Zakon o sprječavanju konflikta interesa kršilo 649 funkcionera

Javni funkcioner, prema zakonu, je dužan da kada posumnja da je u situaciji u kojoj postoji sukob interesa, preduzme mjere zbog njegovog rješavanja
53 pregleda 1 komentar(a)
euro, Foto: Shutterstock
euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.07.2013. 11:58h

Zakon o sprječavanju konflikta interesa 2012. kršilo je 649 javnih funkcionera, a nadležna Komisija utvrdila je da 393 funkcionera na svojim bankovnim računima ima više od 5.000 eura.

U Izvještaju o radu Komisije za spriječavanje sukoba interesa za prošlu godinu navodi se da je Zakon o sprječavanju sukoba interesa krišilo 649 javnih funkcionera, dok je njih 230 otklonilo nedostatke nakon prvostepene odluke Komsiije.

"Zakon su najviše kršili, ili bili u konfliktu interesa, najviše lokalni funkcioneri, njih 439, a od 210 državnih funkcionera, koji su povrijedili taj akt, najbrojniji su bili vladini javni funkcioneri, njih 152, skupštinski 24, dok je 11 sudija kršilo te propise“, navodi se u Izvještaju u koji je agencija Mina imala uvid.

U Izvještaju se navodi da je u zoni prekršaja bilo i 12 predsjednika opština, 29 direktora javnih preduzeća i ustanova, 85 odbornika u lokalnim parlamentima i 28 sekretara sekretarijata

"Organi za prekršaje izrekli su presude 41 državnom funkcioneru, a više od 100 presuda odnosilo se na lokalne funkcionere. Sudovi su izricali su opomenu kao kaznu za 167 funkcionera, dok je njih 95 kažnjeno novčano", navodi se u Izvještaju.

Zahtjeve organu za prekršaje upućeni su i za jednog ambasadora, jednog sudiju, tri tužioca, dva poslanika, 11 članova Upravnog odbora Fonda za manjine, dva pomoćnika ministara, deset glavnih inspektora i 11 članova Upravnih odbora na državnom nivou.

U Izvještaju se navodi da je u zoni prekršaja bilo i 12 predsjednika opština, 29 direktora javnih preduzeća i ustanova, 85 odbornika u lokalnim parlamentima i 28 sekretara sekretarijata.

U 2012. podnijeto je 885 inicijativa protiv javnih funkcionera, a razlozi za njihovo podnošenje, kako je pojašnjeno, u najvećem dijelu bili su zbog nepodnošenja izvještaja o prihodima i imovinu u rokovima predviđenim zakonom.

"Najviše inicijativa, 593, podnijeto je protiv lokalnih funkcioniera, protiv javnih funkcionera koje biraju Skupština, Vlada ili predsjednik države podnijete su 254 inicijative, dok je protiv sudija podnijeto 18 inicijativa", navodi se u Izvještaju.

Komisija je konstatovala da 393 javna funkcionera posjeduju više od 5.000 eura na bankovnim računima, njih 156 ima gotovinu, 234 hartije od vrijednosti, a 86 razne vrijedne predmete u koje spadaju umjetničke slike, bogate biblioteke, kolekcije ikona, nakit, satove, orijentalne tepihe, filatelističke i numizmatičke zbirke.

Na osnovu podataka koje je Komisija dobila od Uprave pomorske sigurnosti početkom ove godine u Crnoj Gori su registrovane 93 jahte, od kojih 15 posjeduju crnogorske firme, a 12 pojedinci koji nijesu na spisku javnih funkcionera. Ostali vlasnici su iz Srbije, Rusije i Italije.

Javni funkcioner, prema zakonu, je dužan da kada posumnja da je u situaciji u kojoj postoji sukob interesa, preduzme mjere zbog njegovog rješavanja.

Bonus video: