Ministarka Vučinović bez aktivnosti: Biće posla nakon poplava

“Nije to samo taj posao, cijeli dan su obaveze, učestvujem i u Vladinoj Komisiji i pripremama oko NATO-a”, kaže Vučinović
20 komentar(a)
Ažurirano: 17.06.2013. 19:37h

Iako je prije više od pola godine izabrana za ministarku bez portfelja u Vladi Mila Đukanovića, na zvaničnom sajtu predsjednice Hrvatske građanske inicijative (HGI) Marije Vučinović nije navedena nijedna aktivnost od stupanja na tu funkciju.

Vučinović, kojoj je ministarsko mjesto pripalo zahvaljujući koalicionom sporazumu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), tvrdi da u Vladi vodi Komisiji za procjenu štete od elementarnih nepogoda.

“Po preporuci lidera Bošnjačke stranke (BS) i nekadašnjeg ministra bez portfelja Rafeta Husovića preuzela sam ovu Vladinu Komisiju. Članovi Komisije su ostali u skoro istom sastavu i u startu su mi dali uputstva na koji način se to radi”, pojasnila je ona u izjavi za “Vijesti”.

Liderka HGI tvrdi da, za razliku od ostalih kolega koji vode neki od resora, nema odvojeni budžet već samo razmatra dostavljene zahtjeve o procjeni štete i odluke upućuje Ministarstvu finansija.

Tvrdi i da to nije njen jedini posao već da organizuje susrete sa ambasadorima, prisustvuje Vladinim sjednicama i Komisiji za politički sistem.

“Nije to samo taj posao, cijeli dan su obaveze, učestvujem i u Vladinoj Komisiji i pripremama oko NATO-a”, kazala je Vučinović.

Na sajtu nema nijedne aktivnosti

Iako nema svoju kasu, u Vladinom Birou za odnose s javnošću je “Vijestima” rečeno da ima jednog savjetnika i tehničkog sekretara koji za taj posao mjesečno primaju nadoknade iz državnog budžeta.

Od stupanja na funkciju, Vučinović koristi i službeno vozilo i ličnog vozača.

“U Kabinetu ministra bez portfelja obavljaju se stručni i administrativni poslovi u vezi sa vršenjem funkcije ministra bez portfelja i radnog tijela kojim rukovodi ministar bez portfelja, kao i drugi poslovi iz djelokruga Generalnog sekretarijata”, navodi se u odgovoru Vladinog Biroa.

Prema podacima iz imovinskog kartona sa sajta Komisije za utvrđivanje konflikta interesa,Vučinović za trenutnu funkciju mjesečno prima 780 eura. Pored toga, vlasnica je “pasata” 2005. godište, a ima i kredit u Atlas banci od 8 hiljada eura koji otplaćuje na tri godine.

Neposredno nakon stupanja na funkciju ministarka je rekla da će njen najvažniji posao u ovom mandatu “biti spona sa Republikom Hrvatskom i to u malo jačem intenzitetu nego što smo ga imali do sada”.

Vučinović koja posljednjih pet godina vodi HGI-a, a od osnivanja zastupa tezu da njena partija mora biti u vlasti kako bi efikasno zastupala interese Hrvata.

Jovana Marović iz Instituta alternativa (IA) smatra da je nejasno na osnovu koji kojih bi parametara crnogorska javnost mogla da ocijeni rad sadašnje ministarke bez portfelja, kada informacije o njenom radu nisu dostupne.

Od stupanja na funkciju, Vučinović koristi i službeno vozilo i ličnog vozača

"Pohvalno je što crnogorska ministarka bez portfelja posjeduje svoju službenu internet stranicu, ali je, takođe, neophodno da javnost putem te stranice bude upoznata sa njenim aktivnostima u pravcu ostvarivanja programa i ciljeva Vlade. Ova stranica trenutno ne sadrži niti jednu informaciju o radu ministarke bez portfelja", navodi ona.

Marović naglašava da je u procesu pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) neophodno adekvatno “iskoristiti” personalni kapacitet ministra bez portfelja, kao i stručnog tima koji mu stoji na raspolaganju, a u skladu sa budžetskim sredstvima koja su opredijeljena za njihov rad.

Od posebnog značaja je, tvrdi Marović, da se vodi računa da se djelokrug ministra bez portfelja ne preklapa sa resorima ministarstava.

IA: Mora se utvrditi što ministar radi

Predstavnica IA podsjeća da je situacija u regionu potpuno drugačija i da je ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za upravljanje Kancelarijom za održivi razvoj, dok je u prethodnoj Vladi bio zadužen za Nacionalni investicioni plan.

“Iz ovog proizilazi zaključak da je u praksi potrebno pronaći funkcionalno rješenje za definisanje opsega nadležnosti ministra bez portfelja, kako bi se na taj način odgovorno postupilo i prema građanima i koalicionim partnerima, izbjegavajući marginalizaciju ove funkcije i ukupnim ograničenim kapacitetima izvršne vlasti pred kojom se nalaze ozbiljni zadaci”, zaključila je ona.

Galerija

Bonus video: