Vojska Crne Gore - pouzdan faktor očuvanja bezbjednosti

Kao jedan od temelja razvoja VCG navodi se procjena rizika i prijetnji po nacionalnu bezbjednost.
12 komentar(a)
Vojska Crne Gore, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vojska Crne Gore, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.07.2013. 13:43h

Kako se navodi u Strategijskom pregledu odbrane Crne Gore, usvojenom od strane Vlade, ključni faktori razvoja sistema odbrane Crne Gore su: mala vjerovatnoća vojnog ugrožavanja bezbjednosti države, dostizanje potrebnog nivoa interoperabilnosti sa članicama NATO, asimetrične i nevojne prijetnje po bezbjednost države i nepovoljni ekonomski uslovi.

Vojska Crne Gore (VCG) će se razvijati kao pouzdana oružana snaga očuvanja nacionalne bezbjednosti i integracije države u sistem države u sistem kolektivne bezbjednosti i odbrane.

Kao jedan od temelja razvoja VCG navodi se procjena rizika i prijetnji po nacionalnu bezbjednost, a kao spoljnopolitički prioriteti navode se pristupanje NATO i Evropskoj uniji i preuzete međunarodne obaveze.

“Zbog opredijeljenja za koncept kolektivne bezbjednosti i odbrane, Vojska nema potrebu da razvija široki spektar sposobnosti, već će prioritet razvoja biti da se omogućiti efikasan odgovor na prijetnje nacionalnoj bezbjednosti i za sistem kolektivne bezbjednosti”, navodi se u dokumentu.

Na ovaj način su, smatraju u Vojsci, izbjegnuti visoki troškovi njenog razvoja, koji bi bili neophodni u slučaju da se država samostalno brine za odbranu.

Reorganizacijom Vojske iz brigadne u bataljonsku organizaciju i dalje će se zadržati tri vida Vojske, ali bez vidovskih komandi.

“Težište u razvoju kopnenih snaga biće opremanje i osposobljavanje pješadijskog bataljona, koji će biti najveća i borbeno najjača jedinica. Pješadijski bataljon će biti osnovna jedinica za deklarisanje snaga za međunarodne i operacije u vezi kolektivne odbrane kada Crna Gora postane članica NATO”, stoji u Strategijskom pregledu odbrane.

Helikopteri će biti zadržani od strane vazduhoplovstva, dok je razvoj vazdušno-transportnih kapaciteta prioritet u uspostavljanju ASDE programa i uključenja u NATO integrisani sistem kontrole i nadzora VaP.

U Vojsci navode i plan nabavke srednjih višenamjenskih helikoptera, koji će biti podobni za izvršavanje vojnih i civilnih zadataka, dok nabavka vojnog osmatračkog radara za sada predstavlja dugoročni plan VCG.

“U saradnji sa zemljama iz okruženja i NATO, rješavaće se pitanja nadzora i kontrole vazdušnog prostora, dok će se pitanje zaštite VaP rješavati u okviru kolektivnog sistema bezbjednosti. Težište u razvoju Mornarice će biti nabavka patrolnih brodova, završetak sistema obalskog radarskog osmatranja mora i nacionalnog pomorskog operativnog centra”, kaže se u Vladinom dokumentu.

Prema dugoročnom planu, razvoj jedinica VCG će tu instituciju pretvoriti u efikasnu silu, opremljenu i popunjenu obučenim i motivisanim kadrom, a planom je predviđena i decentralizacija funkcije komandovanja.

"Dnevno komandovanje Vojskom biće u nadležnosti Komandno-operativnog centra, a Generalštab će biti stručni i štabni organ Ministarstva odbrane i baviće se implementacijom politika odbrane, planiranjem upotrebe Vojske, razvojem vojne saradnje i izradom doktrinarnih i normativnih dokumenata", kaže se u Strategiji.

Ističe se kako će realizacijom ključnih razvojnih prioriteta iz Strategijskog pregleda odbrane, Ministarstvo i Vojska biti u mogućnosti da odgovore izazovima i obavezama, u skladu sa Ustavom, zakonima i međunarodno obavezama.

Bonus video: