65 godina od osnivanja države Izrael: Želimo da živimo u miru

“Vratili smo se kući nakon 2000 godina egzila. To je suština nezavisnosti, to znači biti Izraelac”, kazao je Levi
10 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2013. 14:05h

Nakon intoniranja izraelske himne Hatikva, što u prevodu znači nada, na prijemu u KIC "Budo Tomović" povodom proslave 65 godina od osnivanja države Izrael, ambasador te zemlje za Srbiju i Crnu Goru, Josef Levi, kazao je da je Izrael nada, molitva i san koji se ostvario.

“Vratili smo se kući nakon 2000 godina egzila. To je suština nezavisnosti, to znači biti Izraelac”, kazao je Levi.

Levi je zvanicama kazao da Izrael želi mir i dobre odnose sa komšijama, i da na tom planu može učiti od Crne Gore.

“Želimo da živimo u miru, ali daleko smo od toga nažalost. Činimo sve da dostignemo normalnost u odnosu sa našim komišijama Palestincima, koji zaslužuju nezavisnost mir i suverenitet kao i mi. Treba da učimo od zemalja koje su u tome uspjele, a Crna Gora je savršen primjer. Vi živite u slozi, miru i saosjećanju sa vašim komšijama.Imamo sjajnu, malu ali zajendnicu koja se integriše u Crnoj Gori” kazao je Levi.

On se osvrnuo i na Jevrejsku zajednicu u Crnoj Gori i kazao da je ponosan na malu, ali zajednicu koja se sve više integriše.

Levi je naglasio da je Crna Gora prijatelj Izraela i najavio češće međusobne zvanične posjete. “Mi smo ponosni što smo ovdje u Crnoj Gori, ona je pravi prijatelj Izraela i naše odnose ćemo produbiti i i razviti, očekujemo posjetu vašeg predsjednika Izraelu i češće posjete naših zvaničnika Crnoj Gori”.

On se, pored zvanica, među kojima su bile osobe iz političkog i kulturnog života, kao i diplomatskog kora, zahvalio jakom obezbjeđenju, rekavši da čeka dan kada riječi “Izrael” i “obezbjeđenje” neće značiti isto, i kada će moći bez ikakvih mjera predostrožnosti da se kreću svuda.

Galerija

Bonus video: