SDP I SNP imaju vrlo slične stavove

Nakon sugestija VK, Krivokapić juče sa Lekićem i Milićem dogovorio ubrzanje rada na ustavnim promjenama
17 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Srđan Milić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ranko Krivokapić, Srđan Milić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.06.2013. 06:51h

Predsjednik Skupšine Ranko Krivokapić sastao se juče sa liderima Demokratskog fronta (DF) Miodragom Lekićem i Socijalističke narodne partije (SNP) Srđanom Milićem kako bi razgovarali o ustavnim promjenama nakon najnovijih sugestija Venecijanske komisije (VK).

Kako su “Vijestima” kazali učesnici sastanka, dogovoreno je da do 5. jula sve partije, nakon konsultacija na stranačkim organima, iznesu jasne stavove o predlozima VK, kako bi Ustavni odbor što prije pripremio predlog izmjena Ustava o kojem bi se raspravljalo na plenumu.

Na sastanku se došlo do zaključka da se stavovi SNP-a i Socijaldemokratske partije (SDP) o ustavnim promjenama u mnogome slažu, dok iz DF-a još uvijek nije iznijet zvaničan stav o tome, kazao je izvor “Vijesti”.

Prema jednom izvoru sa sastanka Krivokapić je prisutnima prenio poruku evropskog komesara za proširenje Štefana Filea da je usvajanje ustavnih promjene neophodno u najkraćem roku i da bi njihovo dalje odlaganje vodilo blokadi pregovara sa EU.

Ustavni odbor je ranije zaključio da su dostigli nivo preko kojeg ne mogu praviti dogovor, dok ne stignu nove sugestije VK. Taj sastanak je, kako je kazao jedan izvor, drugi u nizu koji je Krivokapić na temu ustavnoh promjena održao sa liderima opozicionih stranaka.

Predsjednik Pozitivne Darko Pajović nije učestvovao na jučerašnjem sastanku jer službeno boravi u Sjedinjenim Američkim Državma (SAD).

U Pozitivnoj Crnoj Gori juče nijesu htjeli detaljnije da komentariše preporuke VK, navodeći da će ih razmotriti na partijskim organima i saopštiti svoj stav. I u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) su saopštili da će se o tome naknadno izjasniti.

Predsjednik Udruženja pravnika Mladen Vukčević juče je ocijenio da je sadržina novog mišljenja VK osnova za sistemska rješenja i otvara mogućnost političkog kompromisa, koji nije na štetu struke i pravnih princip.

Vukčević smatra da mišljenje VK i stavovi Udruženja o “većoj većini”, izboru između više kandidata, javnom oglašavanju, razgovoru sa kandidatima, izmjeni i širenju kruga predlagača u postupku izbora mogu biti od koristi ustavopiscima.

“Ali samo ako su spremni da ih vrednuju na pravi način i eliminišu dosadašnju praksu koja se ogleda u višku politike i manjku struke”, rekao je Vukčević.

VK je, u nacrtu mišljenja na nacrt odvojenih amandmana Ustava, ocijenila da tropetinska većina od 49 poslanika kao deblokirajući mehanizam “jasno predstavlja poželjniju opciju” u slučaju da se vlast i opozicija ne dogovore o izboru vrhovnog državnog tužioca (VDT) dvotrećinskom većinom od 54 predstavnika vlasti u parlamentu.

VK je dalje navela da bi smanjenje većine u drugom krugu glasanja moglo biti rješenje za deblokirajući mehanizam, ali i ukazala da glasanje za jednog kandidata ostavlja manje prostora za dogovor u odnosu na izbor više njih. Zbog toga je navela primjer da Tužilački savjet, ako ne uspije izbor sa tropetinskoim većinom, predloži više kandidata pri čemu bi za VDT bio izabran onaj koji dobije najviše glasova iznad apsolutne većine od 41 poslanika.

Izvjestioci VK smatraju da je većina od tri petine u parlamentu "jasno poželjna" u odnosu na apsolutu većinu kada je riječ o izboru sudija Ustavnog suda, ako ne bude dogovora u prvom krugi koji podrazumijeva većinu od dvije trećine.

Oni su podržali predlog crnogorskog parlamenta da četiri člana Sudskog savjeta, ugledna pravnika, bira parlament, ali su predložili da se to čini dvotrećinskom većinom, a ukoliko to nije moguće, onda bi uslijedilo drugo glasanje nakon mjesec dana i oni bi mogli biti izabrani većinom od 3/5.

Vuković: Dosta toga je prihvatljivo

Jedino je poslanik DPS-a Miodrag Vuković kazao je da je u mišljenju VK “nešto urađeno na prihvatljiv način”.

“Ako ne može da se izabere sa dvije trećine - ide se na tri petine, ako ne može sa tri petine da se ide sa natpolovičnom većinom. Sada je izbijen svaki argument iz ruku onima koji su spočitavali nedostatak političke volje kod vlasti da se dogovaramao unutar Ustavnog odbora”, kazao je Vuković koji tvardi da novi nacrt mišljenja VK samo potvrđuje ono na čemu su iz DPS insistirali.

“Dvije trećine za izbor VDT, sudija Ustavnog i predsjednika Vrhovnog suda nikada nije bilo sporno. To je stajalo i u prvom mišljenju VK i to je apsolutno prihvatljivo za DPS i mi smo posao mogli završiti prije tri mjeseca. Međutm, neki drugi su izmišljali da ne postoji dvotrećinska većina. Ona postoji i potvrdilo se da smo mi u pravu i da samo treba naći deblokirajući mehanizam, ako bi se zakočilo kod izbora VDT”, kazao je Vuković.

Bonus video: