organizaciji predviđeno je da se o elaboratu izjasni Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave, nakon čega se u slučaju da je pozitivno raspisuje konsultativni referendum. Prema ranijem dogovoru predstavnika DPS-a i manjinskih stranaka, referendum o opštini Tuzi trebalo bi da se održi krajem septembra.

Većina birača sa područja Tuzi glasa za DPS ili partije koje su njeni saveznici. Ta gradska opština smatra se jednim od posljednjih uporišta DPS-a u Podgorici. Ako Tuzi ostanu u sastavu Podgorice, DPS može da se nada da bi, uz podršku manjih partnera, mogla opstati na vlasti u glavnom gradu.

Elaboratom koji su prije dvije godine sastavili poslanici Force i koalicije Perspektiva Genci Nimanbegu i Vaselj Siništaj predviđeno je da budžet opštine Tuzi iznosi 2,24 miliona eura. U elaboratu se navodi da bi opština bila ekonomski održiva, uz napomenu da bi se najveći dio novca u opštinski budžet slivao od poreza i taksi. Taj elaborat nalazi se u proceduri u Skupštini Crne Gore i već je dobio pozitivno mišljenje Odbora za ekonomiju.

Preporučujemo za Vas