Krivokapić predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a

Do sada su za predsjednike PS OEBS-a birani uglavnom predstavnici velikih zemalja
111 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2013. 12:41h

Šef crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić izabran je za predsjednika Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (PS OEBS).

Krivokapić je dobio 123 glasa, dok je njegovo protivkandidat, šef švedske delegacije pri PS OEBS-a Kent Harsdet dobio 74 glasa.

Šef crnogorskog parlamenta je po završetku sjednice kazao da je odluka delegata dokaz da i male zemlje mogu da vode visoke politike.

"Nisam kandidat zemlje nego organizacija, ali mene je ta zemlja rodila i ovo je uspjeh njene politike. Ovim smo pokazali da imamo snagu i liderstvo i za najveću parlamentarnu organizaciju na svijetu iza koje stoji 57 zemalja", kazao je Krivokapić.

Parlamentarna skupština OEBS-a je najveća parlamentarna skupštiına na kojoj učestvuju predstavnici 57 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države i Rusiju

"Šveđanin je imao podršku bogatih zemalja Evrope i respektabilnih demokratija, moram priznati da ovako velika pobjeda nije bila očekivana".

On je kazao i da je to jedinstvena pobjeda Crne Gore:

"Nas trojica iz crnogorske delegacije, kolege Danilović, Simović i ja, bili smo tim koji se jedinstveno borio za Crnu Goru. Ovo je pobjeda i tog tima. Ovo je prilika da čitava Crna Gora slavi izbornu pobjedu".

Odluku delegata pozdravio je i dosadašnji predsjednik PS OEBS-a Volfgang Grosruk koji je naglasio da je Krivokapić dobar parlamentarac sa dugim iskustvom.

"Ovo je prvi predsjednik sa područja Balkana. Očekujem da će promovisati i unaprijediti parlamentarnu skupštinu", kazao je on.

Parlamentarna skupština OEBS-a je najveća parlamentarna skupštiına na kojoj učestvuju predstavnici 57 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države i Rusiju.

Do sada su za predsjednike PS OEBS-a birani uglavnom predstavnici velikih zemalja.

Na čelu Skupštine do sad je bio Italijan Rikardo Miljori, dok je generalni sekretar Spenser Oliver iz SAD-a.

Glavni zadatak PS OEBS-a je da olakša interparlamentarni dijalog.

Predsjednik PS OEBS bira se najviše na dvije godine, s tim što se nakon godinu dana obavljanja funkcije organizuje reizbor. Tada se, kako je bila dosadašnja praksa, ponovo izglasa isti kandidat.

Prema poslovniku, predsjednikova obaveza je da predstavlja skupštinu, predsjedava i saziva sastanke PS, obezbjeđuje postovanje Poslovnika, delegira posao odgovarajućim odborima i inicira i uspostavlja kontakte i učestvuje na raznim međunarodnim forumima kako bi promovisao ulogu i politiku skupštine.

Krivokapić je od decembra član Ad hoc Odbora za transparentnost i reformu OEBS-a koji je osnovan sa ciljem jačanja interakcije između parlamentaraca i vlada, i kako bi se osigurala i ohrabrila veća transparentnost OEBS reformi.

PS OEBS-a je ustanovljena 1990. na samitu u Parizu kako bi se promovisala veća uključenost nacionalnih parlamenata u OEBS-u i od tada je postala aktivan i cijenjen dio OEBS porodice.

Tema ovogodišnjeg zasjedanja je "Helsinski +40", povodom 40 godina od potpisivanja završnog Helsinškog akta, u okviru koga se diskutuje o ključnim izazovima sa kojima će se suočiti OEBS, sa akcentom na postojeća krizna područja i zamrznute konflike.

Galerija

Bonus video: