Đukanović: Akcioni planovi za poglavlja 23 i 24 biće usvojeni 27. juna

Đukanović boravi u Briselu, gdje se susreo sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.06.2013. 16:42h

Akcioni planovi za pregovaračka poglavlja 23 i 24 biće usvojeni na sjednici Vlade 27. juna, saopštio je premijer Milo Đukanović, navodeći da vjeruje da će izmjene Ustava u dijelu koji se odnose na pravosuđe biti usvojene do kraja jula.Đukanović boravi u Briselu, gdje se susreo sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom. “Akcioni planovi za pregovaračka poglavlja 23 i 24 će biti usvojeni na sjednici Vlade 27. juna, i predati Evropskoj komisiji na dalje postupanje uz očekivanje da bismo u planiranim rokovima mogli otvoriti pregovore u okviru tih poglavlja sa Evropskom unijom”, kazao je on, saopšteno je iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.Đukanović i File saopštili su da vjeruju da će izmjene Ustava u dijelu koji se odnosi na pravosuđe biti usvojene do kraja jula.“Očekujem da bi se dodatnom inicijativnošću koje je pokazala Vlada mogle stvoriti pretpostavke da u planiranom roku, do kraja jula, obezbijedimo dvotrećinski konsenzus u parlamentu i da usvojimo amandmane na Ustav”, rekao je Đukanović.To je, kako je saopštio, veoma važno da bi moglo da se ide u seriju izmjena zakona kojima bi se garantovala veća nezavisnost, prije svega efikasnost pravosudnih organa.“Što je na neki način temeljna garancija bolje vladavine prava i veće zaštite interesa građana Crne Gore i svih drugih do kojih nam je veoma stalo i od kojih nam zavisi ekonomski i društveni razvoj u budućnosti. Dakle, mislim i na turiste, i na investitore, kao vrlo važne činioce upravo realizacije razvojnih projekata u Crnoj Gori”, rekao je Đukanović.Prema njegovim riječima, Crna Gora je u kratkom vremenskom periodu napravila istorijske iskorake na svom evropskom putu.“I zbog toga je bilo i podrazumijevajuće visoko razumijevanje i istovremeno visoki konsenzus oko onog što su nam prioriteti u narednom periodu, kako bismo zadržali dobar tempo napretka Crne Gore na putu evropske integracije”, kazao je Đukanović.On je kazao da je informisao Filea o njegovim očekivanjima da ustavne promjene budu usvojene do kraja jula.“Govorio sam o tome šta je Vlada uradila u međuvremenu. Takođe, šta je partija čiji sam predsjednik pokrenula kao inicijativu u međuvremenu, što sve skupa mi negdje čini realnim optimizam da bi uz participaciju i drugih političkih subjekata, kao što sam kazao, tokom jula mjeseca mogli imati dvotrećinski konsenzus za usvajanje amandmana”, dodao je Đukanović.

Nema novosti oko SnimkaUpitan da li ima novosti u vezi sa audio snimcima sa sjednica organa Demokratske partije socijalista, premijer je rekao da nema ništa što bi zaista mogli smatrati novošću.Pitanje je, rekao je, u parlamentarnom i tužilačkom tretmanu, dodajući da danas parlamentarni odbor radi i saslušava prve pozvane goste, koji treba da daju iskaze na tu temu. “Kako bi se došlo do objektivne slike o dimenzijama političkog problema kojeg popularno zovemo afera snimak”.“Paralelno sa tim, državni tužilac radi svoj posao i rekao bi da je taj posao već u odmakloj fazi, tako da mislim da je to nekako uvedeno u procedure i nema ništa što bi moglo biti zanimljivo za javnost kao nešto novo, što dosad nije poznato”, kazao je Đukanović.Upitan kad očekuje da bi se to moglo završiti, Đukanović je podsjetio da je Anketni odbor 15. jul sebi dao kao rok.“Kada je u pitanju tužilački posao, kao što znate, tužioci ne govore o rokovima, ali je zanimljivo da su oni počeli taj posao prije parlamentarnog odbora, tako da i oni najkasnije do tog roka sigurno mogu završiti ovu fazu istrage”, rekao je Đukanović.On, kako je kazao, navija za to da se sve druge druge zemlje regiona pridruže i da uspostave maksimalan tempo napretka ka Evropskoj uniji. “Pažljivo naravno pratimo i šta se događa u Uniji, registrovali smo i to što se dogodilo u Islandu, mislimo da svaka regionalna priča ima svoje specifičnosti, da je Balkan ipak neka drugačija priča od Islanda ili bilo koje druge evropske priče”.“Nama se makar u Crnoj Gori čini da je veći imperativ evropske integracije za zemlje zapadnog Balkana nego za neke druge zemlje u Evropi, zato što nas iskustvo uči da su naše alternative mnogo opasnije”, dodao je Đukanović.

Sigurno ide u BeogradPrema njegovim riječima, zato bi bilo veoma dobro i da Makedonija što prije deblokira proces i da krene naprijed.“A cijenimo kapitalno važnim da je došlo do dogovora između Srbije i Kosova i da danas Srbija kao najveća zemlja regiona takođe može svojom inercijom, svojom veličinom, svojom snagom i energijom da da dodatan impuls dobrom tempu koji bi region trebao da ostvari u narednom periodu”, poručio je Đukanović.On je, odgovarajući na pitanja, saopštio i da će sigurno ići u Beograd i da su ti odnosi danas “veoma pristojni, veoma primjereni” i da mogu biti dobar primjer u ukupnim međudržavnim odnosima u regionu. “I bez odlaska u Beograd, vrlo često kontaktiram sa kolegama u Beogradu, prenosim iskustva koja mi imamo, rado slušam iskustva drugih u region”.Đukanović je kazao da mu se čini da su sve vlade u regionu vrlo ubijeđene u to je da je njihova zajednička budućnost u ujedinjenoj Evropi.“Vrlo često takve stavove smo na nekim vanregionalnim adresama skloni da protumačimo kao konsenzualne stavove u tom regionu. Ja na to stalno upozoravam naše sagovornike, daleko smo od toga. Zar nam opomena iz Srbije iz 2003. godine nije ubjedljiva opomena”, rekao je on.I se u regionu, dodao je, i svuda “rvaju” dvije suprostavljene politike – jedna demokratska, proevropska, evroatlantska i druga, ona koja ostaje dosledna “tumaranju balkanskim bespućima”.“Vrlo su često vlade koje su zagovornici proevropskog puta da kažem tamo na teškoj klackalici. Zato mislim da je veoma važno da sve što radimo sa bilo koje adrese, a prije svega sa evropske, koja ima interes da integriše sve ono što su evropski potencijali u cilju evropske konkurentnosti na globalnoj sceni, da pomognemo tim proevropskim vladama u regionu da opstanu na tom kursu”, saopštio je Đukanović.On je ocijenio da je euroentuzijazam veoma karakterisao region na kraju 20. vijeka.“Čini mi se da, zahvaljujući dejstvu globalne krize, kao da negdje jenjava taj euroentuzijazam, pa i na Balkanu, i zato mi se čini da je jako važno da se daju dobri impulsi tom pokretu na zapadnom Balkanu”, pojasnio je Đukanović.On smatra da zapadni Balkan, za razliku od nekih drugih adresa u Evropi, gotova da nema alternativu. “On mora da u interesu vlastite stabilnosti, vlastitog ekonomskog i demokratskog razvoja snažno ide ka evropskoj integraciji”.

Bonus video: