Pejović demantovala brisanje birača: Niko od nas to nije mogao raditi

Pejović će ponovo biti aslušana najvjerovatnioje u utorak, a za sjutra je predviđeno saslušanje Lukšića i Numanovića
51 pregleda 17 komentar(a)
Anketni odbor, Vukica Jelić, Foto: Boris Pejović
Anketni odbor, Vukica Jelić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.06.2013. 20:36h

Direktorka Montenegro erlajnza i funkcionerka Demokratske partije socijalista Daliborka Pejović demantovala je na današnjoj sjednici Anketnog odbora za rasvjetljavanje okolnosti u vezi sa aferom “Snimak” da je ta partija brisala glasače iz biračkog spiska uoči lokalnih izbora u Herceg Novom.

“Niko od nas to nije mogao raditi. Po zakonu, birački spisak vodi organ lokalne uprave i kontrolu nad primjenom zakona ima upravna inspekcija i samo oni mogu učestvovati, faktički i stavrno u brisanju bilo koga”, rekla je Pejović.

Ona je na sjednici Glavnog odbora DPS-a 14. maja prošle godine, nakon lokalnih izbora u Herceg Novom i Tivtu, kazala: “reagovali smo na vrijeme tako što smo izbrisali 548 imena jer su se stekli zakonski uslovi kao nosilaca lične karte za strance da neće moći izvršiti glasanje i neće biti definitivno ciljna grupa kojom ćemo se baviti”.

Na konstataciju člana odbora Aleksandra Damjanovića (SNP) da mu je zasmetala formulacija “izbrisali smo” i da poistovjećivanje partije i države nije dobro ni za državu ni za partiju, on je kazao da je njen kontekst, “ta množina bila upravo mogućnost da se kroz kroz upravni postupak birački spisak dovede u stanje, pa skoro perfektnosti”.

Poslanik DF Vladislav Bojović pitao je Pejović da pojasni koji zakon propisuje rukovodiocima državnih organa da vode evidenciju o partijskom zapošljavanju, navodeći da su tu evidenciju za DPS vodili direktori državnih institucija i partijska infrastruktura.

“Ni u jednom zakonu ne piše da direktori treba to da rade. To je bila politička aktivnost van radnog vremena. Nisu svi direktori učestvovali, već samo dio njih, neki su bili i van Crne Gore, to nije bila nikakva obaveza”, kazala je Pejović.

Najviše polemike izazvalo je pitanje Miodraga Vukovića (DPS), šta je Pejović mislila kada je rekla da “i dalje ostaje naša briga i posvećenost da prepoznamo nekih 2.000 fiktivnih glasača”, i njegov komentar da Herceg Novi “zanimljiv grad gdje su pobjednici vikali 'ovo nije Crna Gora, već Srbija'”.

“Partija koja drži do sebe mora se baviti jednom grupacijom birača koja je pred referendum dolazila autobusima sa raznih trgova Srbije da bi se bavila sudbinom ove države. Kroz biračke spiskove smo poklonili smo pažnju toj ciljnoj grupi, vodeći računa kako oni funkcionišu na političku zbilju. Da vidimo kakva su njohova biračka prva, a samim tim i da pomognemo državi Srbiji da nemaju birače koji će glasati u dvije države”, kazala je Pejović.

"Partija koja drži do sebe mora se baviti jednom grupacijom birača koja je pred referendum dolazila autobusima sa raznih trgova Srbije da bi se bavila sudbinom ove države"

"Ja nikada nisam čuo da je u Herceg Novom neko vikao 'ovo je Srbija'. Neću dozvoliti da se širi mržnja prema jednom gradu i prema nama koji smo glasali za zajedničku državu. Da Vas upoznam da je ministar poljoprivrede boravio u Herceg Novom boravio 2008. kada su bili lokalni izbori. Tada je ministar dijelio krompir, a drugi je 2012. dijelio goveda”, kazao je Obrad Gojković (SNP), na šta je burno reagovao Milutin Simović (DPS), koji je 2008. bio ministar poljoprivrede.

Pejović je rekla da nema informacije o dijeljenju bilo čega u predizborne svrhe u Herceg Novom, navodeći da je to legitimna praksa u mnogim državama i da je »Toni Bler u kampanji u Engleskoj dijelilo ovce«.

Strahinja Bulajić (DF) pitao je Pejović da prokomentariše zašto je navela da je u Herceg Novom, zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede i Fondu za razvoj, napravljen pomak i da su “dobijena neka mjesta u zaleđu koja ikada nijesu bila naša”.

Pejović je kazala da nivo informacija sa kojima Bulajić raspolaže nije dovoljan za taj zaključak, navodeći da je ministar Tarzan Milošević boravio u Herceg Novom povodom Praznika mimoze, u prisustvu predsjednika te opštine i dplomatskog kora, i da to nije bila zloupotreba njegove funkcije.

“Tada je dogovorena tribina na kojoj će Milošević sa saradnicima, i uz prisusvo predstavnika lokalne samouprave, govoriti o razvoju hercegnovskog zaleđa, što je ispoštovano. Milošević tada dobio poziv da posjeti Mojdež i to su njegove jedine predizborne aktivnosti u tom gradu”, pojasnila je Pejović.

Gojković je tražio je komentar na predizbornu izjavu Pejović da će DPS protiv funkcionera lokalne samouprave podnijeti 47 krivičnih prijava. Pejović je rekla da je podnijeta samo jedna krivična prijava u vezi sa kupovinom ličnih karata.

Ispitivanje Pejović prekinuto je nakon sat i po, na predlog predsjednika Odbora Koče Pavlovića. Pejović će ponovo biti aslušana najvjerovatnioje u utorak, a za sjutra je predviđeno saslušanje ministara vanjskih poslova i ljudskih parava Igora Lukšića i Suada Numanovića.

Prethodno je, tokom saslušanja kojeje trajalo više od tri sata, direkorka Zavoda za zapošljavanja Crne Gore (ZZZCG) Vukica Jelić kazala da ta institucija radi u skladu sa zakonom, i da nije bilo pritisaka da se zapošljavaju članovi DPS-a

“DPS sa koalicionim partnerima je pobjednik izbora, imali su izborni program koji su realizovali, a svi mi u državnim organima treba da realizujemo programe Vlade. Jasno da je DPS zapošljavanje stavio visoko po prioritetima, i zato je dobio zbore”

Jelić je kazala da nije bila na toj sjednici i da taj dokument nikada nije vidjela. Jelić je rekla da neće komentarisati snimak sa sjednice Savjeta DPS-a jer je, kako je navela, to bio sastanak jedne partije, na kojoj se čula partijska retorika koja je, pritom, istrgnuta iz konteksta.

“DPS sa koalicionim partnerima je pobjednik izbora, imali su izborni program koji su realizovali, a svi mi u državnim organima treba da realizujemo programe Vlade. Jasno da je DPS zapošljavanje stavio visoko po prioritetima, i zato je dobio zbore”, kazala je ona.

Jelić je rekla da je suština priče sa sjednice DPS-a da je ta stranka pravila plan o zapošljavanju ljudi i unaprjeđenju kvaliteta njihovih života, kao i da je na vrh prioriteta stavila nezaposlenost, koja je glavni problem i u najrazvijenijim državama.

“To, valjda, treba da rade sve partije, i ako tako budu postupale neće imati četiri, nego 24 glasa, jer narod te teme tište i iteresuju”, pojasnila je ona.

Jelić: Na poligraf sa Pavlovićem i Medojevićem

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Zoran Jelić kazao je da je spreman da ide na poligraf, ali samo u društvu sa polsanicima Demokratskog fronta (DF) Nebojše Medojevića i Koče Pavlovića. On je u reagovanju na Medojevićeve izjave da pred Anketnim odborom nije govorio istinu i da ga treba podvrgnuti testu na poligrafu kazao da treba „konačno utvrditi kad je sve Medojević govorio neistine oko zemunskog klana, srpskog biznismena Milana Beka, susreta sa stranim zvaničnicima, posjeti Vašingtonu”.

„Medojević je najmanje pozvan da targetira ljude, jer u sopstvenim redovima ima one u čijoj blizini se poligraf pokvari”, kazao je Jelić

On je na saslušanju pred Aketnim odborom za istraživanje afere „Snimak”, kazao da je kada je na sjednici Savjeta za praćenje ralizacije izbornog programa DPS-a govorio o „zapošljavanju naših” mislio na građane Crne Gore. Medojević je nakon toga u parlamentu tokom rasprave o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima tražio od Jelića da ponovi iste tvrdnje na poligrafu.

Poslanik DPS-a je u svom reagovanju poručio da “Medojević očito boluje od intelektualne isuficijencije” i da mu on želi brzo ozdravljenje.

Bonus video: