Radonjić ne vidi probleme na koje OEBS upozorava

Posmatračka misija OEBS-a je, između ostalog, ranije ocijenila i da je na nekoliko biračkih mjesta bilo indikacije kupovine glasova i praćenja korišćenja biračkih spiskova za kontrolu glasača. Oni su tada ocijenili i da je bilo navoda o pritisku na birače
101 pregleda 2 komentar(a)
Savo Milašinović, Sreten Radonjić, Foto: Luka Zeković
Savo Milašinović, Sreten Radonjić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.07.2018. 19:18h

Agencija za sprečavanje korpcije (ASK) ocijenila je da u kampanji za predsjedničke izbore nije bilo zloupotrebe javnih resursa, iako je u izvještaju posmatračke misije OEBS-a ranije ocijenjeno da je predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović imao “institucionalnu prednost”. U izvještaju Agencije o nadzoru izborne kampanje i kontroli finansiranja izborne kampanje, navodi se da nije bilo zloupotreba tokom kampanje.

“Imajući u vidu da je Agencija izvršila kontrolu upotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji u skladu sa Planom kontrole i nadzora, kao i da su se organi vlasti odgovorno ponašali i ispunili obaveze koje se odnose na objavljivanje potrebnih izvještaja o upotrebi javnih resursa, te da nije bilo dostavljenih prigovora, Agencija nije naišla na kršenje zakona koje je moglo dovesti u sumnju na zloupotrebu javnih resursa u izbornoj kampanji”, navodi se u izvještaju objavljenom na sajtu ASK-a.

Posmatračka misija OEBS-a je, između ostalog, ranije ocijenila i da je na nekoliko biračkih mjesta bilo indikacije kupovine glasova i praćenja korišćenja biračkih spiskova za kontrolu glasača. Oni su tada ocijenili i da je bilo navoda o pritisku na birače.

U izvještaju Agencije, na čijem je čelu Sreten Radonjić, navodi se i da je u toku predizborne kampanje u državnim institucijama zaposleno 1.450 novih lica.

“Agenciji je dostavljeno u toku izborne kampanje za izbor predsjednika Crne Gore, ukupno 3.145 ugovora (1.212 ugovora van obrazovnih ustanova), od toga je 2.593 na određeno vrijeme, 401 na neodređeno vrijeme i 151 na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima. Kad se uzme u obzir produženje već postojećih ugovora na određeno vrijeme, zaključenih prije početka, odnosno tokom izborne kampanje, ukupan broj novozaposlenih lica je 1.450”, navodi se u izvještaju Agencije.

U Izvještaju se navodi i da je Đukanović za kampanju iz državnog budžeta, sopstvenih sredstava i priloga fizičkih lica prikupio ukupno 521.183 eura, dok je za njegovu kampanju potrošeno 527.434 eura. Kandidat dijela opozicije Mladen Bojanić je za kampanju prikupio 45.179 eura, a potrošio 168.765, dok je kandidatkinja SDP-a i Demosa Draginja Vuksanović prikupila 67.999, a utrošila 91.002 eura.

Bonus video: