Državni organi da utvrde eventualnu odgovornost

Iz DPS-a saopšteno da će posebnu pažnju posvetiti daljem jačanju vladavine prava, nezavisne i samostalne sudske vlasti
5 komentar(a)
DPS savjet, Foto: Boris Pejović
DPS savjet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.06.2013. 16:17h

Demokratska partija socijalista (DPS) prihvata svoj dio odgovornosti što je zloupotrebom njenih tonskih zapisa sa demokratskih rasprava unutar partijskih organa dala prostora da se pokuša izraziti sumnja u temeljne vrijednosti crnogorskog društva i ravnopravnost svih građana pred zakonom.

To se navodi u izjavi objavljenoj poslije sjednice Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa vladajuće partije.

Ocjenjuje se da je DPS predmet posebnog interesovanja opozicione javnosti, što je bilo posebno manifestovano u predizbornom i izbornom procesu, a kulminiralo pokušajem da se lična i slobodno saopštena mišljenja pojedinaca partije nedokazano predstave kao njeni službeni stavovi.

To je, kako se navodi, DPS-u objektivno nanijelo štetu i istovremeno potrebu da do kraja, sa punom odgovornošću, podrži sve zakonske aktivnosti državnih organa radi precizne, konkretne i na činjenicama zasnovane pravne definicije stvorene situacije, kao i eventualne odgovornosti pojedinaca.

"DPS odlučno odbijajući sve optužbe na njen račun u ovom slučaju, prihvata svoj dio odgovornosti što je zloupotrebom njenih tonskih zapisa sa demokratskih rasprava unutar organa partije dala prostora da se pokuša izraziti sumnja u temeljne vrijednosti crnogorskog društva, ravnopravnost svih građana pred zakonom i strogu zabranu bilo kakve diskriminacije bilo kog građanina u ostvarivanju ustavom i zakonima zagarantovanih prava", kaže se u izjavi.

Navodi se da će DPS posebnu pažnju posvetiti daljem jačanju vladavine prava, nezavisne i samostalne sudske vlasti i u tom smislu preduzeti najkonkretnije korake u Skupštini Crne Gore.

"Kako bi se proces ustavnih promjena u oblasti pravosuđa, uz puno uvažavanje preporuka Venecijanske komisije, završio u najkraćem roku, najkasnije do 31.jula. DPS poziva sve političke aktere da na ovom pitanju potvrde i iskažu najveći stepen političke i društvene odgovornosti", kaže se u izjavi.

DPS je uvjerena da pozitivni nivoi usvojenog izbornog zakonodavstva, koji je bio jedan od osnova za otvaranje pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom, i izborne prakse dodatno obavezuju da se sa posebnom pažnjom razmotre, usvoje i implementiraju sve realno primjenjive preporuke i prijedlozi dati od OSCE/ODIHR.

"U tom smislu DPS će ponuditi prijedloge i rješenja za pojedine oblasti i pitanja sadržanih u preporukama međunarodnih institucija, pokrenuti razmjenu mišljenja o ovim pitanjima kroz već formiranu parlamentarnu grupu, kao i kroz druge oblike parlamentarne aktivnosti i istovremeno biti inicijativna prema drugim organima vlasti i institucijama", kaže se u izjavi.

Bonus video: