Traže istragu napada na novinara

“Osuđuje se neprihvatljivi politički i urednički pritisak na novinare i medijske organizacije, kao i nedavni slučajevi verbalnih i fizičkih napada na novinare, uključujući oružani napad na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić"
1 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 10.07.2018. 18:02h

Istraga napada na novinare treba da bude prioritet za nadležne organe, a javni servisi treba da ostanu zaštićeni od političkog pritiska, navodi se u prijedlogu rezolucije Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP). U prijedlogu rezolucije o kojoj će se raspravljati 16 i 17. jula u crnogorskom parlamentu, između ostalog, se izražava “ozbiljna zabrinutost zbog stanja medijskih sloboda i nedostatka kvalitetnog novinarstva”

“Osuđuje se neprihvatljivi politički i urednički pritisak na novinare i medijske organizacije, kao i nedavni slučajevi verbalnih i fizičkih napada na novinare, uključujući oružani napad na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić. Pozivaju se nadležni organi da daju prioritet i efikasno istraže i procesuiraju ove slučajeve, posebno one gdje postoji rizik od zastarijevanja, jer funkcionalni, profesionalni i istinski nezavisni mediji predstavljaju ključni aspekt medijskog pluralizma”, navodi se.

U prijedlogu rezolucije se traži da se ostatak opozicije vrati u parlament i pozivaju sve političke partije da učestvuju u reformi izbornog zakonodavstva. Navodi se i da treba nastaviti sa unapređenjem povjerenje u izborni proces, tako što će ispoštovati preporuke OEBS/ODIHR-a. Pozivaju se vlasti na “dalje aktivnosti” po pitanju afere “Snimak”.

“Naglašava da je i dalje od suštinskog značaja za ukupnu dinamiku pregovora da reforma sistema vladavine prava proizvede konkretnije rezultate na terenu. Potrebni su dodatni napori u pravcu povećanja nezavisnosti i efikasnosti pravosudnih institucija. Pozdravlja se početni napredak u borbi protiv korupcije i insistira na ostvarivanja konkretnih rezultata”, navodi se.

Bonus video: