Rađenović: Poštovaću sudsku odluku

Rađenović je izabran na konstitutivnoj sjednici, koju je zakazao dotadašnji predsjednik SO Krsto Ljubanović, što je protivno Poslovniku Skupštine opštine Budva
87 pregleda 0 komentar(a)
Lazar Rađenović, Foto: Luka Zeković
Lazar Rađenović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.06.2013. 13:53h

Dosadašnji predsjednik budvanske Opštine Lazar Rađenović kazao je da će spoštovati odluku Upravnog suda koji je poništio njegov izbor na tu funkciju, navodeći da očekuje da će navedene nepravilnosti u najskorijem vremenu biti ispravljene.Rađenović je kazao da su u vladajućoj koaliciji smatrali da je odluka koja je poništena ispravna, ali da će sada ispoštovati odluku suda. „Očekujem da se u najskorijem vremenskom periodu ova odluka ispravi, kao što je to naznačeno u odluci Upravnog suda i proceduralne nepravilnosti isprave“, kazao je on novinarima.Prema riječima Rađenovića, ono što nije sporno je da Demokratska partija socijalista sa koalicionim partnerima ima apsolutno većinsku podršku, što je, kako je kazao, potvrđno i na poslednjim izborima.„Pa će se proceduralni problemi ispraviti u najkraćem roku, kako bi imali sve organe u lokalnoj upravi i kako bi nastavili sa svim poslovima koje vršim“, kazao je on.Rađenović je najavio da će nova sjednica Skupštine Opštine Budva, biti zakazana 28. juna ili 1. jula, a da će do Opštinu predstavljati potpredsjednici.

Opozicija: Utemeljuju nasilje nad ZakonomPredsjednik kluba odbornika Fronta u Budvi, Lucija Đurašković, kazala je da presuda Upravnog suda potvrđuje da se nazire kraj „silnicima režima koji više od 20 godina utemeljuju nasilje nad Zakonom“.Ona je dodala da je presuda pokazala da je izbor predsjednika Opštine bio nelegitiman i da će zbog toga, sve odluke koje bude donosio, biti nevažeće.„Ovakava presuda Upravnog suda dokaz je da vladajuća koalicija u Budvi bezobzirno krši zakonske propise i time osnovna načela pravne države, čime se Crna Gora sve više udaljava od pravnih principa, koje zagovara Evropska unija (EU)“, kazala je Đurašković.Odbornik DF-a Stevan Džaković rekao je da je sud potvrdio da DPS nasilno vlada godinama ne poštujući zakone.Predsjednik Opštinskog Odbora Socijaldemokratske partije Mihailo Đurović kazao je se nada da neće dugo trajati stanje da lokalna samouprava u Budvi nema predsjednika Opštine.„Za to vrijeme, organi lokalne uprave će jednako efikasno raditi i nadam se, da će građani prepoznati značajana porast efikasnosti u našem radu. Vjerujem da ćemo u najskorije vrijeme imati prilke da u Skupštini Opštine testiramo skupštinsku većinu“, rekao je on.

Sud oduzeo mandat

Upravni sud prihvatio je žalbu Demokratskog fronta Budve i poništio odluku o imenovanju Lazara Rađenovića za predsjednika Opštine, koja je donijeta početkom novembra prošle godine.

Rađenović je izabran na konstitutivnoj sjednici, koju je zakazao dotadašnji predsjednik SO Krsto Ljubanović, što je protivno Poslovniku Skupštine opštine Budva. Zbog toga je sud poništio imenovanje Rađenovića. Do zapleta je došlo kada je opozicija insistirala da je na konstitutivnoj sjednici, osim verifikacije mandata novog odborničkog saziva i izbora skupštinskih tijela, mogao biti izabran samo novi predsjednik SO Boro Lazović. Procedura nalaže da je Lazović trebalo da zakaže novu sjednicu na kojoj bi bio izabran predsjednik Opštine.

Ozbiljan propust skupštinske službe, koja se pozivala na Zakon o lokalnoj samoupravi, doveo je do apsurdne situacije da Rađenoviću, nakon pola godine drugog mandata, on bude poništen

Ozbiljan propust skupštinske službe, koja se pozivala na Zakon o lokalnoj samoupravi, doveo je do apsurdne situacije da Rađenoviću, nakon pola godine drugog mandata, on bude poništen. DF, najjača budvanska opoziciona grupacija, podnio je tužbu odmah nakon novembarske konstitutivne sjednice, koji je glasovima odbornika vladajuće DPS– SDP-LP koalicije izabran za prvog čovjeka grada.

O izboru predsjednika Opštine odbornici su se izjasnili prije izbora radnih tijela Skupštine, a Poslovnikom je predviđeno da se Odbor za izbor i imenovanja mora izjasniti o predlogu kandidata za predsjednika Opštine prije nego što to učine odbornici.

Bonus video: