Đukanović: Neću podnijeti ostavku

Đukanović je kazao da opsesivno bavljenje SNP-a njime ukazuje na inferiornost
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2013. 18:22h

Premijer Milo Đukanović kazao je na premijerskom satu u Skupštini da neće 13. jula podnijeti ostavku.

Đukanović je, odgovarajući na pitanje predsjednika SNP-a Srđana Milića da li će u julu podnijeti ostavku na tu funkciju, kazao da se nadao da će takva odluka ostati njegova tajna do 13. jula, ali da je “izuzetna obaviještenost opozicije i nekih medija razbila njegovu iluziju“ da takvu odluku može zadržati za sebe.

„Neću podnijeti ostavku, nemojte nikome pričati o tome“, kazao je Đukanović Miliću, koji je kazao da je tu informaciju dobio od „najvišeg dužnosnika Evropske unije i u prisustvu ambasadora Crne Gore“.

Milić je kazao da su svi očekivali ovakav odgovor, i da su za 23 godine svi dobro upoznali Đukanovića.

“Meni je od vaše duhovitosti bitnije da se riješi problemi radnika Radoja Dakića, Lipke, Vektre Jakić...“ kazao je Milić.

Đukanović je kazao da opsesivno bavljenje SNP-a njime ukazuje na inferiornost i složio se sa Milićevom tvrdnjom da ga građani dobro poznaju 23 godine.

„Mene građani 23 godine poznaju i daju mi povjerenje. Gotovo 23 godine poznaju i vas, a vi sjedite tu gdje sjedite, a ja ovdje. Pametan čovjek bi iz toga izvukao nauk“, poručio je Đukanović.

On je kazao da je prestao da se impresionira tuđim stavovima, "posebno stavovima rečenim na uho u uskom krugu sagovornika“.

Milić je rekao i da je Đukanović vjerovatno htio da bude duhovit, ali da on za njegovu duhovitost nema vremena."Kažu da ste u Briselu obećali mnogo čega, da su bili iznenađeni šta ste sve obećali da ćete uraditi vezano za prije svega ispunjavanje kriterijuma za otvaranje poglavlja 23 i 24, odnosno borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i glavnih nosilaca. Ne bavim se pričama jeste li nekom obećali ili ne da ćete 13. jula podnijeti ostavku", rekao je on.Đukanović je kazao da su čitali javna saopštenja sa skupova sa najvišim evropskim dužnosnicima i da mišljenja u zatvorenom krugu nijesu bila dio tih saopštenja."A to što ste pričali sa bilo kim, ako ste pričali, ponavljam, to mene apsolutno ne zanima, neka to ostanu vaše male tračarske tajne, to sa mnom, a ni sa državnom politikom Crne Gore ne bi trebalo da ima nikakve veze", rekao je on.Đukanović je rekao da je 2010. godine, povlačeći se s mjesta premijera, rekao da se povlači iz izvršne vlasti, a ne iz politike.Đukanović je rekao i da pažljivo sluša šta kažu svi njegovi sagovornici, svejedno da su iz Murina ili Brisela, ali da mu, za razliku od Milića, to ne predstavlja imperativ, dodajući da je odavno prestao da se impresionira bilo čijim stavom.

"To što ste vi čuli u tom uskom krugu, zajedno sa svim vašim sagovornicima u tom uskom krugu, možete zakačiti mačku za rep", kazao je Đukanović

Pravosuđe glavni kamen

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista, Milutin Simović, pitao je Đukanovića koje je aktivnosti Vlada preduzela i šta planira da uradi u cilju stvaranja političkih preduslova za, kako je naveo, dalje ostvarivanje povoljne dinamike u procesu evropskih integracija.

Đukanović je kazao da ustavne promjene u dijelu pravosuđa predstavljaju glavni kamen, svekupnih pravosudnih reformi, ali reformi iz drugih oblasti.“Evropska komisija (EK) i države članice Evropske unije (EU) su gotovo sa jednoglasnim stavom da je Ustav Crne Gore, prvi nužni korak, ne samo u oblasti vladavine prava i poglavlja 23 i 24, već za cjelokupni proces dalje integracije Crne Gore”, naveo je on.Đukanović je rekao da će se poslije usvajanja ustavnih promjena, pristupiti izmjeni novih zakonskih rješenja kojim će se, kako je rekao stvoriti okvir za postizanje potpune nezavisnosti, odgovornosti, profesionalnosti pravosudnog sistema.

Test sposobnosti Crne Gore je, da nakon ulaska Hrvatske u EU, nastavi da bude promoteri evropskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu, kazao je Đukanović

Poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić pitala je premijera da li višegodišnja izborna berza glasova, koja je proizvela aferu „Snimak“', prouzrokuje Vladi probleme u kadrovskoj politici, odnosno da li je to glavni uzrok što državna administracija “nije depolitizovana, profesionalna, transparentna i efikasna.

Đukanović je na to rekao da ne vidi međuzavisnost izbornog procesa i onoga fenomena definisanog kao afera „Snimak“.

Jasavić je Đukanovića pitala i šta se desilo sa kovertiranim ostavkama koje je Đukanović tražio kada je ponovo stupio na funkciju premijera i zašto one nisu aktivirane.

Đukanović je kazao da je to otvoren proces i da je dao za pravo predsjedniku vlade i ministrima da u svakom trenutku kada dobiju kvalitetniju personalnu ponudu može aktivirati ostavku i na taj način unaprijediti rad administracije.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Milutin Simović pitao je Đukanovića koje aktivnosti je Vlada preduzela i planira da preduzme za stvaranje preduslova povoljne dinamike za EU integracije.

Odgovarajući na Simovićevo pitanje Đukanović je kazao da su Evropska komisjija i članice EU jednoglasne da je usvajanje amandmana na Ustav nužni korak.

Evropska komisija (EK) i države članice Evropske unije (EU) su gotovo sa jednoglasnim stavom da je Ustav Crne Gore, prvi nužni korak, ne samo u oblasti vladavine prava i poglavlja 23 i 24, već za cjelokupni proces dalje integracije Crne Gore”, naveo je on

On je najavio da će na današnjoj sjednici Vlada usvojiti akcione planove za pregovaračka poglavlja 23 i 24.

Odgovarajući na pitanje poslanika Bošnjačke stranke (BS) Almera Kalača, koji je pitao da li se poštuje ugovor između Vlade i Islamske zajednice, posebno naglasivši pitanje odvojene ishrane za muslimane u Kliničkom centru u i ZIKS-u, Đukanović je kazao da u zdravstvenim institucijama to pitanje nije dovedeno do kraja.

On je takođe naveo da će ispitati Kalačeve tvrdnje o tome da poslodavci ne dopuštaju odsustvo radnicima islamske vjeroispovijesti tokom centralne molitve petkom.

Galerija

Bonus video: