Svi bili protiv skidanja imuniteta poslanicima DF, glasanje odloženo

Zahtjev sa skidanje imuniteta podnijelo Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću
86 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2013. 13:06h

Administrativni odbor odložio je glasanje o skidanju imuniteta poslanicima Demokratskog fronta Janku Vučiniću i Veljku Vasiljeviću. Iako su tokom rasprave skoro svi članovi odbora bila protiv toga da se Vučiniću i Vasiljeviću skine imunitet, odlučeno je da se, prije donošenja konačne odluke, zauzme principijelan stav za koja krivična djela ne važi poslanički imunitet.

Zahtjev sa skidanje imuniteta podnijelo Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću radi davanja odobrenja za vođenje krivičnog postupka.

Vučiniću se traži skidanje imuniteta zbog tužbe bivših vlasnika Željezare, među kojima su Mark Džejkobson i Daniel Brol. Oni su 28. septembra 2010. godine, tužili Vučinića i još desetak sindikalaca da su „silom i pod prijetnjom i prisilom prinudili direktora i članove Odbora da prekinu radni sastanak i napuste zgradu“. Vučinić je postao poslanik u oktobru prošle godine.

Za Vasiljevića se traži skidanje imuniteta, jer navodno nije imao rješenja o imenovanju za sudskog vještaka građevinske struke. Osnovni sud 12. jula 2102. godine oslobodio Vasiljevića tužbe, ali je Viši sud preinačio presudu i vratio predmet na ponovno suđenje.

Vasiljević je ranije, po nalogu suda, vještačio između ostalog, i u slučaju eksplozije u Viru, kada je procijenio da je država, sa sudskim troškovima, oštećena za oko sedam miliona eura.

Vasiljević je 2004. godine imenovan za sudskog vještaka, ali 2010 godine, kada je konkurisao za reizbor zbog izmjene zakona, Sudski savjet ga nije reizabrao. Upravni sud je 2012. godine poništio to rješenje Sudskog savjeta.

Postupak protiv njega je pokrenut jer je, na preporuku suda, učestvovao u dva vještačenja dok je čekao rješenje Sudskog savjeta.

Konačnu odluku Administrativni odbor će donijeti do kraja jula.

Galerija

Bonus video: