Medenica: Ako se ne odupru pritiscima, sudije idu kući

"Neko je jači i nije strašljiv, neko ima određene bojazni. Ko nije spreman da se odupre pritiscima, ima i drugih poslova"
104 pregleda 31 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2013. 18:38h

Predsjednica Vrhovnog suda i sudskog savjeta Vesna Medenica poručila je da sudije koje nijesu spremne da se odupru političkim i drugim pritiscima mogu da traže druge poslove. Ona je odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta Slavena Radunovića na skupštinskom O dboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, da li su pravosuđe i sudovi pod političkim uticajem, odgovorila da je to stvar svake individue i njene kredibilnosti. "Neko je jači i nije strašljiv, neko ima određene bojazni. Ko nije spreman da se odupre pritiscima, ima i drugih poslova. Svakog dana nam se sugeriše kakvu odluku neko iz političkog svijeta očekuje", kazala je ona. Medenica se na sjednici na kojoj je predstavila i Godišnji izvještaj o radu sudova za 2012. pohvalila rezultatima rada iz prošl e godin e . Da su sudovi ažurni podkrijepila je podatkom da su prošle godine završili više predmeta nego što su primili i da je broj zaostalih predmeta iz ranijih godina smanjen za 70 odsto.

U izvještaju o radu sudova u prošloj godini ocijenjeno je da su crnogorski sudovi ažurni, jer su završili više predmeta nego što su primili, za 2,56 odsto.

"Izvještajna godina je započeta sa 37.934 predmeta, primljeno je 93.439, završeno je 95.827, tako da je neriješenih predmeta samo 35.546 ili 27,06 odsto", navela je Medenica.

Smanjen je i zaostatak predmeta iz 2011. i ranijih godina za 71,63 odsto, što je, kako je navela, u posljednje tri godine najveći procenat. I dok su iz vladajuće koalicije ocijenili da izvještaj ohrabruje, poslanici opozicije smatraju da taj dokument krivotvori stvarnost.

Koča Pavlović iz Demokratskog fronta (DF) ukazao je da se krivotvore poruke Evropske komisije (EK) o stanju crnogorskog sudstva i da je Medenica došla da predstavi "uvredljiv koncept".

"Citiraju se navodne tvrdnje dokumenta EK. Oni ukazuju na ozbiljne i nagomilane probleme a ne na izvjesne izazove, kao što navodite. Nemamo rezultate jer nam je sudstvo pod potpunom kontrolom vladajuće koalicije. Ima uticaja organizovanog kriminala i drugih. To je realno viđenje a ne da ste ažurni i nezavisni", poručio je Pavlović. Iz Pozitivne Crne Gore kazali su da su poražavajuće presude u slučajevima Šarić, Bukovica, deportacija i da se radi o obesmišljavanju pravde od strane tužilaštva i pravosuđa. Medenica je na takve primjedbe odgovorila da je poražavajuća odluka u predmetu deportacije, da tu odluku neće komentaristati i da će konačan epilog dobiti na Vrhovnom sudu.

U izvještaju o radu sudova u prošloj godini ocijenjeno je da su crnogorski sudovi ažurni, jer su završili više predmeta nego što su primili

"Uzrok pada sudskih odluka je često mijenjanje zakona i teško je napraviti simbiozu i pravilno se odrediti", objasnila je ona.

Ustavni sud je politički sud Odgovarajući na pitanje poslanice Snežane Jonice (SNP) zašto Ustavni sud često ulazi u nadležnosti Vrhovnog Medenica je taj sud okarakterisala kao politički sud.

"Ustavni sud je politički sud imajući u vidu koje ga sudije sačinjavaju i način izbora sudija. Vrhovni sud mora ostati vrhovni organ,prema Ustavu. Tražimo promjenu zakona od predsjednika države, predsjednik Skupštine, premijer i ministra pravde ali zasad nemamo odgovor", kazala je Medenica.

Galerija

Bonus video: