Kamarata: Neophodna reforma pravosuđa i izmjena Ustava

"Najvažnije je, da će reforma pravosuđa morati da se nastavi, zato što će se time pojačati kredibilitet u borbi protiv korupcije", rekao je Kamarata
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2013. 12:49h

U Crnoj Gori neohodna je reforma pravosuđa i izmjena Ustava u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, upozorio je predstavnik Delegacije Evropske unije (EU) Alberto Kamarata.

On je, na okruglom stolu Prevencija korupcije Implementacija planova integriteta, ocijenio da korupcija i dalje ostaje jedna od najosjetljivijih oblasti u Crnoj Gori, navodeći da je neohodno krivično gonjenje u svim predmetima.

"Najvažnije je, da će reforma pravosuđa morati da se nastavi, zato što će se time pojačati kredibilitet u borbi protiv korupcije. U tom smislu i proces izmjena i dopuna Ustava je od ključnog značaja", rekao je Kamarata.

Kamarata je ocijenio, da je u Crnoj Gori došlo do napretka u oblasti borbe protiv korupcije, pojašnjavajući da su usvojeni brojni dokumenti koji su doprnjeli u njenom suzbijanju

"To je od ključnog značaja za poglavlja 23 i 24, i u tom kontekstu aktuelna je finalizacija akcionih planova poglavlja, koja predstavlja odličnu priliku da se sve namjere u borbi protiv korupcije pretoče u konkretne radnje", naveo je Kamarata.

On je kazao da izrada planova integriteta, predstavlja izuzetno sredstvo koje može da bude jako korisno u borbi protiv korupcije.

"Planovi integriteta predstavljaju jedan instrument, koji bi trebalo da omogući državnim službenicima da se rukovode izrazito etičkim principima u svom svakodnevnom radu", pojasnio je on, navodeći da oni imaju smisla samo ako se sprovode.

Direktor Uprave za antikorupcijsku inicijativu Vesna Ratković kazala je da je Crna Gora, prepoznajući integritet kao važa princip i sredstvo u borbi protiv korupcije, uvela obavezu usvajanja planova integriteta za državne organe

On je ocijenio, da je u Crnoj Gori u proteklih nekoliko godina, došlo do napretka u oblasti borbe protiv korupcije, pojašnjavajući da su usvojeni brojni dokumenti koji su doprnjeli u njenom suzbijanju.

"Trebalo bi da učinimo sve kako bi prevencija korupcije bila efikasna. To je zajednička aktivnost u kojoj državna uprava ima ključnu ulogu i ostali relevantni subjekti kao što su preduzeća, nevladine organizacije, građani", zaključio je on.

Direktor Uprave za antikorupcijsku inicijativu Vesna Ratković kazala je da je Crna Gora, prepoznajući integritet kao važa princip i sredstvo u borbi protiv korupcije, uvela obavezu usvajanja planova integriteta za državne organe.

Foto:Savo Prelević

Prema njenim riječima, Akcioni plan za sprovođenje strategije borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala 2013-214., predviđa donošenje i sprovođenje planova integriteta u javnom sektoru.

"Takođe, Zakon o državnim službenicima i namještinicima predviđa da državni organ donosi plan integriteta koji sadrži mjere kojima se sprečavaju i otklanjaju mogućnosti za nastanak i razvoj korupcije, u skladu sa smjernicama organa uprave nadležnog za antikorupcijske poslove", pojasnila je Ratković.

Ona je navela, da je tim Zakonom predviđeno, da državni organ odredi službenika, nenadžera integriteta, odgovornog za pripremu isprovođenje plana integriteta, što je do sada uradilo oko 40 organa.

"Uz pomoć njemačkih eksperata, koji su odgovorni za obuku državnih službenika, u toku je priprema analize rizika u četiri institucije, Upravi policije, Višem državnom tužilaštvu, Upravi carina i Osnovnom sudu u Podgorici", kazala je Ratković.

Ona je pojasnila da će na osnovu urađenih analiza, uz pomoć slovenačkog eksperta biće urađeni i planovi integriteta za te institucije i služiće kao model za izradu planova integriteta u drugim institucijama.

"Očekujem da će donošenje planova integriteta, kao i dosljedna primjena zakona i strateških antikorupcijskih dokumenata dodatno doprinjeti etičkom i profesionalnom obavljanju službenih poslova", zaključila je ona.

Galerija

Bonus video: