Gasparič: Nema članstva u NATO bez podrške

On je rekao da niska granica, kakva je u Crnoj Gori jeste problem, jer NATO neće prihvatiti onu zemlju čiji narod nije za podršku
12 komentar(a)
Vladimir Gasparič, Foto: Jadranka Ćetković
Vladimir Gasparič, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 05.06.2013. 09:15h

Na građanima Crne Gore je, a ne na Vladi, da odluče kada i da li će da uđu u NATO, ocijenio je ambasador Slovenije Vladimir Gasparič.

On je na tribini ''Uloga NVO sektora u procesu evroatlanskih integracija Crne Gore'' u Bijelom Polju, kazao da je to, što se tiče njegove zemlje, bila dobra opcija.

Naglašavajući da njegov zadatak nije da “ubjeđuje Crnu Goru da prihvati NATO”, već da prenese pozitivna iskustva, on je kazao da iskustva Slovenije, koja je devet godina u NATO-u, “savršen primjer toga zašto je dobro biti članica NATO-a”.

O stanju u Crnoj Gori, gdje ankete pokazuju da je manje od 30 odsto njenih građana za ulazak, Gasparič je kazao da, kada bi gledali u prosjeku zemlje NATO i one koje nisu članice, svugdje bi volja za pripadanjem toj organizaciji bila oko 50 odsto.

“Samo ukoliko bi radili na podizanju svijesti, povećali bi taj procenat. Da se ta anketa sprovede u Sloveniji, i tamo bi iznosila oko 50 odsto”, kazao je Gasparič.

On je rekao da niska granica, kakva je u Crnoj Gori jeste problem, jer NATO neće prihvatiti onu zemlju čiji narod nije za podršku.

“S druge strane, nigdje nije precizirano koliko tačno treba da bude ta podrška, i da li je to recimo, 51 ili 52 odsto građana, koji bi glasali za ulazak u NATO. Bitno je da se osjeti da je to volja naroda, jer nema smisla uzeti zemlju bez podrške”, ističe Gasparič.

Gasparič je istakao da “ako ste u NATO vi ste dio grupacije koja odlučuje, ako niste, vi ste dio grupacije o kojoj odlučuju drugi”. Vladimir Laban iz NVO “Evropska inicijativa”, koja se protivi članstvu u Alijansi, nazvao je NATO zločinačkom organizacijom i naveo da podrška građana Crne Gore nije veća 27, 5 odsto.

Bonus video: