Odlaskom Bihoraca, DPS gubi Berane

Skupština Crne Gore je prošle nedjelje usvojila izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji kojim se Petnjici nakon 50 godina vraća status opštine
162 pregleda 23 komentar(a)
Petnjica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Petnjica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.06.2013. 07:31h

Nakon vraćanja statusa opštine Petnjici izvjesno je da će Demokratska partija socijalista (DPS) na sljedećim izborima izgubiti vlast u Beranama, dok bi se u novoj bihorskoj opštini mogla suočiti sa jačanjem manjih koalicionih partnera. Formiranjem opštine Petnjica Berane će izgubiti skoro četvrtinu glasača, od kojih većina glasa za vladajuću koaliciju.

Skupština Crne Gore je prošle nedjelje usvojila izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji kojim se Petnjici nakon 50 godina vraća status opštine. Nakon što zakon bude objavljen u Službenom listu, predsjednik Crne Gore obavezan je da raspiše izbore u Petnjici najkasnije do kraja avgusta. Parlament, ipak, nije prihvatio predlog da se istovremeno održe i lokalni izbori u Beranama, opštini čiji je Petnjica bila dio.

Funkcioner Demokratskog fronta (DF) Radojica Živković smatra da je vladajuća koalicija izbjegla raspisivanje izbora u Beranama, jer bi to značilo gubitak vlasti u tom gradu.

“I do sada su imali tijesnu većinu u gradu, ali sada je izvjesno da će izgubiti Berane. Zato nijesu ni prihvatili amandman Socijalističke narodne partije da se raspišu i izbori u Beranama, jer su upravo zahvaljujući glasovima iz Petnjice oni na vlasti”, tvrdi Živković.

Prema rezultatima parlamentarnih izbora u oktobru oko 10.500 birača iz Berana podržalo je stranke koje su kasnije postale dio vladajuće koalicije, dok je za opozicione partije glasalo 9.400. Među biračima koji su glasali za vlast skoro tri hiljade je sa biračkih mjesta koja pripadaju Petnjici.

Na lokalnim izborima u Beranama prije tri godine, vladajuća koalicija osvojila je oko 10 hiljada glasova dok je opozicionu koaliciju “Bolja Crna Gora” podržalo 8.426 birača. I na tim izborima vladajuća koalicija imala je podršku od 2.780 iz Petnjice.

Pojašnjavajući da će formiranjem nove opštine vladajuća koalicija izgubiti oko tri hiljade birača, Živković smatra da će, sudeći prema dosadašnjim rezultatima izbora, to obezbijediti opoziciji razliku od barem dvije hiljade. To znači da opozicione partije već na sljedećim izborima mogu formirati vlast u Beranama. Naredni lokalni izbori u Beranama trebalo bi da se održe najkasnije do kraja maja 2014. godine. “Teško će Đukanovićeva koalicija u Beranama opstati na vlasti na sljedećem glasanju, iako to pokušava da prolongira na svaki način. Većinu su i do sada obezbijeđivali izbornim mahinacijama, ali je ona ipak uvijek bila tijesna”.

“Primjer Petnjice mogao bi pokazati koliko glasači potencijalno novih opština utiču na raspored političkih snaga u matičnim opština. Nakon Petnjice postoji opasnost da se vlast izgubi i u Podgorici, u slučaju da Tuzi dobiju opštinu. Zbog toga očekujem da se i pitanje te opštine dodatno prolongira”

“Na posljednjim lokalnim izborima u Beranama koalicija DPS-SDP je osvojila gotovo 2.000 glasova više nego kompletna udružena opozicija”, podsjetio je Vešović.

Ipak, Živković smatra da bi strah od poraza na narednim izborima u Beranama mogao zaustaviti formiranje novih opština. On tvrdi da je zbog straha od gubitka vlasti u Beranama godinama odlagano vraćanje statusa opštine Petnjici.

“Primjer Petnjice mogao bi pokazati koliko glasači potencijalno novih opština utiču na raspored političkih snaga u matičnim opština. Nakon Petnjice postoji opasnost da se vlast izgubi i u Podgorici, u slučaju da Tuzi dobiju opštinu. Zbog toga očekujem da se i pitanje te opštine dodatno prolongira”, kazao je on.

Na parlamentarnim izborima vladajuća koalicija imala je 51.649 glasova, dok su opozicione stranke osvojile skoro 53 hiljade glasova. U ukupnom rezultatu vladajuće koalicije tada je bilo oko tri hiljade glasova iz Malesije.

Izbori prilika da se izmjere DPS i SDP

Ako je suditi prema dosadašnjim rezultatima, DPS ne treba da brine za vlast u Petnjici gdje je vladajuću koaliciju na parlamentarnim izborima podržalo skoro tri hiljade birača, dok je za opozicione partije glasalo oko 300 Bihoraca. Slično se desilo i na lokalnim izborima kada je za široki opozicioni savez glasalo samo 100 birača.

Iako nemaju konkurenciju u opoziciji, izbori u Petnjici bi mogli biti dobra prilika vladajućim partijama da se međusobno izmjere. Sudeći po rezultatima predsjedničkih izbora, DPS će dominirati u novoj opštini, s obzirom da je skoro 1.600 birača podržalo njihovog predsjedničkog kandidata Filipa Vujanovića. Dodatnih 600 glasova Vujanoviću je obezbijedila Bošnjačka stranka, dok se manjak od skoro 500 glasova u odnosu na rezultat sa parlamentarnih izbora može pripisati socijaldemokratama.

Iako je potpredsjednik SDP-a Rifat Rastoder u javnosti prepoznat kao glavni zagovornik opštine Petnjica, od formiranja 22. crnogorske opštine na lokalnim izborima mogli bi politički profitirati i Bošnjaci. Stranka Rafeta Husovića je, nakon skoro 300 osvojenih glasova na lokalnim izborima prije tri godine, na parlamentarnim porasla na 622.

Živković očekuje da i pored snažnog uticaja DPS-a u Bihoru, lobiranje za novu opštinu utiče na rast popularnosti SDP-a i Bošnjačke stranke.

“To je narod disciplinovan i vezan za vlast, prije svega Đukanovića. DPS možda neće biti tako ubjedljiv u Petnjici kao do sad, zbog jačanja manjih koalicionih partnera”, tvrdi on.

Bonus video: