Krivokapić za šefa PS OEBS

Šef crnogorskog parlamenta jedan od dva kandidata za predsjednika međunarodne parlamentarne organizacije
31 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.07.2013. 09:21h

Šef crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić kandidat je za predsjednika Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (PS OEBS), saznaju “Vijesti”

O predsjedniku PS OEBS-a glasaće se sjutra na sjednici godišnjeg zasjedanja ove međunarodne organizacije koje se održava u Istanbulu.

Ukoliko bi bio izabran za predsjednika PS OEBS, Krivokapiću bi pripala najveća međunarodna funkcija na koju je, od uvođenja višestranačja, izabran neki crnogorski političar.

Za sada Krivokapić ima jednog protivkandidata, šefa švedske delegacije pri PS OEBS-a Kenta Harsdeta kojeg podržava Nordijski savjet, odnosno Danska, Island, Norveška, Finska i Švedska.

Krivokapić, prema informacijama "Vijesti" iz njegovog okruženja, ima podršku nekoliko bivših predsjednika PS OEBS-a, na čiji predlog je i prihvatio inicijativu da, kao predsjednik crnogorskog parlamenta i dugogodišnji član delegacije PS OEBS-a, preuzme vođenje ovog tijela.

Krivokapić je, kako je naveo izvor “Vijesti”, dobio potpise podrške iz oko 40 zemalja od ukupno 57 članica OEBS-a.

Da bi bio izabran za predsjednika PS OEBS-a potrebno je da većina od 323 člana ove skupštine podigne ruku za lidera Socijaldemokratske partije (SDP).

PS OEBS-a je najveća parlamentarna skupštiına na kojoj učestvuju predstavnici 57 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države i Rusiju. Do sada su za predsjednike PS OEBS-a birani uglavnom predstavnici velikih zemalja.

Bira se na najviše dvije godine

Na čelu Skupštine do sad je bio Italijan Rikardo Miljori, dok je generalni sekretar Spenser Oliver iz SAD-a.

Glavni zadatak PS OEBS-a je da olakša interparlamentarni dijalog.

Predsjednik PS OEBS bira se najviše na dvije godine, s tim što se nakon godinu dana obavljanja funkcije organizuje reizbor. Tada se, kako je bila dosadašnja praksa, ponovo izglasa isti kandidat.

Prema poslovniku, predsjednikova obaveza je da predstavlja skupštinu, predsjedava i saziva sastanke PS, obezbjeđuje postovanje Poslovnika, delegira posao odgovarajućim odborima i inicira i uspostavlja kontakte i učestvuje na raznim međunarodnim forumima kako bi promovisao ulogu i politiku skupštine.

Krivokapić je od decembra član Ad hoc Odbora za transparentnost i reformu OEBS-a koji je osnovan sa ciljem jačanja interakcije između parlamentaraca i vlada, i kako bi se osigurala i ohrabrila veća transparentnost OEBS reformi.

PS OEBS-a je ustanovljena 1990. godine na samitu u Parizu kako bi se promovisala veća uključenost nacionalnih parlamenata u OEBS-u i od tada je postala aktivan i cijenjen dio OEBS porodice.

Tema ovogodišnjeg zasjedanja je "Helsinski +40", povodom 40 godina od potpisivanja završnog Helsinškog akta, u okviru koga se diskutuje o ključnim izazovima sa kojima će se suočiti OEBS, sa akcentom na postojeća krizna područja i zamrznute konflike.

Iz Krivokapićevog kabineta juče je saopšteno da se predsjednik susreo sa kolegom, predsjedavajućim Narodne Skupštine Turske Ćemilom Čičekom.

Krivokapić je razgovarao je i sa generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerijem sa kojim je razmijenio mišljenja o aktuelnoj saradnji Crne Gore i ove međunarodne organizacije. Susreo se i sa predsjednicima parlamenta Kazahstana i Gruzije Kayratom Mamijem i Davidom Usupashvilijem.

Bonus video: