NA SAMITU U LONDONU

Marković pozvao Merkel da podrži inicijativu za regionalni institut za održive tehnologije

Marković je, govoreći o bezbjednosti, ocijenio da je za balkanski region važno jačati taj aspekat i precizirao da Crna Gore ima sporazum sa Bosnom i Hercegovinom o granici i da je naša zemlja pažljivo rješavala situaciju izazvanu svojevremenom nemogućnošću ratifikacije sporazuma o granici sa Kosovom u tamošnjem parlamentu
0 komentar(a)
Duško Marković, Angela Merkel, Foto: Gov.me
Duško Marković, Angela Merkel, Foto: Gov.me
Ažurirano: 30.01.2019. 06:51h

Predsjednik Vlade Duško Marković pozvao je danas na Londonskom samitu njemačku saveznu kancelarku Angelu Merkel da podrži crnogorsku ideju otvaranja regionalnog instituta za održive tehnologije, saopšteno je iz vladine službe za odnose sa javnošću.

"Uvažena kancelarka otvorila je važno pitanje, kako da zadržimo mlade ljude u Regionu, kako da tu pamet zadržimo i kako da im damo novu priliku. Podsjećam Vas kancelarko Merkel da je Crna Gora sa CERN-om pokrenula inicijativu za međunarodni institut za održive tehnologije u regionu. Tu inicijativu podržao je značajan broj zemalja. Treba da damo priliku hiljadama mladih ljudi u regionu. Pozivam Vas da i Vaša vlada podrži ovu inicijativu, kao što sam nedavno u Sofiji zamolio kolegu Plenkovića da i Vlada Hrvatske podrži ovaj projekat“, rekao je premijer Marković.

Kako se u saopštenju navodi, Marković je, govoreći o bezbjednosti, ocijenio da je za balkanski region važno jačati taj aspekat i precizirao da Crna Gore ima sporazum sa Bosnom i Hercegovinom o granici i da je naša zemlja pažljivo rješavala situaciju izazvanu svojevremenom nemogućnošću ratifikacije sporazuma o granici sa Kosovom u tamošnjem parlamentu.

"Imamo i odličan privremeni sporazum o granici sa Hrvatskom. Do sada nijesmo imali ni jedan incident, a Hrvatska je najveći promoter naše evrospke i evroatlatnske integracije. Izradili smo i sposobnost da se suprotstavimo trećoj strani", rekao je premijer pomenuvši direktno eksterni nasrtaj na Crnu Goru prije nekoliko godina.

"Zahvaljujem premijerki Mej i njenoj Vladi što nam je omogućila da tom izazovu odgovorimo na kvalitetan način i da naša evropska i evroatlantska perspektiva ne bude upitna“, rekao je Marković na posljednjoj sesiji Londonskog samita.