Zašto premijer ne smjenjuje ministre "neradnike", već prijeti preko Pobjede

Nije odgovoreno ni na pitanje planira li predsjednik Vlade smjene i ko bi mogao prvi odgovarati
110 pregleda 28 komentar(a)
Vlada Mila Đukanovića, Foto: Savo Prelević
Vlada Mila Đukanovića, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.05.2013. 07:03h

Koji ministri nijesu ispunili radne obaveze zbog čega je premijer Milo Đukanović, prema nezvaničnoj poruci, odložio redovnu sjednicu Vlade za narednu sedmicu iz izvršne vlasti juče nijesu odgovorili “Vijestima”.

Nije odgovoreno ni na pitanje planira li predsjednik Vlade smjene i ko bi mogao prvi odgovarati ako nije zadovoljan radom pojedinih ministara na konkretnim zadacima.

Đukanović, koji je sedmi put premijer, prvo je zvanično izjavio da Crna Gora ima problema u ekonomiji jer je loše radila administracija. Samo pola godine otkad je okupio najbliže saradnike poslata je poruka da pojedini ne rade kako treba.

Ne poteže sopstvenu odgovornost zato što Crna Gora ima, prema njegovom priznanju, “ozbiljne probleme u javnim finansijama i ekonomiji i to prije svega zbog zastoja realizacije važnih razvojnih projekata“.

Državnom listu “Pobjeda” je nezvanično saopšteno u Vladi da je Đukanović odložio sjednicu očekujući da dnevni red jasno oslika napor svih ministarstava da su krajnje ozbiljno posvećeni aktivnostima iz svojih resora. Objavljeno je da on očekuje da ministri blagovremeno treba da pripreme teren za odluke koje će ubrzati razvojne projekte, jer “ne želi da Vlada gubi vrijeme na protokolarna zasjedanja”.

Biro: Odložili zbog dinamike rada ministara

„Vijesti” su povodom odlaganja sjednice Vladinom birou za odnose sa javnošću uputile pitanja da li je tačno da je to urađeno zbog toga što premijer zadovoljan radom pojedinih ministara, koliko je tačaka predloženo za sjednicu koja je odložena, ko ih je predložio i šta je predloženo.

Upitani su da ako su tačne nezvanične informacije koji to ministri ne rade kako treba, odnosno, nijesu posvećeni aktivnostima svojih resora i šta su konkretni propusti, kao i ako nije zadovoljan da li planira smjenu pojedinih ministara i ko bi bio smijenjen. Umjesto pojedinačnih odgovora stiglo je objašnjenje koje u cjelosti prenosimo.

“Dinamika radnih aktivnosti članova Vlade i vladinih radnih tijela uslovila je da 24. sjednica bude održana naredne sedmice. Budući da je održavanje sjednice Vlade predviđeno za narednu sedmicu, predlog dnevnog reda još nije koncipiran”, zvanični je odgovor iz Vladinog Biroa.

Nekoliko mjeseci se spekuliše da Đukanović priprema rekonstrukciju Vlade, kao i da navodno planira da promijeni nekoliko ministara.

U štampanom izdanju čitajte:

  • Koji su ministri sigurni da nisu prozvani
  • Šta su odgovorili ostali ministri
  • Zašto se Đukanovićevo ponašanje tumači kao demonstracija strogoće
  • Šta je sve Vlada obećala, a još nije pokrenta inicijativa

Bonus video: