Radna grupa: MUP treba da upravlja biračkim spiskovima

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Goran Danilović kazao je da DIK treba da ima apsolutni uvid u biračke spiskove
55 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2013. 12:13h

Članovi Radne grupe za izgradnju povjerenja u izborni proces složili su se da Ministarstvo unutrašnjih poslova treba da upravlja biračkim spiskovima dok bi ih Državna izborna komisija kontorlisala.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Goran Danilović kazao je da DIK treba da ima apsolutni uvid u biračke spiskove koje bi se upravljalo iz jednog centra i naglasio da nema ništa protiv da to bude MUP.

On je ocijenio da je jedini problem DIK-a manjak profesionalnog kadra kao i da i opozicija i vlast imaju povjerenje u taj državni organ.

Kopredsjedavajći Radne grupe, poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Milutin Simović kazao je da je veoma bitno da članovi tog skupštinskog tijela čuju mišljenje i stav zajednice opština kojima će neke obaveze biti oduzete zbog centralizacije. Njegov partijski kolega Miodrag Vuković predložio je da se pored centralizacije vođenja biračkih spiskova centralizuju i druge evidencije.

Poslanica Pozitivne Crne Gore, Azra Jasavić kazala je da spiskovi moraju biti dostupni političkim partijama s čim se Vuković nije složio upozorivši da se “tražeći bolje rješenje ne izgubi ono što već imamo”. “partije ne puštaju ništa iz svojih ruku. Ne može se ni Ustav donijeti da se ne sastanu partijske poglavice” kazao je Vuković. Predstavnik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić rekao je da birački spisak mora uvijek biti dostuan i nevladinim organizacijama.

Poslanik DF-a Milutin Đukanović predložio je da se pred jesenje lokalne izbore riješi pitanje promjene starih dokumenata objavljivanjem imena onih koji su to dužni učiniti.

“Treba objaviti spiskove osoba koje nemaju nove lične karte u dnevnim novinama”, kazao je Đukanović i dodao da je taj broj sveden na oko 25 hiljada ljudi i da neće biti problem da se imena objave. Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju Dragan Koprivica kazao je da DIK treba potpuno profesionalizovati ukoliko će oni kontrolisati biračke spiskove. “DIK sada nema ni “p” od profesionalnosti” kazao jhe Kopricvica i dodao da su tom organu prijeko potrebni profesionalci, stručnjaci i bolja tehnička služba. Vuk Maraš iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) istakao je da partije moraju imati pravo da kontrolišu spiskove kao i da SKupština ne smije izgubiti nadzornu ulogu. Kopredsjedavajući Radne grupe iz Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić saopštio je da će poslanik te partije Neven Gošović i poslanik DPS-a Predrag Sekulić činiti podgrupu koja će raditi na zakonima pojedinačno.

Članovi Radne grupe posjetiće u petak MUP na poziv ministra Raška Konjevića, gdje će im biti prezentovano kako se u tom ministarstvu vodi evidencija o birčkim spiskovima.

Galerija

Bonus video: