Pozitivna traži saslušanje Numanovića zbog socijalne pomoći pred izbore

Za Pozitivnu je indikativno da su gotovo svi korisnici iz jedne opštine, kojima je novac dat uoči izbora, dobijali jednake iznose
63 pregleda 2 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Suad Numanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.06.2013. 11:14h

Pozitivna Crna Gora traži da Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) ispita bivšeg ministra rada, zdravlja i socijalnog staranja Suada Numanovića a bi provjerilo medijske navode o enormnom povećanju socijalnih davanja neposredno pred i u toku parlamentarnih izbora 2012. godine.

Ta stranka zahtijeva da Tužilaštvo detaljno ispita navedene okolnosti jer, kako su naveli, postoji velika vjerovatnoća da je novac crnogorskih poreskih obveznika, zloupotrijebljen kroz davanja za jednokratnu novčanu pomoć, "jer nema nijednog drugog logičnog razloga da postoje tako drastične razlike u socijalnim davanjima prije i u toku izborne kampanje".

"Tražimo od VDT da se finansijskom istragom utvrde činjenice vezane za izvore sredstava za socijalna davanja u opštinama Pljevlja, Nikšić, Rožaje, Bijelo Polje, Plav, Andrijevica, Budva, Kotor, Tivat, Herceg Novi, Podgorica, Berane. Za Pozitivnu je veoma indikativno da su gotovo svi korisnici iz jedne opštine, kojima je novac dat uoči izbora, dobijali jednake iznose pomoći, iako se prema Zakonu, pomoć utvrđuje u zavisnosti od individualnih potreba", navodi se u saopštenju Pozitivne, koje potpisuje poslanica Azra Jasavić.

Ona podsjeća da je članom 42 tada važećeg Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti propisano da pravo na jednokratnu novčanu pomoć mogu ostvariti porodica ili pojedinac koji se nađe u stanju socijalne potrebe. A to pravo se ostvaruje u skladu sa kriterijumima koje donosi nadležni organ.

"Iako je Resorno Ministarstvo donijelo poseban pravilnik o bližim uslovima za ostvarivanje osnovnih prava iz socijalne zaštite, u tom pravilniku nema jasnih kriterijuma za ostvarivanje jednokratne novčane pomoći. U Pravilniku se jedino navodi da se uz zahtjev za pomoć prilaže dokaz o stambenom, materijalnom i zdravstvenom stanju, dok se visina pomoći određuje na osnovu socijalne anamneze i materijalnih mogućnosti države", navela je Jasavić.

"Zbog navedenog Pozitivna Crna Gora smatra da tadašnji i sadašnji ministar Numanović mora dati odgovore kako bi Tužilaštvo utvrdilo da li su uz zahtjeve za socijalnu pomoć dostavljena potrebna dokumenta, da li su uopšte zahtjevi dostavljani, da li su zavedeni u djelovodnike centara za socijalni rad i da li su donijeta rješenja o isplati socijalne pomoći", dodala je ona.

Bonus video: