Situacija ne ide na ruku DPS-u: Teško će se izvući iz svih ovih problema

Najava stečaja u KAP-a, praćeno povećanjem PDV-a, uz niz drugih nepopularnih ekonomskih mjera, moglo bi izazavati pad popularnosti DPS-a
75 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2013. 13:21h

Najava stečaja u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) i sve vjerovatnije zatvaranje te fabrike, kao i povećanje PDV-a uzrokovano višegodišnjom, ekonomski nelogičnom politikom Vlade prema vlasnicima kombinata, mogli bi izazvati pad popularnosti Demokratske partije socijalista (DPS).

Posezanjem za ovim posljednjim, u nizu nepopularnih mjera, koje direktno utiču na standard građana, DPS-u će imati veliki problem da ublaži utisak da se sve teže bori sa nagomilanim problemima u Crnoj Gori.

Metodolog CEDEM-a Miloš Bešić smatra da aktuelna situacija u Crnoj Gori ne ide na ruku stranci Mila Đukanovića, zbog čega je realno očekivati dodatni pad popularnosti DPS-a. Podsjećajući da se crnogorsko društvo sve teže suočava sa nagomilanim problemima, Bešić tvrdi da dodatni ekonomski udari samo pogoršavaju situciju.

“Nekada nepopularne odluke mogu da prođu i da ih javnost prihvati ako imate pravi način da ih predstavite. To može da funckioniše u malo drugačijom konstalaciji nego što je ova u kojoj se DPS nalazi. Morate na svim drugim frontovima biti snažni kako bi amortizovali negativne mjere, ali ja tu snagu sada ne vidim”, tvrdi Bešić.

Odluka o povećanju PDV-a na 19 odsto, i očekivani talas povećanja cijena koji će ona izazvati, samo je jedna u nizu nepopularnih mjera za kojima je Vlada posegla protekle godine. Prošlog jula uvedene su takse od po euro za telefonske kartice, kablovsku televiziju i električna brojila, a nakon nekoliko mjeseci uveden je krizni porez za neto plate iznad 482 eura. Donijeta je odluka i o zamrzavanju penzija, a naknada za porodiljsko smanjena je na dvije prosječne plate, iako je namjera DPS-a bila da to svede na jednu.

Odluka o povećanju PDV-a uslijedila je nakon problema sa ruskim vlasnicima KAP-a i najavom da će u toj fabrici biti uveden stečaj zbog nagomilanih dugova.

Da stopa poreza raste zbog Rusa, pojasnio je i predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić tokom skupštinske rasprave navodeći da će prikupljeni novac od PDV otići "tamo do Sibira", iako mu to nije smetalo da podrži predlog Vlade.

“Primjetni su negativni trendovi kada je riječ o harizmi političkih lidera, ukupnoj organizaciji i potencijalima. Imamo i negativne trendove kada je riječ o njihovoj ukupnoj reputaciji, kao i mišljenja međunarodne zajednice na dugovječnost vlasti DPS-a”

Bešić smatra da su problemi u KAP-i rupe u budžetu samo kap u čaši problema koju je Đukanovićeva stranka punila prethodnih godina.

On tvrdi da je u najjačoj parlamentarnoj stranci primjetan zamor materijala i nadostatak kadrova, i da bi je to moglo stajati vlasti.

“Primjetni su negativni trendovi kada je riječ o harizmi političkih lidera, ukupnoj organizaciji i potencijalima. Imamo i negativne trendove kada je riječ o njihovoj ukupnoj reputaciji, kao i mišljenja međunarodne zajednice na dugovječnost vlasti DPS-a”, smatra on.

Istraživanje koje su posljednjih sedmica za svoje potrebe radile agencije ili stranke, takođe, pokazuju pad popularnosti DPS. Iako je u postizbornom periodu uobičajena pad popularnosti vladajuće partije, istraživanje jedne renomirane agencije, pokazalo je da DPS podržava 40 odsto ispitanika, što je najmanji procenat podrške od kada postoje istraživanja javnog mnjenja, potvrdilo je “Vijestima” više izvora. Takođe, istraživanje koje je naručila jedna od parlamentarnih strankama za svoje potrebe, pokazuje da DPS nema nikakve šanse da osvoji apsolutnu vlast na lokalnim izborima na Cetinju.

Da DPS ne uživa povjerenje građana kao nekad, pokazali su i rezultati parlamentarnih izbora na kojima vladajuća koalicija nije uspjela da osvoji apsolutnu većinu, kao i tijesna i sporna pobjeda Flipa Vujanovića na predsjedničkim izborima sa tri odsto razlike.

Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) smatra da Đukanović sve teže uspijeva da amortizuje probleme u društvu, zbog loše ekonomske situacije i sve veće otvorenosti crnogoskog društva.

On je upozorio da Vlada nema viziju izlaska iz krize, zbog čega je realno očekivati pad rejtinga.

"Treba uzeti u obzir da je DPS tokom devedesetih prošao brojne krize i ostao na vlasti, ali sve veća otvorenost crnogorskog društva i evroatlantske integracije koje polako razgrađuju monopole vlasti, DPS približavaju suštinskom političkom porazu", tvrdi Marić.

Vešović: Ne bojimo se teških odluka

Portparol DPS-a Časlav Vešović smatra da nove ekonomske mjere neće uticati na rejting stranke, navodeći da odgovorna vlast nekad mora posegnuti i za nepopularnim mjerama kada je to neophodno.

On je istakao da populizam i demagogija nikad nijesu bile odlike politike DPS-a.

“Uvijek smo predlagali održiva rješenja i donosili najbolje moguće odluke koje su garantovale makroekonomsku stabilnost. Svjesni smo da građanima to nije jednostavno predočiti u složenoj socio-ekonomskoj situaciji, kakva je trenutno u Crnoj Gori i širom Evrope i svijeta.

Zahvaljujući povjerenju koje smo godinama sticali i dokazivali kod građana, ne smanjuje se uvjerenje da će DPS, kroz svoju ulogu u Vladi, uspješno savladiti posljedice krize i izvesti Crnu Goru na put ekonomskog napretka”, smatra on.

Presuđuju izbori u Podgorici

Bešić ne očekuje da naredni lokalni izbori na Cetinju i Mojkovcu pokažu pad popularnosti vladajuće partije, pojašnjavajući da se radi o malim sredinama koje ne mogu biti reprezentativni uzorak.

Lokalne samouprave su specifične jer, kako je kazao, u njima rejting stranke zavisi od lokalnih lidera i unutrašnje organizacije. On smatra da bi za rejting DPS-a mogli biti presudni izbori u Podgorici.

“U Podgorici postoji strukturalni problem DPS-a jer oni nijesu dobili izbore u Glavnom gradu, a vlast održavaju kroz savez sa opozicionim odbornicima prosrpskih partija koji su na volšeban način integrisani u vlast. Ako pogledate rezultate parlamentarnih i predsjedničkih izbora, jasno je da DPS u Podgorici ima manjak glasova. Zato podgorički izbori mogu biti poruka za parlamentarne izbore”, smatra Bešić.

Marić ističe da bi izbori u glavnom gradu mogli biti uvertira za vanredne parlamentarne. ”Mislim da će o vanrednim izborima na državnom nivou odlučivati rezultat izbora u Podgorici. Ako kao posljedica domino efekta dođe u pitanje i privatizacioni ugovor sa A2A, onda su prijevremeni izbori neminovnost”.

Galerija

Bonus video: