PSSE: Što prije izmijenite Ustav i povećajte nezavisnost sudstva

PSSE je pozvala sve partije da se što prije slože o ustavnim promjenama i da se izmjene Ustava što prije usvoje u skladu sa preporukama koje je dala Venecijanska komisija
96 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2013. 15:52h

Koizvjestioci Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) kazali su da je usvajanje izmjena Ustava do kraja jula od suštinskog značaja za Crnu Goru.

Koizvjestioci PSSE Kimo Sasi i Nursuna Memidžan kazali su da je potrebno što prije izmijeniti Ustav i time povećati nezavisnost sudstva u Crnoj Gori.

“Nakon posljednjih parlamentarnih i predsjedničkih izbora PSSE nadgleda i izborni proces u Crnoj Gori”, kazao je Sasi

“Bilo bi od suštinskog značaja da se izmjene Ustava usvoje do kraja jula jer će se time obezbijediti nezavisnost pravosuđa“, kazala je Nemedžan.

Nemidžan je novinarima u skupštinskim holu kazala da bi nezavisnost sudstva imala veliki i pozitivan uticaj na crnogorsko društvo, kao i da bi to privuklo strane investitore u zemlju.

Drugi izvjestilac PSSE Kimo Sasi pozvao je sve partije da se što prije slože o ustavnim promjenama i da se izmjene Ustava što prije usvoje u skladu sa preporukama koje je dala Venecijanska komisija.

“Izmjena Ustava je esencijalan korak ka evropskom putu Crne Gore”, kazao je Sasi.

On je naveo da se Monitoring PSSE bavio nezavisnošću pravosuđa koja bi se obezbijedila kroz reformu Ustava, borbu protiv korupcije i kriminala, slobodu medija, prava manjina i integraciju raseljenih lica.

Ubrzati reforme: Kimo Sasi i Nursuna Memidžan (Foto: Vesko Belojević)

“Nakon posljednjih parlamentarnih i predsjedničkih izbora PSSE nadgleda i izborni proces u Crnoj Gori”, kazao je Sasi.

Sasi je kazao da se stanje u dijelu manjinskih prava popravilo, ali da PSSE i dalje prati razvoj situacije u toj oblasti.

“Biće zanimljivo vidjeti kako će proći zakazana parada ponosa, želim vam sreću sa tim” naveo je on.

Odgovarajući na pitanje da li će rasvjetljavanje afere “Snimak” uticati na put Crne Gore ka Evropi, Sasi je naveo da je formiranje Anketnog odbora po tom pitanju dobra stvar.

“Tužilaštvo vodi istragu o tome, ne možemo da se miješamo u taj proces, ali pratićemo i dalje razvoj situacije”, kazao je Sasi.

Galerija

Bonus video: