Evropa stala na Debelom brijegu

U Hrvatsku neće moći crnogorski krompir, jer Crna Gora još nije dokazala da je “slobodna od karantinski štetnih organizama”
89 pregleda 98 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2013. 07:23h

Kada Hrvatska u ponoć zvanično postane dio Evropske unije, Crna Gora će se konačno naći na spoljnoj granici Evrope, a crnogorski građani u praksi osjetiti kako je živjeti u sjenci Brisela.

Nova evropska pravila prvi će na koži osjetiti mještani pograničnih mjesta koji u Hrvatsku više neće moći bez pasoša, dok će voće i povrće u susjednu državu moći da se uvozi samo uz potvrdu da je uzgajano u skladu sa EU standardima.

S druge strane, ulazak Hrvatske u evropsku porodicu mogao bi ići naruku Crnoj Gori jer će tako dobiti predstavnike zemlje susjeda za glavnim stolom u Briselu. Hrvatsko članstvo moglo bi djelovati edukativno za zemlje regiona, jer će u praksi vidjeti prednosti i mane članstva.

Prvi dani najteži će biti mještanima Boke, koji u Hrvatsku više neće moći da uđu samo sa ličnom kartom i praznog novčanika. U skladu sa novim pravilima, uz pasoš će morati da pokažu novac, jer je za dan boravka u Hrvatskoj potrebno 100 eura. Jedan od čestih putnika preko granice je i Boro Kosać, direktor crnogorskog ogranka Instituta građevinarstva Hrvatske čije je sjedište u Herceg Novom. Kosać smatra da se zbog novih pravila mogu očekivati zastoji. On je upozorio da građani Boke još nijesu obaviješteni o novim pravilima na granici.

„Uprkos urgiranjima naše ministarstvo još nije obavijestilo građane granične oblasti u Boki kako će i pod kojim uslovima moći da prelaze granicu“, ističe Kosać, pojašnjavajući da je predlagano formiranje posebne trake na Debelom brijegu za građane Boke. U Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integrcija rekli su da bi za građane Boke granica mogla biti mekša nakon potpisivanja sporazuma između komšijskih vlada.

U ministarstvu koje vodi Igor Lukšić navode da će, nakon potpisivanja sporazuma o pograničnom saobraćaju, državljani Crne Gore koji žive uz granicu sa Hrvatskom moći da je prelaze sa pograničnom propusnicom.

“Nakon potpisivanja sporazuma, Ministarstvo unutrašnjih poslova će obavijestiti državljane o načinu podnošenja zahtjeva i dobijanju pogranične propusnice”, navode u ministarstvu.

Crnogorski državljani od sjutra na granici mogu očekivati i strožu kontrolu robe koju unose u Hrvatsku, zbog politike EU da se preko ulaznih barijera zaštiti od unošenja robe iz Kine, SAD i Brazila.

Ipak, u Hrvatsku neće moći crnogorski krompir jer Crna Gora još nije dokazala da je “slobodna od karantinski štetnih organizama”

Kako bi zaštitio evropske proizvođače, Brisel je uveo pravila prema kojima roba koja se unosi u Uniju mora proći brojne sanitarne i fitosanitarne mjere.

Toko će crnogorski poljoprivrednici morati da imaju posebne potvrde o ispunjavanju evropskih standarda, koje izdaje hrvtska fitosanitarna inspekcija.

To u praksi znači da će preko moći samo zdravo voće i povrće, koje nije prezrelo niti je načeto truljenjem, nema štetočina ili oštećenja.

Ipak, u Hrvatsku neće moći crnogorski krompir jer Crna Gora još nije dokazala da je “slobodna od karantinski štetnih organizama”.

Opširnije u štampanom izdanju...

Galerija

Bonus video: