SNP traži kontrolno saslušanje Konjevića i Žugića

"U Baru direktor Vodovoda ima platu od 1.805 eura, što je 400 eura više od plate predsjednika opštine"
66 pregleda 1 komentar(a)
Snežana Jonica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Snežana Jonica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.07.2013. 15:56h

Socijalistička narodna partija (SNP) tražiće kontrolno saslušanje ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića i ministra finansija Radoja Žugića zbog analize stanja u lokalnim samoupravama, saopštila je funkcionerka te partije Snežana Jonica.

Poslanica SNP-a kazala je da je ta partija još prije tri godine pokrenula interpelaciju o radu Vlade u oblasti lokalnih samouprave i nakon toga dobila odgovor od Vlade da ništa od onoga što smo naveli u interpelaciji nije tačno i da “sve cvjeta” u lokalnim samoupravama.

"Tri godine kasnije u analizama funkcionisanja lokalne samouprave kako u prošlogodišnjem iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) tako i ovogodišnjem iz Ministarstva finansija imamo nalaze upravo onakve kakve smo mi naveli tada u interpelaciji Vladi. Problem je što sa 3 godine zakašnjenja jedini koji su na gubitku zbog loše politike Vlade u oblasti lokalne samouprave jesu građani koji ne uspijevaju da ostvare svoja prava niti su usluge lokalne samouprave na nivou onoga što je neophodno lokalnom stanovništvu", kazala je Jonica.

Jonica je navela da je Vlada imala "blage" pokušaje da se nešto uradi po pitanju samovolje lokalnih samouprava, ali da je su oni došli prekasno.

Jonica je navela da opština Tivat nije dostavila iznose plata Ministarstvu finansija, navodeći da je prije godinu dvije takođe imala problem da dostavi podatak o zapošljavanju

Jonica je podsjetila da se bivši ministar finasnija Milorad Katnić žalio da sa opštinama ne može da obezbijedi funkcionisanje na način da mu se dostavi neophodni podaci, kao i odgovor ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića da problemi u funkcionisanju zakona koji je prije par dana branio takođe nastaju zbog toga što lokalne samouprave ne obavljaju svoj dio posla.

Ona je naglasila da ni MUP ni Ministarstvo finansija nisu preduzeli neophodne korake.

"Ni MUP a ni Ministarstvo finansija nije napravilo iskorake da zakonskim rješenjima utiče na definisanje normi kako bi se onemogućila takva, kako oni sami kažu, samovolja lokalnih samouprava”, kazala je ona i naglasila da se Konjević kao poslanik mnogo više bavio lokalnim samoupravama.

"Vjerovatno je to činio iz poznatih podgoričkih razloga, ali je to radio više nego što danas kao ministar koji je nadležan za tu oblast”, rekla je Jonica.

Poslanica SNP-a ukazala je i na na obaveza koja je istekla na isteku drugog kvartala da je neophodno hitno predložiti izmjene zakona o lokalnoj samoupravi, ali takođe i na obavezu da se hitno radi na izmjenama zakona o finanisranju lokalne samouprave.

Jonica se osvrnula i na politiku zapošljavanja u lokalnim samoupravama i podsjetila da je 2010. godine raspisana potreba za racionalizacijom radnih mjesta u lokalnim samoupravama.

"Sada imamo primjer opštine Andrijevica, koja je 2010. završila sa 74 zaposlena, a 2012. sa 108, dakle sa 50 odsto više”, navela je ona.

Jonica je kazala da najveći dio funkcionera u lokalnim samoupravama ima platu koja je značajno veća od ministarske i poslaničke.

"U Baru recimo, direktor Vodovoda ima platu od 1.805 eura, što je 400 eura više od plate predsjednika opštine, plate direktora Vodovoda u Kotoru i Budvi su veće od plata predsjednika opština, a vodosnabdijevanje u tim opštinama ne ukazuje na potrebu da ti direktori budu nagrađeni", kazala je Jonica.

Jonica je navela da opština Tivat nije dostavila iznose plata Ministarstvu finansija, navodeći da je prije godinu dvije takođe imala problem da dostavi podatak o zapošljavanju.

Ona je ukazala i na upečatljive razlike u zaradama od opštine od opštine, navodeći da je prosječna zarada u jednom gradu 390 eura, do 624 eura u drugom, i zaključila da je to razlog zbog kojeg opština Tivat nije htjela da dostavi iznose plata.

Bonus video: