Pozitivna: Glasaćemo za novi Ustav samo ako će i Front

Krivokapić prihvata da se prvi VDT bira dvotrećinski u parlamentu, Lekić traži još strože uslove, Pajović optužio čelnike DF-a da sve podređuju stranačkim interesima
57 pregleda 40 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2013. 12:00h

Predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović poručio je juče na sastanku opozicionih lidera sa predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem da neće glasati za amandmane na Ustav ukoliko ne bude širokog kompromisa, odnosno ako ih ne podrže poslanici Demokratskog fronta.

Prema informacijama “Vijesti” Pajović je tokom razgovora o izmjeni Ustava u dijelu pravosuđa optužio čelnike DF-a da pokušavaju da pitanja ustavnih promjena sa pravnog svedu na politički nivo i da ne žele da glasaju za njih, bez obzira na rješenja, kako bi kasnije optuživali Pozitivnu i SNP da sarađuju sa DPS-om u slučaju da oni podrže amandmane na Ustav.

Za usvajanje ustavnih promjena potrebno je da glasa tri petine, odnosno 54 poslanika. Vladajuća koalicija ima 45 predstavnika, Pozitivna sedam, SNP devet, a DF 20.

Predlogom amandmana dostavljenom liderima opozicije predloženo je da Skupština imenuje i razrješava vrhovnog državnog tužioca (VDT) u prvom glasanju tropetinskom većinom, a u drugom glasanju većinom svih poslanika između više kandidata.

Prema navodima tri učesnika sastanka, Krivokapić je kazao da će SDP podržati rješenje prema kojem bi se prvi VDT birao dvotrećinskom većinom, dok bi podrška od tri petine poslanika bila uvedena kao deblokirajući mehanizam, pod uslovom da je čitava opozicija za to rješenje. Krivokapić je predložio da se nakon pet godina i isteka mandata prvom VDT primjenjuje model prema kojem bi bilo dovoljno da kandidata za tužioca podrže tri petine poslanika.

“Pajović je rekao da Front priprema teren da ga uoči lokalnih izbora označi kao krivca za usvajanje amandmana i predstavi kao saradnika vladajuće koalicije"

“Lekić je kazao da je za DF takvo riješenje neprihvatljivo i da će tražiti da izbor dvotrećinskom većinom važi i pri narednim izborima VDT-a. On je upozorio da treba pooštriti način izbora VDT-a kako bi se spriječili politički monopoli u pravosuđu i da Front neće pristati na druga rješenja”, kazao je jedan od sagovornika “Vijesti”. Drugi izvor, međutim, tvrdi da se Lekić u početku nije jasno određivao o rješenjima. Prema tvrdnjama tog učesnika sastanka, to je revoltiralo Pajovića koji je kazao da neće glasati za izmjene Ustava jer ne želi da bude politička žrtva ostatka opozicije.

On je zamjerio kolegama iz Fronta da pitanje izmjena Ustava prebacuju na politički teren i rekao da su stranačkim interesima i lokalnim izborima podredili državne interese i pitanje od kojeg, između ostalog, zavisi početak pristupnih pregovora sa EU.

“Pajović je rekao da Front priprema teren da ga uoči lokalnih izbora označi kao krivca za usvajanje amandmana i predstavi kao saradnika vladajuće koalicije. On je poručio da će i on ubuduće brinuti samo o stranačkim interesima i stati jedino iza rješenja koje podržava ostatak opozicije”, kazao je jedan od učesnika sastanka.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” Lekić je zamjerio i što ustavnim amandmanima nije predviđeno da se predsjednik Vrhovnog suda bira dvotrećinskom većinom, podsjećajući da evropski zvaničnici konstantno ukazuju na probleme u sudovima, što je bio stav i SNP-a. Međutim, Krivokapić ih je podsjetio da je VK prethodno odbacila takvo rješenje.

Osim Lekića i Pajovića sastanku je prisustvovao i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Velizar Kaluđerović, dok je lider te partije Srđan Milić samo na kratko učestvovao na sastanku zbog privatnih obaveza. Visoki kriterijumi koje je sugerisala VK kada je izbor prvih ljudi pravosuđa upravo su rezulat predloga SNP-a.

Prema predlogu amandamana o kojima se juče raspravljalo, a kojim su najvećim dijelom poštovane preporuke VK, Skupština bi u prvom glasanju dvotrećinski odlučivala o izboru sudija Ustavnog suda i četiri člana Sudskog savjeta iz redova istaknutih pravnika, dok bi ih u drugom glasanju birala sa tri petine poslanika, ako ne bude dogovora na početku. Predlogom je predviđeno da se predsjednik Vrhovnog suda bira dvotrećinskom većinom u devetočlanom Sudskom savjetu, što znači da ne bi bio izabran ako ne dobije podršku od najmanje dva istaknuta pravnika koji su prethodno izabrani dvotrećinski, odnosno tropetinski u parlamentu.

Krivokapić je nakon sastanka kazao da dogovor o ustavnim promjenama vrlo blizu: “Tu smo, jer smo dobili i konačno mišljenje Venecijanske komisije i mislim da smo vrlo blizu. To ne znači da smo završili posao”.

Krivokapić je rekao da bi za oko 15 dana predlog amandmani na Ustav mogli da se nađu pred poslanicima. On je podsjetio da je VK dala jasne preporuke upozoravajući da je polazno rješenje amandmana stvar političke volje i dogovora. “Poslije 15 dana oni mogu biti na plenumu, a na plenumu 10 poslanika može da pruži dodatne izmjene. Stvar će biti otvorena do samog kraja i glasanja o amandmanima”.

Krivokapić: DPS čeka da se dogovorim sa opozicijom

Upitan zbog čega na sastancima nema predstavnika Demokratske partije socijalista (DPS) Krivokapić je kazao da i ta stranka ima svoje stavove i da može dati svoje mišljenje na konačne stavove opozicije. “DPS ima svoje stavove, oni su usklađeni sa stavovima VK, ali imaju i druge stavove.

Kada se dogovorimo, DPS zadržava pravo da na konačne stavove opozicije da svoje mišljenje. Tako da me čeka da usaglašavam vlast i opoziciju”, kazao je on.

On je kazao da u slučaju da do srijede, kada je zakazan Ustavni odbor, ne bude postignut konačan dogovor “vrijeme ne staje” i da treba iskoristiti rokove da se posao oko ustavnih promjena završi do kraja jula. Odgovarajući na pitanje da li mu je Lekić ponudio mjesto premijera, Krivokapić je rekao da predsjednik države daje mandat na osnovu izbora. “Prema tome, jednostavno ne bi moglo biti tako. Svakako znate moj lični stav i partijski da izbori dovode do premijera”, zaključio je on.

Galerija

Bonus video: