Saslušan ministar Numanović

Tužilaštvo saslušalo 14 funkcionera i aktivista DPS-a, osumnjičenih za kupovinu glasova u Pljevljima uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora
99 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2013. 13:30h

Osnovna tužilaštva, po nalogu Vrhovnog državnog tužilaštva, počela su saslušanja više osoba zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela zloupotrebe službenog položaja i povrede slobode pri glasanju, u vezi sa protivzakonitom kupovinom glasova u Pljevljima kroz isplatu jednokratnih socijalnih naknada.

Do sada je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima saslušano 14 osumnjičenih i preko 70 građana, u svojstvu svjedoka, koji su se našli na spisku za isplatu socijalne pomoći, saopšteno je “Vijestima” iz tog tužilaštva.

Na spisku se nalazi još oko 400 osoba, koje treba saslušati, ali još uvijek nije poznato da li će svi oni morati dati iskaz u tužilaštvu.

Pred Osnovnim tužilaštvom u Bijelom Polju saslušan i je bivši ministar rada i socijalnog staranja, sadašnji ministar ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović.

Numanović sinoć nije odgovaro na telefonske pozive “Vijesti”.

Krivičnu prijavu protiv Numanovića i još 13 osoba ranije je podnijela Mreža za afirmaciju nevladinog sekora(MANS) i Izborni štab Miodraga Lekića u Pljevljima.

MANS je podnio krivičnu prijavu i protiv direktora Centra za socijalni rad Pljevalja i člana Opštinskog odbora DPS-a u tom gradu Jusa Asanovića, kao i Ermina Nuhanovića, zaposlenog u Centru za socijalni rad Pljevlja i člana Opštinskog odbora DPS-a.

Prijavom su obuhvaćeni koordinatori mjesnih odbora DPS u Pljevljima Joka Đačić, Vanja Sokić, Dragoljub Mazalica, Sead Vesnić, Dragan Tošić, Dušan Knežević, Rade Strunjaš, Nada Borović, Abdulah Šulović, Sadik Bulut i Amer Hadžalić. Svi oni su saslušani pred pljevaljskim tužilaštvom.

Novac je dijeljen na terenu po posebnom, internom spisku birača DPS-a, u kojem je taksativno navedena pripadnost mjesnom odboru, zatim na kojem biračkom mjestu građanin glasa, ali je sadržana i posebna kolona koja se odnosi na “vrstu pomoći”

Numanović je, kako se navodi u prijavi MANS-a, kao tadašnji ministar rada i socijalnog staranja, obezbijedio da se uoči oktobarskih parlamentarnih izbora 2012. godine, pljevaljskom Centru za socijalni rad prebace sredstva koja su odobrena za isplatu jednokratnih socijalnih pomoći od 50 eura, a za koja se sumnja da su korišćena za kupovinu glasova na terenu.

"Novac je dijeljen na terenu po posebnom, internom spisku birača DPS-a, u kojem je taksativno navedena pripadnost mjesnom odboru, zatim na kojem biračkom mjestu građanin glasa, ali je sadržana i posebna kolona koja se odnosi na “vrstu pomoći”"."Analitičke kartice Centra za socijalni rad u Pljevljima pokazale su da su sa računa te ustanove podignute dvije velike sume za isplatu socijalnih naknada u ukupnom iznosu od 19.750 eura. U posebnom Zapisniku o primopredaji novčanih sredstava, koji su potpisali koordinatori DPS-a, pominje se upravo ovaj iznos, odnosno precizira se da Ermin Nuhanović 19.750 eura predaje jednom od koordinatora DPS-a Joki Đačiću. U posebnom dokumentu je sadržan spisak predsjednika mjesnih odbora DPS-a i iznosi koje su preuzeli kao zaduženje za dalju podjelu novca koji je Nuhanović predao, a sve na ime jednokratne novčane pomoći licima u stanju socijalne pomoći, uz svojeručne potpise kao potvrdu da su preuzeli novac", naveli su iz MANS-a.

Predsjednica mjesnog odbora Golubinja-Gimnazija Vanja Sokić, kako tvrde u MANS-u, "preuzela je 1.700 eura, predsjednik i potpredsjednik mjesnog odbora Golubinja-Osnovni sud Dragoljub Mazalica i Sead Vesnić su zajedno zadužili 1.450 eura, dok je predsjednik mjesnog odbora Golubinja-Školski centar Dragan Tošić preuzeo 1.950 eura.

"Predsjednik i potpredsjednik mjesnog odbora Golubinja-Rudnik uglja Dušan Knežević i Ranko Despotović zajedno su preuzeli 950 eura, a predsjednik mjesnog odbora “Salko Aljković” Nada Borović “zadužila” je 3.000 eura. Najveće iznose za podjelu novca dobili su predsjednik mjesnog odbora Moćevac-Jalija Abudal Šulović – 3.400 eura, predsjednik mjesnog odbora Centar-banka Amer Hadžalić – 3.250 eura i predsjednik mjesnog odbora Moćevac-Lokalni putevi Sadik Bulut -3.100 eura", saopšteno je iz MANS-a.

Novac je, kako navodi ta NVO, dalje dijeljen na terenu po posebnom, internom spisku birača DPS-a, u kojem je taksativno navedena pripadnost mjesnom odboru, zatim na kojem biračkom mjestu građanin glasa, ali je sadržana i posebna kolona koja se odnosi na “vrstu pomoći”.

"Tužilaštvu je dostavljen i dio posebnih spiskova o isplatama do kojih je došao Istraživački centar MANS-a o blizu 100 lica iz pljevaljske opštine koji su dobili po 50 eura kao jednokratnu socijalnu pomoć i to su potvrdili svojim potpisima. Sva ta lica se paralelno nalaze u internom spisku birača DPS-a”, navodi se u prijavi MANS-a.

Zaključuje se da Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti jasno propisuje da se jednokratne socijalne pomoći mogu isplatiti samo po osnovu obrazloženog zahtjeva, pri čemu ne postoji fiksni iznos pomoći koja se dodjeljuje, već se ona utvrđuje na osnovu pojedinačnih potreba socijalno ugroženih lica.

Galerija

Bonus video: