Pejanović-Đurišić: Izbori skrajnuli NATO

Ministarka odbrane kritikovala Vladinu komunikacionu strategiju, nema podršku za “otvoreni dijalog”
88 pregleda 0 komentar(a)
Milica Pejanović-Đurišić, Foto: Gov.me
Milica Pejanović-Đurišić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 08.06.2013. 16:16h

Ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić oštro je kritikovala Vladinu Komunikacionu strategiju o evroatlantskim integracijama Crne Gore ocjenjujući da se aktivnosti odvijaju na odavno prevaziđenim principima koji ne daju rezultat niti doprinose povećanju povjerenja javnosti u ulazak u NATO.

Ona je na trećem 2BS forumu "Budućnost NATO partnerstava" poručila da treba odustati od termina “komunikaciona strategija” i pozvala na otvaranje javnog dijaloga.

"Ja se zalažem za taj otvoreni dijalog, to je ono što ja kao ministar odbrane stavljam u prvi plan, a za šta nijesam imala podršku", kazala je ona ne želeći da precizira da li je izostala podrška kolega iz Vlade, Skupštine ili partije.

Ona smatra da je protekle godine izbjegnuta debata o evroatlantskim integracijama, pravdajući to dugim izbornim procesom.

"Mislim da je to predugo vrijeme za proces u koji smo duboko zagazili i za aspiracije koje imamo. Iz iskustva znam da se jasne poruke mogu slati oko mnogo stvari i da se to čini, i iskazujem svoje nezadovoljstvo što tako jasne poruke nema kad je u pitanju ovaj proces”, kazala je ona.

Vlada je ranije za nacionalnog koordinatora za NATO, zaduženog za komunikacionu strategiju, imenovala premijerovog savjetnika Nebojšu Kaluđerovića.

Ministarka je navela da zbog nepostojanja pravog dijaloga, građani ne razumiju o čemu državnici pričaju. “Iako svi ponavljamo mantre da će ulazak u NATO obezbijediti bezbjednost i stabilnost ljudima, to nije jasno”, kazala je ona, navodeći da ni civilni sektor nije imao posebnih rezultata.

Ona smatra da je malo NVO koje se bave evroatlantskim integracijama, navodeći da se i “tu pojavljuje neki elitizam”.

Na njene navode reagovao je poslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović, upozoravajući da su nevladine organizacije uradile više nego Vlada. On smatra da komunikaciona strategija nije dala nikakve rezultat.

Na pitanje “Vijesti” da li je nedovoljna informisanost građana razlog zbog kojeg izostaje organizovano protivljenje ulasku u NATO, ministarka je rekla da “ih protivnici ubiše”. Ona je ranije na panelu kazala da protivnici NATO-a eksploatišu dešavanja iz 1999. godine.

“Protivnici su mnogo glasniji od onih koji govore o prednostima ulaska Crne Gore u NATO. To je dozvoljeno i legitimno i trebalo bi ih uključiti u javni dijalog”, kazala je ona.

Jedan od učesnika panela Metju Rodes iz Maršal centra kazao je da će se naredne godine govoriti o proširenju Alijanse, i da Crna Gora ima najveće šanse da dobije poziv, ali da za to nema osjećaja hitnosti.

Ambasadorka SAD Su Kej Braun na otvaranju je kazala da će ulazak u NATO zavisiti od Crne Gore i od vladavine prava, reforme odbrane i bezbjednosti.

Bonus video: