File u Briselu pita Đukanovića za "Snimak"

Osim o aferi "Snimak", u Briselu će biti riječi i o činjenici da još nijesu usvojeni ustavni amandmani koji bi učvrstili nezavisnosti i odgovornost pravosuđa
0 komentar(a)
Štefan File, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Štefan File, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.06.2013. 07:04h

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović boraviće danas u zvaničnoj posjeti Briselu, gdje će razgovarati sa evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Štefanom Fileom.

Kako “Vijesti” saznaju u Evropskoj komisiji, File će pokrenuti razgovor o dvije konkretne teme. Prva je činjenica da još nijesu usvojeni ustavni amandmani koji bi učvrstili nezavisnosti i odgovornost pravosuđa, a druga je tok istrage u aferi “Snimak”.

Prema izvoru “Vijesti”, o tome će se razgovarati jer File i EK smatraju da kompetentna i cjelovita istraga oko takvih slučajeva, ako se sprovede, ima za rezultat jačanje povjerenja građana u institucije. Stav sagovornika “Vijesti” je da afera “Snimak” ne bi trebala “odumrijeti prije nego što bude jasno i to nakon istražne procedure, šta se desilo”.

Ta dva pitanja File je pokrenuo sa crnogorskim liderima prilikom njihove posjete Briselu, šefom parlamenta i SDP Rankom Krivokapićem, predsjednicima Socijalističke narodne partije Srđanom Milećem i Pozitivne Darkom Pajovićem.

Očekuje se da će komesar File pohvaliti “dobro napredovanje Crne Gore u komplikovanom procesu skrininga, ali će napomenuti da je za stvarno napredovanje u integracijama ključna implementacija potrebnih reformi.

Iz Vlade je juče saopšteno da će Đukanović i File razgovarati o aktuelnim dešavanjima u regionu Zapadnog Balkana, ulozi Crne Gore u jačanju regionalne stabilnosti, načinima za unapređenje saradnje i o aktuelnoj situaciji u Evropskoj uniji (EU).

“Posjeta predstavlja nastavak redovne komunikacije na visokom nivou sa EU i dolazi u značajnom trenutku evropske integracije Crne Gore, kada akcioni planovi za 23. i 24. poglavlje ulaze u završnu fazu unutrašnje procedure za konačno usvajanje i kada se privodi kraju analitički pregled pravne tekovine EU”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: