File: Sad kreće pravi posao za Crnu Goru

Evropski komesar za proširenje Štefan File je rekao da je priprema akcionih planova za poglavlja 23 i 24 gotovo završena
17 komentar(a)
Štefan File, Foto: Duško Miljanić
Štefan File, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 27.06.2013. 07:05h

Evropski komesar za proširenje Štefan File je kazao da je EU jasno poručila da će napredak Crne Gore u pregovorima sa Unijom zavisiti od ustavnih amandmana, istrage u slučaju afere “Snimak” i sprovođenja preporuka OEBS-a nakon predsjedničkih izbora.

File je to rekao nakon sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje (SSP) između Evropske unije i Crne Gore, za koji je kazao da je bio “veoma konstruktivan”.

"Mi smo imali mogućnost da ispitamo političke i ekonomske izazove koji su se nagomilali u Crnoj Gori u posljednjim sedmicama i mjesecima. EU je bila jasna da će napredak po pitanju ustavnih amandmana, istrage u slučaju afere 'Snimak' i nastavak sprovođenja preporuka koje je OEBS dao nakon predsjedničkih izbora biti važan faktor koji će uticati na dalji napredak u pristupnim pregovorima", kazao je, kako je objavljeno na sajtu EK, File.

U saopštenju se navodi da su, godinu dana nakon otvaranja, pregovori EU i Crne Gore u “punom zamahu”.

Podsjeća se i da su već otvorena i zatvorena dva pregovaračka poglavlja i da se raspravlja o značajnom broju izvještaja o skriningu sa zemljama članicama.

“EK aktivno pomaže Crnoj Gori u ovom procesu. Mi očekujemo da će crnogorske vlasti pokazati neophodnu političku volju da se izbore sa izazovima", naveo je File. “Drago mi je da vidim da se, nakon nedavnih dešavanja u parlamentu, Crna Gora ponovo kreće ka normalnosti. Važno je prevesti parlamentarne zaključke od 31. maja u konkretne rezultate”.

On je rekao da je priprema akcionih planova za poglavlja 23 i 24 gotovo završena. “Međutim, sada počinje pravi posao: primjena akcionih planova, kako bi mogli uskoro otvoriti ova poglavlja”, rekao je File.

U zajedničkom saopštenju SSP i crnogorske Vlade istaknuto je da Crna Gora mora posvetiti posebnu pažnju “postizanju dobrog bilansa rezultata u oblasti vladavine prava, naročito u predmetima organizovanog kriminala i korupcije, uključujući onu na visokom nivou”.

Sastankom u Briselu predsjedavao je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, delegaciju EU predvodila je ministarka za evropske poslove Irske Lusinda Krajton, dok je Evropsku komisiju predstavljao File.

U zajedničkom saopštenju SSP i Vlade Crne Gore kaže se da je “naglašena potreba za ulaganjem dodatnih napora"

U zajedničkom saopštenju SSP i Vlade Crne Gore kaže se da je “naglašena potreba za ulaganjem dodatnih napora kako bi se osigurala odgovornost i nezavisnost sudstva”.

SSP je razmotrio i niz oblasti vezanih za političke kriterijume, uključujući državnu upravu i reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, zaštitu ljudskih, građanskih i političkih prava, kao i socijalnih i ekonomskih prava, odbranu prava populacije LGBT, zaštitu prava žena, rodnu ravnopravnost i situaciju raseljenih lica. SSP je uglavnom pozdravio postignuti napredak.

“SSP je ohrabrio Crnu Goru da pojača napore sa ciljem izrade bilansa ostvarenih rezultata istraga, tužbi, konačnih presuda i djelotvornih kazni u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala. Takođe je ohrabrio Crnu Goru da postigne rezultate u istragama i krivičnom gonjenju u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima”, kaže se, između ostalog, u saopštenju.

Bonus video: