Čarapić ostaje do daljeg, jer DPS i SDP nemaju bolje

Političke igre počeće već danas jer se u opozicionom Predlogu zaključaka o vraćanju povjerenja u izbore navodi da Skupština hitno izabere tužioca najmanje dvotrećinskom većinom
28 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2013. 18:03h

Tužilački savjet će na sjednici zakazanoj za subotu, 1. juna, razmatrati prijave kandidata na konkurs za vrhovnog državnog tužioca(VDT), saopšteno je iz Tužilačkog savjeta.

Navedeno je i da su se na konkurs prijavili advokati Zoran Vukčević i Zoran Piperović, te doskorašnja tužiteljka Ranka Čarapić.

U dijelu javnosti već se mogu čuti spekulacije da je sve izrežirano kako bi Čarapič, većinom od 41 poslanika, opet bila izabrana na to mjesto.

Te ocjene dobijaju na težini, ako se ima u vidu da ni u Zakonu o državnom tužilaštvu i Poslovniku o Tužilačkom savjetu ne postoji rok do kada se Skupštini mora predložiti kandidat za VDT, niti parlament ima vremensko ograničenje do kada ga mora izabrati, a državno tužilaštvo funkcioniše normalno i kada nema svog šefa jer njegove poslove u odsustvu obavlja zamjenik.

Na drugoj strani iz Evropske unije stižu jasne poruke da se najaksnije do septembra moraju usvojiti ustavne promjene u skladu sa preporukama Venecijanske komisije(VK), prema kojima je za izbor VDT potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

ROK trajanja

Prema jednom scenariju, DPS, SDP i ostale članice vladajuće koalicije bi mogle izabrati Čarapićevu na osnovu važećeg Ustava i bez obzira na usvajanje izmjena najvišeg pravnog akta držati je na tom mjestu do isteka novog, petogodišnjeg mandata.

Drugi scenario podrazumijeva da Čarapić zatvara ili otvara nove dosijee u sljedećih nekoliko mjeseci, nakon čega bi se, saglasno promjenama Ustavu i rokovima koji bi se našli u najvjerovatnije pratećem ustavnom zakonu, pristupilo izboru novog VDT.

Iz EU ne kriju nezadovoljavo doskorašnjom VDT, posebno nakon što je ocijenila da u izjavama aktera afere “Snimak” nema elemenata krivičnog djela. Osim izmjena Ustava, EK i EU traže jačanje nezavisnosti pravosuđa.

Političke igre oko izbora VDT počeće u parlamentu već danas jer se u opozicionom Predlogu zaključaka o vraćanju povjerenja u izborni proces navodi da Skupština hitno izabere VDT najmanje dvotrećinskom većinom.

I SDP za status quo

Usvajanje predloga ovih zaključaka je izgleda moguće samo ako opoziciju podrži SDP, koji će vjerovatno djelovati amandmanski na ovaj tekst.

Šef poslaničkog kluba SDP-a Boro Banović kazao je da će ta partija podržati reizbor Čarapićeve ukoliko ne bude boljih kandidata.

“Mi smo imali pozitivan stav prema radu Čarapićeve, ali i stav da su promjene potrebne u svim segmentima društva, pa i personalne promjene, ali ako nemamo boljih kandidata onda bismo podržali Čarapićevu”, kazao je Banović.

On smatra da je trenutno od personalnog rješenja bitnije raditi na ustavnim promjenama i što prije izabrati novog VDT-a, da bi se, kako kaže, izašlo iz ovog vanrednog stanja.

“Bitno je brzo izabrati VDT-a ako već ne očekujemo ustavne promjene brzo. Ako ustavne promjene budu završene, kao što se nadamo, u toku ljeta, onda bismo na jesen birali novog VDT-a”, kazao je Banović.

SVE dogovorili Milo i Ranko

U Demokratskom frotu (DF) smatraju da je izbor Čarapićeve već dogovoren u trouglu Milo Đukanović - Duško Marković - Ranko Krivokapić.

“To je očigledan dokaz da režim ne želi da prepusti tu za njih vrlo značajnu poziciju nekom profesionalcu, već da žele da zadrže uticaj na državnog tužioca”, kazao je poslanik Fronta Nebojša Medojević.

On smatra da će u razvoju koji je, kako kaže, izvjestan, pozicija SDP-a biti jako čudna: “Prema informacijama koje imam izvjesno je da će oni podržati zaključak DF-a da se VDT bira dvotrećinskom većinom i da poslije sa DPS-om podrže potrebnom većinom Čarapić”, kazao je on.

Sačekati stav SDP-a: Medojević

Dodao je, ipak, da treba sačekati jer SDP može promijeniti stav ili uložiti amandman.

Predsjednik SNP-a Srđan Milić rekao je da očekuje i od lidera DF Miodraga Lekića i Pozitivne Darka Pajovića da imaju svog kandidata kojeg će opozicija podržati.

“Vidjećemo ko se prijavio i nakon toga napraviti dogovor da taj kandidat ima političku podršku, a Čarapićeva svakako neće imati podršku”, kazao je Milić.

Poslanica Pozitivne Azra Jasavić rekla je da se sa rezultatima Čarapićeve ne može u EU i da će se Pozitivna boriti protiv tog rješenja.

Ona je istakla da “dio vlasti koji se u posljendnje vrijeme pridružuje opoziciji u nekim stavovima” mora podržati opoziciju i spriječiti povratak Čarapićeve i da će, ukoliko to ne urade, biti jasno da su sve vrijeme samo zamajavali javnost.

Vukčević ironično o svojoj kandidaturi

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević “Vijestima” je kazao da poslanici te partije glasati za odluku “koja je najbolja za Crnu Goru”: “Sačekaćemo da Tužilački savjet formira i dostavi predlog, saslušaćemo argumente i odlučiti”.

Jedan od kandidata za funkciju, advokat Zoran Vukčević za “Vijesti” je ironično rekao da ga je "stručna pravna javnost" zamolila da se prijavi na konkurs za VDT. “Očekujem da će Tužilački savjet podržati onu osobu koja će biti sredstvo za određene centre političke moći, a ne onog ko će se pridržavati zakona”, kazao je Vukčević.

Čarapićeva je na funkciju vrhovne državne tužiteljke izabrana u aprilu 2008. godine, a protiv njenog imenovanja tada su bili samo SNP i Srpska lista, sadašnja Nova srpska demokratija, dok je Pokret za promjene Čarapićevoj tada dao uslovnu podršku, jer su je smatrali kvalitetnim rješenjem.

Galerija

Bonus video: