Lekić: Krivokapić treba da bude odvažniji

On očekuje da će Krivokapić nastaviti, u posljednje vrijeme ispoljenu autonomnu i konstruktivnu ulogu u političkom životu, “svakako za dobro zemlje”
56 pregleda 14 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.06.2013. 09:28h

Unapređenje saradnje Demokratskog fronta i Socijaldemoktratske partije (SDP) moguće je ukoliko Ranko Krivokapić nastavi da donosi autonomne odluke koje bi ubrzale promjene u zemlji, ocijenio je lider DF-a Miodrag Lekić.

Navodeći da se Front sve više doživljava kao realna snaga demokratske alternative i pobornik mogućih širih partnerstava na principijelnim pitanjima, Lekić je u intervjuu agenciji MINA kazao da se to odnosi na SDP i partije manjinskih naroda.

“Ako SDP, simbolički rečeno, prestane da ukršta vatru i vodu, i krene autonomnim, odvažnim, originalnim potezima koji bi mogli imati dalekosežne, pa i istorijske dimenzije demokratsko vrijednosnog zaokreta u Crnoj Gori, u Frontu će imati partnera za ozbiljan dijalog i saradnju”, kazao je on.

Lekić je precizirao da ukoliko SDP, uprkos svemu što se događa, uz povremene varijacije na temu, ostane vjeran Demokratskoj partiji socijalista i politici višestrukog propadanja zemlje, toj stranci ostaje da preuzme odgovornost i za taj scenario.

On očekuje da će Krivokapić nastaviti, u posljednje vrijeme ispoljenu autonomnu i konstruktivnu ulogu u političkom životu, “svakako za dobro zemlje”.

“Krivokapić je svjestan da Crna Gora nezadrživo ulazi u novu fazu bitnih promjena, koje neće moći da zaustave ni pokradeni izbori niti vidljivi strahovi pojedinaca i grupa na vlasti, dobrim dijelom van pravnog poretka, koji se opsesivno plaše uspostavljanja pravne države”, rekao je Lekić.

On je pojasnio da će puno učestvovanje DF-a u radu parlamenta zavisiti od realizacije zaključaka koje je Skupština usvojila u petak. Naveo je da će Front učestvovati u radu odbora i drugih radnih tijela Skupštine, ali da u tom savezu zadržavaju pravo i obavezu da prate realizaciju usvojenih zaključaka, “i da ne dozvole njihovo farsično izigravanje”.

“Puno učestvovanje Fronta u radu parlamenta zavisiće od metoda rada i realizacije usvojenih zaključaka. Obaveze prema crnogorskim građanima ostaju primarne i to će opredijeljivati naše političke poteze”, rekao je Lekić.

On je kazao da je Front bio dužan da učestvuje u radu posljednje sjednice parlamenta nakon što su na njoj bili aktuelizovani zahtjevi sa građanskog protesta. Lekić smatra da je otvaranje parlamentarne istrage u vezi te afere direktan, upozoravajući zahtjev državnom tužiocu da istraži i "krivične dimenzije tog koruptivnog čina".

“Rezultati Anketnog odbora će biti ozbiljan test zrelosti crnogorskog društva, i to će pratiti domaća i strana javnost imajući u vidu sada već i internacionalizaciju tog skandala”, rekao je Lekić.

Upitan da li je nezadovoljan činjenicom što leks specijalis nije dobio dovoljnu podršku u parlamentu, Lekić je rekao da je taj predlog podržala većina poslanika u parlamentu, iako nije formalno usvojen.

“Drugim riječima, tim činom je većina poslanika saopštila da su izbori pokradeni. Većina u parlamentu je iskazala stav da je proklamovani predsjednik lažan, dok je manjina prisustvovala njegovoj inauguraciji na Cetinju”, precizirao je on, navodeći da su ti podaci neprijatni za zemlju.

“Oni očigledno ponižavaju proklamovanog predsjednika koji mora biti lišen i minimuma ličnog dostojanstva da bi mogao pristati na predsjedničku ulogu koju mu dodjeljuju čak i bez kvoruma”, rekao je on.

Govoreći o ustavnim promjenama, za koje Brisel zahtijeva da se usvoje do kraja septembra, Lekić je naveo da Evropska unija ne očekuje od Crne Gore samo promjene zakonskih, ustavnih normi i evropsku retoriku, “već primarno evropsku praksu od koje smo nažalost jako daleko”.

“Svi smo umorni od evropske retorike i antievropskog ponašanja. Izmjene Ustava treba sprovesti u planiranom vremenu”, rekao je on.

Lekić je kazao da ne treba zaboraviti da promjene ustavnih normi nisu po sebi cilj.

“Crnoj Gori su potrebni vidljivi, mjerljivi rezultati u realnom životu. Kada smo već u ugovornom odnosu sa Unijom, što mislim da je od izuzetnog znaačaja za nas, crnogorska javnost očekuje od Brisela jasan kritički jezik i odnos prema pojavama, nosiocima i zaštitinicima kriminala i korupcije u Crnoj Gori”, rekao je on.

Bonus video: