Darmanović: Nema održive stabilnosti Balkana bez integracija

Darmanović je naglasio da Crna Gora u kontinuitetu razvija prijateljske odnose sa susjedima, zasnovane na principima međusobnog povjerenja i poštovanja
63 pregleda 0 komentar(a)
Srđan Darmanović, London, Foto: Gov.me
Srđan Darmanović, London, Foto: Gov.me
Ažurirano: 09.07.2018. 17:12h

Održiva stabilnost i razvoj na Balkanu ne postoje bez njegove integracije u evropske i evroatlantske strukture, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović. On je danas u Londonu učestvovao na sastanku šefova diplomatija Zapadnog Balkana koji se održava u okviru petog Samita Berlinskog procesa. Darmanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, naglasio da Crna Gora u kontinuitetu razvija prijateljske odnose sa susjedima, zasnovane na principima međusobnog povjerenja i poštovanja.

On je podsjetio da su prioriteti crnogorske vanjske politike jačanje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, koji su blisko povezani sa procesom integracije i ispunjavanjem političkih kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji (EU). „Ne postoji održiva stabilnost i razvoj na Balkanu bez njegove integracije u evropske i evroatlantske strukture. EU i NATO moraju ostati proaktivni u regionu i pružiti kredibilnu perspektivu integracije“, poručio je Darmanović. Učesnici ministarskog sastanka, čiji je domaćin britanski ministar za Evropu Alen Dankan, bili su šefovi diplomatija Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Kosova, Hrvatske, Bugarske, Poljske, visoki zvaničnici Austrije, Njemačke, Italije, Slovenije, Francuske i evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanes Han. Na sastancima i panelima razmijenjena su mišljenja o regionalnoj bezbjednosti, rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja i migracijama, a razgovarano je i o modalitetima većeg učešća mladih u aktivnostima koje se sprovode pod okriljem Berlinskog procesa, ulozi civilnog sektora, digitalnoj agendi i preduzetništvu. Zajednički je, kako je saopšteno, potvrđena posvećenost dostizanju stabilnog, sigurnog i prosperitetnog regiona, utemeljenog na evropskim vrijednostima, koji je u funkciji evropske bezbjednosti. „Jednoglasno je izražena nedvosmislena podrška evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: