Mustafić o trošku građana propagira vjeru

Posjetu Azerbejdžanu za koju je dobio dnevnice od Skupštine, Suljo Mustafić iskoristio za promociju IZ Crne Gore
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2013. 19:01h

Funkcioner Bošnjačke stranke (BS) Suljo Mustafić iskoristio je zvaničnu posjetu Azerbejdžanu, koja mu je dijelom plaćena iz budžeta Skupštine Crne Gore, da u svojstvu potpredsjednika parlamenta propagira Islamsku zajednicu u Crnoj Gori.

On je tokom učešća na Drugom svjetskom interkulturalnom forumu u društvu reisa Islamske zajednice Rifata Fejzića posjetio poglavara Islamske zajednice Azerbejdžana Alahšukura Pašazadea, poručujući mu da se kroz saradnju dviju vjerskih zajednica jača saradnja između dvije države.

Iako je na poziv ministra kulture i turizma Azerbejdžana Abulfasa Garayeva, Mustafić bio dio crnogorske delegacije koja je boravila u Bakuu od 29. maja do 3. juna, posjetu Islamskoj zajednici predsjednik parlamenta nije naveo u saopštenju na skupštinskom sajtu.

Detalji sa posjete Pašazadeu objavljeni su na portalu Islamske zajednice Crne Gore “monteislam.com”, gdje je navedeno da je na sastanku razgovarano o odnosima vjerskih zajednica Crne Gore i Azerbejdžana. Osim funkcije potpredsjednika parlamenta, Mustafić je i predsjednik odbora Islamske zajednice u Baru, član Mešihata i predavač u Medresi.

On je juče kazao da u posjeti Pašazadeu nema ništa sporno, pojašnjavajući da je u Baku išao u svojstvu potpredsjednika parlamenta.

"U islamskoj zajednici sam aktivan prije politike, već 15 godina. Kao vjernik čitavog života, a kao dio institucije nekoliko godina. Nikada Islamskoj zajednici za svoj rad nijesam uzeo centa, volonterski sam doprinosio", kazao je on.

Na pitanje zašto je u Bakuu sa njim išao i Fejzić, Mustafić je odgovorio da nije samo reis bio dio crnogorske delegacije, već da su pozive na Forum dobili i ministar kulture Branimir Mićunović i ministarka nauke Sanja Vlahović.

Mustafić je kazao da je na sastanku sa Pašazadeom bilo riječi isključivo o odnosu islamskih zajednica.

Kako navode u skupštinskom birou za odnose sa javnošću, troškove boravaka na forumu koji je za cilj imalo „unapređenja interkulturnog dijaloga i saradnje u eri globalizacije“ snosilo je ministarstvo kulture i turizma Azerbejdžana, dok su iz budžeta skupštine Mustafiću plaćene dnevnice i avionske karte.

„Troškove boravka snosio je organizator, dok je Skupština Crne Gore snosila trošak za dnevnice poslanika Mustafića u iznosu od 330 eura, kao i troškove avio prevoza u iznosu od 637 eura", navode u skupštinskoj Službe za odnose s javnošću.

Mustafić je kazao da je na sastanku sa Pašazadeom bilo riječi isključivo o odnosu islamskih zajednica

Rifat Fejzić tvrdi da su on i Mustafić dobili zasebne pozive za put u Azerbejdžan i da su u Baku pošli kao predstavnici odvojenih institucija i organizacija. On tvrdi da je na njegovu molbu potpredsjednik parlamenta posjetio Pašazadea.

"Ja sam molio Mustafića da pođe sa mnom u posjetu poglavaru Islamske zajednice. Ja sam prethodno zakazao sastanak i to je bila jedina posjeta kada smo bili zajedno. Zahvaljujem mu se što je prihvatio poziv jer je on istovremeno član Mešihata i Islamske zajednice", kazao je Fejzić.

Posjeta Azerbejdžanu nije prva zajednička posjeta Fejzića i Mustafića, jer su njih dvojica u martu u društvu potpredsjednika Vlade Rafeta Husovića posjetili Reisu-ul-ulemu Islamske zajednice BiH Huseina Kavazovića. Oni su početkom 2011. zajedno posjetili Tursku gdje su se sastali sa turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom.

”Smatram da posjete zemljama sa većinskim muslimanskim stanovništvom, Turskoj, Bosni ili Azerbejdžanu mogu samo da doprinesu boljim odnosima država“, smatra Mustafić.

On zbog tog putovanja prošle sedmice nije prisustvovao radu parlamenta niti je učestvovao o raspravama o lex specialisu i pokretanju parlamentarne istrage za aferu “Snimak”.

Poslije pitanja „Vijesti” na sajtu novo saopštenje

Iako su "Vijesti" juče pitale skupštinsku službu koliko je novca potrošeno za putovanje u Baku, te da li je Mustafić tu instituciju obavijestio da će se sresti sa islamskim poglavarom, saopštenje o detaljima posjete poslato je svim medijima. To je učinjeno iako je posjeta Azerbejdžanu organizovana prije šest dana. Potpredsjednik parlamenta je u saopštenju naveo sve podatke o konferenciji koje je nekoliko sati ranije ispričao “Vijestima”.

U saopštenju je istaknuto da je tokom boravka u Azerbejdžanu imao i susret sa vrhovnim vjerskim poglavarom Pašazadeom, što u ranijoj najavi na sajtu Skupštine nije pisalo. Prvobitna verzija saopštenja objavljena je 29. maja.

“Tom prilikom je istaknuto da odnosi Crne Gore i Republike Azerbejdžan napreduju u političkom, privrednom i kulturnom planu”, navodi u njegovom saopštenju.

Galerija

Bonus video: