Reagovanje Mugoše: Kinezi nam nijesu rekli da će graditi ambasadu

Reagovanje PG Biroa na tekst o razmjeni zemljišta između glavnog grada i ambasade dalekoistočne zemlje
56 pregleda 7 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miomir Mugoša, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.06.2013. 15:45h

PG biro reagovao je juče na odgovor “Vijesti” na prethodno reagovanje na tekst o razmjeni zemljišta između Glavnog grada i ambasade Kine naslovljen „Mugoša htio Kineze da prevari za milion”.

U reagovanju PG biroa, iza kojeg stoji gradonačelnik Miomir Mugoša, navodi se da su „Vijesti” priznale da su objavile neistinu da je Direkcija za imovinu Glavnog grada procjenjivala zemljište koje je predmet razmjene sa Ambasadom NR Kine. PG biro navodi i da su “Vijesti” konstruisali cjelokupan novi tekst o navodnom pokušaju prevare.

U ostatku reagovanja, koje “Vijesti”, integralno prenose, navodi se:

“Na nove neistine reagujemo ponovo samo činjenicama.

Uvažavajući inicijativu Ambasade NR Kine za razmjenu zemljišta, Glavni grad se u postupku za dobijanje saglasnosti Vlade Crne Gore držao zakona do posljednjeg slova.

Neistinit je navod da Direkcija za imovinu Glavnog grada nije dostavila 'validnu i svu potrebnu dokumentaciju' Upravi za nekretnine, koja je radila procjenu. Upravi je dostavljena kompletna dokumentacija koja je u tom trenutku postojala. Kada je Ambasada, prigovarajući na procjenu Uprave za nekretnine, dostavila informaciju da će na zemljištu za koje je izrazila interesovanje, graditi diplomatski objekat, Glavni grad je i tu informaciju proslijedio. Logično je da niko iz Glavnog grada nije mogao obavijestiti kabinet premijera da Ambasada nije pristala na procjenu vrijednosti zemljišta prije nego što je ta informacija dobijena.

Neistinit navod – da je Uprava za nekretnine novim izvještajima „umanjila procjenu za milion eura” – uz zlonamjernost, pokazuje i površnost i dilentatizam, jer ukupna vrijednost parcela koje su bile predmet procjene nije umanjena za milion već za 750.000 eura, što je jasno svakom ko umije da sabira i oduzima. Umanjenje u iznosu od milion eura odnosi se na razliku u vrijednosti između parcela u vlasništvu Glavnog grada i Ambasade. Prema novoj procjeni, budžet Glavnog grada, na ime te razlike prihodovaće oko 2,1, a ne 3,1 miliona eura.

„Vijesti” zamjeraju Direkciji za imovinu što se nije žalila na prvu procjenu. Postavlja se pitanje zašto bi to radila. Zar je trebalo tražiti smanjenje vrijednosti imovine čijim otuđenjem se slivaju sredstva u budžet Glavnog grada? Čudna je ova logika „Vijesti” koja nedvosmisleno ide na štetu građana.

Neistinit je i navod da je budžet Podgorice opterećen dugovima. Osim, ako se ne misli na dugove drugih prema budžetu, jer sam Glavni grad nema dospjelih dugovanja.

Shodno svemu navedenom, jasno je da su netačni i navodi da je mimo dogovora sa Ambasadom planirano da se na Skupštini Glavnog grada usvoji odluka o razmjeni.

Ni Vlada ni Glavni grad u ovom slučaju nisu i ne mogu biti, kako se podmeće – diskreditovani. Pokušaj diskreditacije je zaista postojao, ali od strane onih koji medijima dostavljaju radne materijale sa sjednica vladinih komisija i manipulišu njima.

Na pitanje iz naslova 'Kako bi u Kini za ovo prošao' gradonačelnik Podgorice, evo odgovora: gradonačelik je dobio poziv iz Kine da ovih dana prisustvuje veoma važnom privredno-ekonomskom skupu, koji je sa zadovoljstvom prihvatio. Po povratku sa ovog skupa, građani Podgorice, pa i “Vijesti”, biće obaviješteni 'kako je prošao u Kini' i kako se njeguje i unapređuje saradnja sa kineskim gradovima.

Međutim, pravo pitanje glasi: kako bi pojedini mediji prošli, ne samo u Kini, nego u mnogim zemljama svijeta, kada bi radili i izmišljali ovako kako to čine u Crnoj Gori?”, zaključuje se u reagovanju PG biroa.

Odgovor u sjutrašnjem broju

Bonus video: