Anketni odbor i zamjenik tužioca utvrdili "kalendar za druženje"

Načelno smo se sagalasili da imamo više susreta sa ljudima iz Tužilaštva kako bi bili 'apdejtovani' o tome šta radi Tužilaštvo a i da bi oni bili u toku šta radimo mi, rekao je Pavlović
3 komentar(a)
Koča Pavlović, Foto: Savo Prelević
Koča Pavlović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.06.2013. 17:44h

Zamjenik Vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković informisao je juče članove Anketnog odbora o dosadašnjim rezultatima tužilačkog izviđaja kad je u pitanju aktivnost Tužilaštva za aferu snimak “Snimak” i načelno se dogovorio sa njima da ima više susreta sa odborom, kazao je predsjednik tog skupštinskog tijela Koča Pavlović.

“Mi smo napravili plan od 7-8 saslušanja koja će se u junu i julu odigrati u odboru i napravli okvirni raspored pozivanj onih osoba koje se nalaze na inicijalnoj listi da pred odborom daju izjave”, kazao je Pavlović nakon sjednice Odbora koja je bila zatvorena za javnost.

Pavlović je dodao da su imali "kvalitetan sastanak" gdje su profesionalno i kvalitetno informisani šta Tužilaštvo u ovom trenutku radi.

“Načelno smo se sagalasili da imamo više susreta sa njim ili sa drugim ljudima iz Tužilaštva kako bi bili 'apdejtovani' o tome šta radi Tužilaštvo a i da bi oni bili u toku šta radimo mi”, kazao je on.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) i potpredsjednik Odbora, Milutin Simović nije se saglasio sa Pavlovićevom terminologijom, rekavši da ih Vučković nije upoznao sa rezultatima, jer je to nemoguće u fazi izviđaja.

“Upoznao nas je sa aktivnostvima Tužilaštva u odnosu na predmet i okvir njihovog interesovanja, a odnosi se na istu temu koja je predmet parlamentarne istrage i Anketnog odbora” kazao je Simović i naglasio da se ne slaže ni sa terminom “apdejtovanje”, koji je koristio Pavlović, jer je, kako je kazao “odnos DPS-a jasan, da svako treba da radi svoj posao”.

Simović kontra Pavlovića

“Mi smo i na sastanku kazali da mi doživljavamo tužilaštva i odbora kao aktivnosti koje treba da se odvijaju na dva paralelna kolosjeka koji ne bi trebalo da se ukrštaju, jer bi tako ometali jedni druge u poslu. Moja strijepnja je da Anketni odbor ne ometa Tužilaštvo u radu”, rekao je Simović.

Poslanik DPS-a nije se složio ni sa terminom da su definisali termine održavanja sastanaka u smislu pozivanja na saslušanje.

“Ja bih kazao da smo definisali kalendar naših budućih sastanaka do 15. jula, ne za saslušanje osoba nego sastanke koje ćemo iskoristiti za pozivanje osoba na razgovor kako bi svi članovi Odobra imali priliku da dobiju određene informacije i činjenice koje će nam biti potreben za sastavljanje izvještaja koji ćemo spremati od 15. do 22. jula i uputiti parlamentu za raspravu na plenumu” rekao je Simović.

Pavlović je na ove konstatacije kazao da su usvojili “kalendar za druženje”. “Sa Vučkovićem smo se složili da postoji zainteresovanost Tužilaštva da bude upućeno da u rad Odbora jer postoji prosto mogućnost da na tim druženjima osobe koje budu pozvane da daju izjave saopšte neke podatke, neke činjenice koje mogu biti od interesa za rad Tužilaštva kada je u pitanju afera “Snimak”.

Ne zna se ko je saslušavan osim Numanovića

Upitan da li je do sada salušan još neki visoki zvaničnik osim Suada Numanovića, Pavlović je kazao da im Vučković nije dao takvu informaciju. “To je informacija koju u cilju kvalitetne istrage ne bi trebalo otkrivati” rekao je on i dodao da će kada na red dođe pitanje zloupotreba socijalnih davanja u Pljevljima, i kad pred odbor dođu Numanović i Igor Lukšić predložiti odboru poseban susret sa Vučkovićem i sa opštinskim tužiocem iz Pljevalja Milivojem Tomčićem.

Pavlović je novinarima u Skupštini otkrio da je uz pomoć pravnog savjetnika odbora Veselina Radulovića poslao 105 zahtjeva na desetine različitih adresa kako lokalne uprave tako i državih institucija. U njima se traže podaci za zapošljavanje u lokalnoj upravi i državnim institucijama, podaci o isplaćenim socijalnim davanjima, isplatama iz fonda rada i isplatama nadoknada nakon elementarnih nepogoda”, kazao je Pavlović.

Simović je na ove vijesti kazao da sada konačno zna funkciju Radulovića, rekavši da je on u stvar i savjetnik Pavloviću a ne Anketnom odboru, na šta je Pavlović odgovorio da će pustiti i njega da pošalje neke od 500 spremnih zahtjeva.

Bonus video: