Vuković napustio DPS: Neću da budem dio strukture koja radi nezakonito

Kao jedan od razloga za napuštanje DPS-a Vuković je naveo i prijetnje koje je dobijao iz vrha lokalnog DPS-a
242 pregleda 50 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2013. 14:30h

Ugledni funkcioner danilovgradskog ogranka Demokratske partije socijalista (DPS) Ranko Vuković napustio je tu partiju.

Vuković je juče prvom čovjeku danilovgradskog DPS-a dr Miodragu Đuroviću, dostavio pismo, u kojem je zatražio da ga izbrišu iz članstva partije.

Vuković, koji je član DPS-a od njenog formiranja, sinoć je potvrdio “Vijestima” da je Đuroviću dostavio pismo i objasnio zbog čega se odlučio za taj čin.

“Želio sam da DPS bude, kao što mu sam naziv kaže - demokratski. U posljednjih nekoliko godina rukovodstvo danilovgradskog DPS-a donosilo je odluke koje nijesu po statutu partije, a danilovgradska vlast, koju formira DPS, donijela je niz nezakonitih odluka. Na sve to sam upozoravao rukovodstvo danilovgradskog DPS-a i opštinsko rukovodstvo, ali niko nije obraćao pažnju na moja upozorenja”, rekao je Vuković.

Vuković je u prošlom sazivu lokalnog parlamenta bio šef odborničkog kluba DPS-a, član Izvršnog odbora Opštinskog odbora DPS-a i donedavno direktor Centra za kulturu.

U posljednjih nekoliko godina rukovodstvo danilovgradskog DPS-a donosilo je odluke koje nijesu po statutu partije, a danilovgradska vlast, koju formira DPS, donijela je niz nezakonitih odluka

Vuković je rekao da vrhu danilovgradskog DPS-a daje puno ovlašćenje da objavi pisma koja im je, kako je rekao, u kontinuitetu slao nekoliko posljednjih godina.

“Upozoravo sam ih na kršenje procedura, kršenje statuta, zakona. Predsjednika danilovgradskog DPS-a i predsjednika Skupštine opštine upozoravao sam na konkretne odluke koje je donosila SO Danilovgrada, a koje su apsolutno nezakonite. On na to nije reagovao nijednim gestom”, kazao je Vuković.

On je naveo su neke od tih nezakonitih odluka u sferi kulture, ali i u sferi donošenja odluka u samom DPS-u.

“Jednostavno, više nijesam želio da budem dio te strukture koja zarad partijskih, a ponekad i ličnih intersa, donosi nezakonite i odluke koje nisu po statutu. Naravno, u narednom periodu to ću vrlo transparento i dokumentovati”, istakao je on.

Objašnjavajući svoje članstvo u toj partiji od prvih dana njenog osnivanja, Vuković je rekao da je oduvijek smatrao da Crna Gora može da se konstituiše kao demokratsko društvo.

Naveo je da se uvijek trudio da u okviru samog DPS-a razviju demokratskiju atmosferu i da budu tolerantniji prema političkim neistomišljenicima.

“Trudio sam se da vrh danilovgradskog DPS-a ne bude faktor stvaranja novih podjela, nego stvaranja atmosfere koja je u gradu donosila fini, građanski ambijent, a ne da stvaramo podjele koje su u Crnoj Gori i danas aktuelne, a mi smo ih u DPS-u još više produbljivali. Ako se najjača partija u Crnoj Gori, u malom gradu ponaša, onako kako ja mislim da nije u skladu sa demokratskim normama, onda se ni država ne može konstituisati kao demokratsko društvo. Ja sam morao da napravim ovaj čin”, rekao je Vuković.

“Vijesti” sinoć nijesu uspjele stupiti u kontakt sa šefom danilovgradskog DPS-a, Miodrag Đurovićem. On nije osgovarao na pozive, niti na SMS poruke novinara.

Prijetili su mi zbog pisanja o slobodi

Kao jedan od razloga za napuštanje DPS-a Vuković je naveo i prijetnje koje je dobijao iz vrha lokalnog DPS-a.

Ako se najjača partija u Crnoj Gori, u malom gradu, ponaša onako kako ja mislim da nije u skladu sa demokratskim normama, onda se ni država ne može konstituisati kao demokratsko društvo. Ja sam morao da napravim ovaj čin, rekao je Vuković

On je naveo da će u narednom periodu detaljnije objasniti javnosti zašto je istupio iz DPS-a. “Pored svega, a što će mnoge iznenaditi, moram da priznam da sam o svemu upoznao neke ljude iz vrha partije i oni su imali mnogo više razumijevanja, makar na verbalnom nivou, za probleme samog Danilovgrada, probleme načina vođenja partije u Danilovgradu. Nažalost, to je ostalo samo na razgovorima. Ipak, lagao bih kad bih rekao da nijesam imao razumijevanje ljudi iz vrha DPS-a”, rekao je on.

Vuković nije precizirao da li će se politički angažovati, ali je rekao da će njegov politički angažman biti zasnovan na njegovim životnim opredjeljenjima: “To je demokratska Crna Gora, sa istinskim, a ne verbalnim integracijama prema EU. Vidjeću šta ću sa političkim angažmanom, ali ću podržati svaku opciju koja želi građanski i demokratski Danilovgrad. Nisam skroman, ali ta podrška sigurno neće biti beznačajna”.

Bonus video: