Jelić i Vukčević tvrde da su govorili o građanima, a ne o članovima DPS-a

Jelić je izbjegao da odgovori na pitanje na osnovu čega je izveo računicu da jedan zaposleni donosi četiri glasa
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2013. 20:22h

Poslanici Demokratske partije socijaliste (DPS) Zoran Jelić i Zoran Vukčević tvrde da su na sjednicama organa te stranke sa kojih su objavljeni transkripti, u kontekstu priče o zapošljavanju i dodjeli kredita, govorili o građanima Crne Gore, a ne o članovima partije.Jelić i Vukčević danas su pred članovima Anketnog odbora za rasvjetljavanje okolnosti u vezi sa aferom Snimak dali izjave u vezi sa njihovim izlaganjima na sjednicama partijskih organa, navodeći da u njima nema govora o zloupotrebi državnih resursa i diskriminaciji.

Audio snimak sa sjednice Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa DPS-a:

Jelić je kazao da prema Ustavu ima pravo da iznese svoje mišljenje, kao i prema statutu partije, ali da konačne odluke donose stranački organi.

On je izbjegao da odgovori na pitanje Strahinje Bulajić iz DF-a, na osnovu čega je izveo računicu da jedan zaposleni donosi četiri glasa.

Na Bulajićevu primjedbu da je Jelić na sjednici pominjao zapošljavanje "naših", poslanik DPS-a je kazao da se radilo o uobičajenoj salonskoj retorici.

"Kada sam kazao naši nisam mislio na pripadnike partije, nego na građane Crne Gore. I kada sam govorio naše institucije, nisam mislio na Demokratsku partiju socijalista, već na institucije Crne Gore".

Kazao je da projekti koje je pominjao na toj sjednici nisu pokrenuti uoči izbora jer su krenuli još 2011. On je kao dokaz pokazao flajere u kojima se građani i poslodavci pozivaju da se uključe u projekat.

"Ne zapošljava partija, niti Zavod za zapošljavanje, već poslodavci", kazao je Jelić.

"Neophodno vratiti optimizam građanima"

Vukčević je, odgovarajući na pitanja članova Odbora, takođe konstatovao da je nezaposlenost među najvećim problemima u Crnoj Gori, i da je to imao na umu kada je na sjednici stranačkih organa govorio o tome da se „u susret izborima mora vratiti optimizam građanima“.„Neophodno je vratiti optimizam građanima u smislu toga da znaju da je država spremna da se brine o njima“, pojasnio je Vukčević.

On je kazao da je, govoreći o zapošljavanju građana i dodjeli kredita, govorio isključivo o građanima i preduzećima.„Ne postoji nijedna kvalifikacija koja se odnosi na bilo koje favorizovanje bilo kog građanina ili preduzeća“, naglasio je Vukčević.Poslanik Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić tražila je od njega da objasni šta je mislio kada je kazao da „ukoliko omogućimo sistem da zaposlimo 500 ljudi, imaju nadu onih drugih 500 da će se zaposliti, a mi koji smo na terenu imamo instrument da možemo da ponudimo tim ljudima rješenje problema“.Ona je zatražila objašnjenje i za njegovu izjavu „ukoliko omogućimo 100 kredita, daje se nada za drugih 100 da će dobiti kredit“.Vukčević je kazao da je govorio o sistemu u kojem svako treba da radi svoj posao.„Govorim o sistemu u kojem ćemo omogućiti ljudima da se zapošljavaju i da dobijaju kredite. Ako napravite sistem u kojem ćete omogućiti nova zapošljenja i nove kreditne linije, onda je logično da nakon ovih prvih koji dobiju kredite, znaju i onih drugih 100 da će ih dobiti“, naveo je on.

Vukčević je kazao da je svaki projekat javno objavljen, a da je odluku o dodjeli kredita donosila banka, a ne Direkcija

„Nijesam govorio ni o jednom članu DPS-a, niti možete naći ijednu jedinu riječ u tom smislu. Nijesam pomenuo ne samo IRF i Direkciju za razvoj malih i srednjih preduzeća, nego nijednu državnu instituciju“, kazao je Vukčević.

Izbjegao i pitanje Jasavić

Jelić je kazao da Zavod za zapošljavanje ne vodi evidenciju o zapošljavanju pripadnika partija i nacionalnih manjina. On je kazao da su projekti koje je pominjao na savjetu bili namijenjeni realnom sektoru, a ne administraciji i da su pozivi upućeni svim građanima.

Konačnu odluku o tome ko će biti zaposlen, kako je kazao, donosili su poslodavci na osnovu znanja kandidata, a ne partijske pripadnosti.

"Da li ćete nekoga zaposliti kao kuvara ne zavisi od toga u kojoj je partiji, nego da li zna da radi posao", kazao je Jelić.

Na primjedbe opozicije da je u govoru pominjao svakodnevne kontakte sa predsjednicima Opštinskih odbora, on je rekao da je kao poslanik na to obavezan i da je normalno da komunicira sa građanima i predstavnicima svoje partije.

Jelić je rekao da takvu praksu imaju i neke opozicione partije, podsjećajući da Pozitivna Crna Gora ima kancelariju u parlamentu u kojoj prima građane.

On je izbjegao da odgovori na pitanje poslanice Azre Jasavić sa kojim je predsjednicima Opštinskih odbora komunicirao, dok je na pitanje Vladana Bojovića, da li je na sjednici Savjeta govorio kao član DPS-a ili savjetnik direktorke Zavoda za zapošljavanje, Jelić je kazao da i u parlamentu i van njega nastupa kao poslanik.

Na pitanje Obrada Miša Stanišića da li su prilikom zapošljavanja prednost imali članovi DPS-a i postoji li evidencija o broju zaposlenih predstavnika te stranke, Jelić je kazao da se takva evidencija ne vodi.

"Da je drugačije, ne bi se dešavalo da na našim sjednicama članovi partije zamjeraju što nema dovoljno zaposlenih", rekao je Jelić.

Saslušanje kasnilo zbog svađe

Tek sat vremena nakon početka sjednice Anketnog odbora počinje saslušanje poslanika Demokratske partije socijalista, Zorana Jelića.

Saslušanje je kasnilo zbog svađe članova Anketnog odbora iz vladajuće koalicije sa poslanikom Demokratskog fronta i predsjednikom Anketnog odbora Kočom Pavlovićem.

Oni su tražili da se Pavlović izjasni o pisanju "Vijesti" da je na prethodnoj sjednici bilo vrijeđanja.

Obrad Mišo Stanišić je tražio od Pavlovića da se izjasni da li ga je mršnuo, ali je Pavlović odbio da komentariše te optužbe.

Stanišić je vidno nervozan poručio: "Neće se niko preko mojih leđa praviti junak Pavloviću. Meni je obraz preči od stotinu anketnih odbora".

Pavlovićevo izjašnjavanje su tražili i Milutin Simović i Mićo Orlandić koji su naveli da Anketni odbor mora imati dignitet i da se takvi tekstovi demantuju jer su neistiniti.

Pavlović je potom poručio da oni pokušavaju da pretvore sjednicu Odbora u njegovo saslušanje i podsjetio da su tu da bi ispitali Jelića.

"Nemojte me učiti kako da vodim sjednicu, a ako vam se ne sviđa kako to radim, možete tražiti moju smjenu, pa onda vi preuzmite vođenje", kazao je Pavlović.

Simović je zamjerio Pavloviću da ne konsultuje ostale članove Odbora i što je pokušao da ga istjera sa prethodne sjednice.

"Ja neću da budem ikebana Koči Pavloviću", kazao je Simović.

Oni su pitali Pavlovića zašto je uputio zahtjev za informacija na 500 adresa u državnoj upravi, i upozorili da ga da oni kao članovi Odbora za to ne smiju da doznaju iz medija ili na pres konferencijama.

Galerija

Bonus video: