Drobnič: Principe nezavisnosti sudstva zapisati u Ustav

"Očekuje se da Crna Gora raščisti pitanje afere Snimak i utvrdi da li je došlo do zloupotrebe državnih resursa za interese pojedine političke partije"
50 pregleda 2 komentar(a)
Mitja Drobnič, Foto: Boris Pejović
Mitja Drobnič, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.07.2013. 15:40h

Evropska unija (EU) očekuje da Crna Gora raščisti pitanje afere "Snimak" i utvrdi da li je došlo do zloupotrebe državnih resursa za interese pojedine političke partije, rekao je ambasador EU u Crnoj Gori, Mitja Drobnič.

On je u Budvi rekao da u procesu pridruživanja EU na prvo mjesto stavlja proces vladavine prava.

Drobnič je, na panel diskusiji “Crna Gora u procesu evropskh integracija, tj. Pretpristupni period Crne Gore u EU“, kazao da su posebno bitna poglavlja 23 i 24 i da ona moraju biti otvorena među prvima.

Prema njegovim riječima, ako se to ne desi, neće moći biti otvorena ni ostala poglavlja, jer se mora postići određeni nivo vladavine prava.

"EU očekuje da Crna Gora zapiše principe nezavisnosti sudstva u Ustavu, jer, ako su oni samo u zakonu, on se može mijenjati. Takođe se očekuje da Crna Gora raščisti pitanje afere Snimak i utvrdi da li je došlo do zloupotrebe državnih resursa za interese pojedine političke partije", kazao je Drobnič.

On je rekao da mora biti unaprijeđeno izborno zakonodavstvo, navodeći da se poslije svakih izbora postavlja pitanje da li su oni bili legalni i da li je bilo izbornih manipulacija.

"To je nešto što država Crna Gora mora riješiti u početnoj fazi, da bi se stekli dalji uslovi za pregovore, na putu ka ispunjavanju uslova za punopravno članstvo u EU", naveo je Drobnič.

On je ocijenio da je Crna Gora na dobrom putu, da je državna administracija obavila dobar posao u prvoj fazi takozvanog skliringa, što znači približavanje evropskom zakonodavstvu.

"Međutim, to je tek početak i teži koraci tek treba da uslijede. Ja sam ubijedjen da će Crna Gora uspjeti da to odradi sa dobrom organizacijom i dugoročnim planiranjem", kazao je Drobnič.

Drobnič je ocijenio da je dobro što je parlament donio odluk o parlamentarnoj istrazi i formira Radnu grupu za uspostavljanje povjerenje u izborni sistem.

On je rekao da je zadatak te radne grupe da predloži takva rješenja u izbornom sistemu i praksi, koja će onemogućiti moguće zloupotrebe.

"I koja će dovesti do toga da će biti jasno da li je bilo zloupotrebe ili ne i, ukoliko je došlo do nje, da se vinovnici sankcionišu, a da se poštuje izborna volja građana i realni rezultati izbora", kazao je Drobnič.

Bonus video: