Drobnič: Pregovori Srbije sa EU bi motivisali Crnu Goru

“EU daje zakonodavni okvir državi kandidatu, ali to ne znači da mi tu zemlju možemo natjerati da nešto uradi"
2 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2013. 09:28h

Šef delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič ocijenio je da bi otvaranje pregovora sa Srbijom prvog januara naredne godine motivisalo Crnu Goru da snažnije zakorači putem evropskih integracija.

“Otvaranjem pregovora sa Srbijom, stvoriće se dodatna priča o uspjehu. To će možda dovesti i do konkurencije, ali i tješnje saradnje dviju Vlada a sve u cilju efikasnijeg pregovaračkog procesa”, ocijenio je Drobnič na panel diskusiji „Crna Gora u procesu EU integracija, EU znači DA“, u Ulcinju.

Na zamjerku jednog od učesnika panela da se delegacija EU ne uključuje u rješavanje pitanja loših privatizacija, Drobnič je tvrdio EU do sada nije imala ulogu portparola Vlade.

“EU daje zakonodavni okvir državi kandidatu, ali to ne znači da mi tu zemlju možemo natjerati da nešto uradi. To ona mora sama”, kazao je Drobnič navodeći da ga raduje činjenica da sve više građana vjeruje u evrointegracije.

“Često se srećemo sa očekivanjima građana da ćemo mi riješiti slučajeve organizovanog kriminala ili korupcije. Ne. Mi te slučajeve pratimo, u to možete biti sigurni”, poručio je Drobnič ocijenivši da je državna uprava u ovoj fazi uradila dobar posao ali da teška pitanja tek dolaze na dnevni red.

On je podsjetio da su neke zemlje bile skeptične kada je trebalo otvoriti pregovore sa Crnom Gorom.

“Neki su govorili 'da tamo ima kriminala i korupcije, da oni još nijesu zreli', ali je prevladalo mišljenje da je dobro otvoriti pregovore. Ne zato što je Crna Gora dosegla neki nivo ili ispunila uslove, već da bi se država kandidat brže i ozbiljnije uhvatila u koštac sa tim problemima i mislim da je to bila dobra odluka”, kazao je Drobnič podsjećajući da EU nije imala problem u procesu proširenja zato što je ranije otvarala pregovore, nego što ih je prerano završavala.

Odgovarajući na pitanja učesnika panela o stanju ljudskih i manjinskih prava, koja su prema riječima nekoliko učesnika u Ulcinju ugrožena, slobodi kretanja, ekologiji i poljoprivredi, on je najavio da će evropska delegacija budno motriti kako Crna Gore ispunjava zadate uslove i o tome redovno davati ocjene u Izvještajima o napretku.

Izrazio je očekivanje da će Crna Gora poglavlja 23 i 24 otvoriti na jesen što će, kako je rekao, biti i zeleno svjetlo za otvaranje ostalih poglavlja.

“Stav članica je da se ne otvaraju druga poglavlja, dok se ne otvore poglavlja 23 i 24. To bi moglo dovesti do zastoja integracija, ali vjerujem da do toga neće doći. Za sad ide kako treba”, kazao je Drobnič navodeći „da ima mnogo pitanja iz područja političkih prava koja treba da se riješe da bi se stvorili normalni uslovi za nastavak procesa“.

“U ovom momentu insistiramo na rješavanju moguće zloupotrebe državnih resursa u predizborne svrhe i unapređenju izbornog zakonodavstva kako ne bismo poslije svakog izbornog ciklusa dolazili u situaciji da slušamo optužbe o krađi”, bio je jasan Drobnič.

Panelu je prisustvovao i gradonačelnik Ulcinja Nazif Cungu, kao i predstavnici NVO Delfin i Novi horizonti Ljilja Radunović i Nazif Velić, koji realizuju projekat.

Galerija

Bonus video: