Bošković i Matis se sastali u Zagrebu: Crna Gora faktor bezbjednosti regiona

Bošković je naveo da će Crna Gora, kao NATO članica, nastaviti da snažno podržava NATO politiku „otvorenih vrata“ i sve aktivnosti koje za cilj imaju jačanje bezbjednosne situacije u regionu
82 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Bošković, Džejms Matis, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Predrag Bošković, Džejms Matis, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 13.07.2018. 12:50h

Crna Gora predstavlja ključan primjer uspješno sprovedenih reformi i svojevrstan faktor bezbjednosti Zapadnog Balkana, ocijenio je sekretar za odbranu Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Džejms Matis.

On je kazao da je Crna Gora uspješno sprovela sveobuhvatne reforme koje su rezultirale uspjehom u okviru evro-atlantskih integracija.

Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da je u Zagredu, u okviru crnogorskog predsjedavanja Američko-jadranskom poveljom (A-5), danas i u četvrtak održan Specijalni sastanak ministara odbrane država članica A-5, na kojem je učestvovao ministar odbrane, Predrag Bošković.

„U fokusu Specijalnog ministarskog sastanka bile su evroatlantske integracije, uticaj spoljnih faktora na situaciju u regionu, kao i ravnomjerne raspodjele troškova u domenu odbrane među državama saveznicama“, navodi se u saopštenju.

Matis je pohvalio napore koje Crna Gora, kao najmlađa NATO članica, ulaže u okviru učešća u međunarodnim misijama i operacijama i dodao da će SAD nastaviti da pružaju neophodnu podršku Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore u pogledu unaprjeđenja postojećih odbrambenih kapaciteta.

Bošković je naveo da će Crna Gora, kao NATO članica, nastaviti da snažno podržava NATO politiku „otvorenih vrata“ i sve aktivnosti koje za cilj imaju jačanje bezbjednosne situacije u regionu.

On je kazao i da vjeruje da će integracija Makedonije u NATO doprinijeti kako regionalnoj stabilnosti, tako i cjelokupnom sistemu kolektivne odbrane.

„U cilju unaprjeđenja bezbjednosne situacije u regionu, a u duhu dobrosusjedskih odnosa, Crna Gora će nastaviti da razvija prijateljske odnose sa državama regiona, kao i da radi na unaprjeđenju nivoa interoperabilnosti, sa posebnim fokusom na učešće u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama“, naveo je Bošković.

To je, kako je ocijenio, mjerljiv dokaz posvećenosti sistemu kolektivne odbrane za koji se Crna Gora opredijelila još nakon obnove nezavisnosti 2006. godine.

Bošković i Matis su se saglasili da se bilateralna odbrambena saradnja dvije zemlje razvija na zavidnom nivou, što dokazuje i značajan broj zajedničkih aktivnosti.

Bošković se zahvalio na sveobuhvatnoj podršci koje SAD, kao glavni strateški partner, pružaju Crnoj Gori u domenu razvoja nacionalnog odbrambenog sistema.

On je kazao da očekuje da će dvije zemlje dodatno unaprijediti postojeću saradnju u svojstvu NATO saveznica, a posebno u oblastima modernizacije i zajedničkog doprinosa kolektivnom sistemu odbrane, imajući u vidu da bez stabilnog regiona Zapadnog Balkana nema stabilne Evrope, ni stabilnog evroatlantskog savezništva.

„Bošković je upoznao sagovornika sa aktuelnim prioritetima Ministarstva, kao i planovima za dalji razvoj Vojske Crne Gore“, dodaje se u saopštenju.

Na marginama Specijalnog sastanka u Zagrebu, Bošković se sastao se i sa ministrom Kosovskih snaga bezbjednosti, Rustemom Berišom.

Tom prilikom, ministri su kazali da su zadovoljni dosadašnjom saradnjom u oblasti odbrane i razmijenili mišljenja i stavove o trenutnom razvoju odbrambenog sektora, kao i budućoj bilateralnoj saradnji dvije zemlje u oblasti odbrane.

Bošković i Beriša konstatovali su da je zajedničko učešće u inicijativama regionalnog formata jedan od ključnih alata za uspostavljanje dijaloga i dostizanje trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Beriša je ukazao na neprocjenjiv značaj spremnosti Crne Gore da iskustva iz evroatlantskog procesa podijeli sa zemljama koje imaju iste spoljnopolitičke prioritete.

Bonus video: