Krivična prijava protiv bivšeg šefa zbog pritiska da glasa za DPS

U prijavi se navodi je da je 10. oktobra prošle godine Kovačević „na protivpravan način vršio prisilu na Krstonijevića da izađe na oktobarske izbore i glasa DPS
164 pregleda 9 komentar(a)
Krivična prijava, Foto: Fotokopija
Krivična prijava, Foto: Fotokopija
Ažurirano: 31.05.2013. 16:30h

Milenko Krstonijević iz Pljevalja podnio je krivičnu prijavu osnovnom državnom tužiocu u Pljevljima protiv Rajka Kovačevića (55), poslovođe u rudniku olova i cinka Šuplja stijena kod Pljevalja, zbog krivičnog djela povreda opredjeljenja pri glasanju

U prijavi, koju je u njegovo ime podnio advokat Miladin Joksimović iz Bijelog Polja, navedeno je da je 10. oktobra prošle godine oko osam sati u prostorijama Gradira Montenegro, Kovačević „na protivpravan način vršio prisilu na Krstonijevića da izađe na oktobarske izbore i glasa DPS“.

Kovačević je, kako piše u prijavi, upozorio Krstonijevića da o tome mora dostaviti podatke u Nikšić, objašnjavajući mu kome da se javi na izbornom mjestu na dan glasanja, da dobije instrukcije na koji način da glasa, kako bi se kasnije moglo provjeriti kome je dao glas.

Nekoliko dana prije predsjedničkih izbora održanih početkom aprila na Fejsbuk profilu Demokratskog fronta Pljevlja (DF) objavljen je snimak na kojem se može čuti kako Kovačević vrši pritisak na zaposlenog Krstonijevića da glasa za DPS.

Kovačević je, inače, kum Veselina Pejovića, suvlasnika kompanije Gradir Montenegro.

Milenko Krstonijević, koji od 30. aprila više ne radi u rudniku, jer mu je, kako mu je saopšteno, istekao ugovor o radu, ranije je potvrdio “Vijestima” autentičnost razgovora u kom poslovođa Kovačević vrši pritisak na njega da glasa za DPS.

Članom 286 Krivičnog zakonika Povreda slobode opredjeljenja pri glasanju predviđeno je da će novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine kazniti onaj ko silom, prijetnjom ili na drugi protivpravan način prinudi drugog ili na njega utiče da na izborima ili na referendumu vrši ili ne vrši pravo glasanja ili da glasa za ili protiv određenog kandidata, izborne liste, odnosno predloga.

Bonus video: