Lukšić u Beogradu: Crna Gora podržava Srbiju

Lukšić je ocijenio da su odnosi Srbije i Crne Gore "sjajni" i poželio Srbiji da u junu dobije datum početka pristupnih pregovora sa EU
7 komentar(a)
Sastanak, Foto: Blic
Sastanak, Foto: Blic
Ažurirano: 30.05.2013. 18:20h

Crnogorski ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić prenio je danas srpskim zvaničnicima u Beogradu da Crna Gora podržava evropski put Srbije i da je dijalog s Prištinom važan korak u postizanju trajnog regionalnog mira i stabilnosti.

Lukšić se sastao s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i potpredsjednicima Vlade Aleksandrom Vučićem i Suzanom Grubješić, koja mu je u ime Vlade Srbije uručila 50.000 stranica prevoda pravne tekovine EU.

Predsjednik Srbije, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Lukšiću je preneo da Srbija ima interes da sarađuje sa svim državama na Balkanu, a posebno sa Crnom Gorom, u kojoj živi "izuzetno brojna srpska zajednica".

Nikolić je takođe rekao da je stabilnost regiona jedan od ključnih prioriteta za Srbiju i upoznao Lukšića s konkretnim koracima koje Srbija preduzima kako bi riješila problem ekonomske krize.

Lukšić je ocijenio da su odnosi Srbije i Crne Gore "sjajni" i poželio Srbiji da u junu dobije datum početka pristupnih pregovora sa EU.

Premijer Srbije Ivica Dačić prenio je Lukšiću da se Srbija zalaže za najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom, za poboljšanje poslovnog ambijenta i za zajednički regionalni nastup, saopšteno je iz Vlade Srbije.

"Postoje zajednički projekti i interesi, i to je ključ saradnje u regionu. Spremni smo za konstruktivan politički dijalog i stvaranje uslova za rješavanje svih otvorenih pitanja. Moramo obezbijediti novi koncept zajedničkog pristupa zemalja u regionu u pravcu ubrzanja evropskih integracija", rekao je premijer Srbije.

Lukšić je rekao da Crna Gora snažno podržava evropski put Srbije i napomenuo da dijalog s Prištinom vodi ka pravednom rješenju problema na Kosovu i da je to važan korak u postizanju trajnog regionalnog mira i stabilnosti.

U razgovoru s potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem zaključeno je da Lukšićeva posjeta Srbiji predstavlja potvrdu dobrih odnosa dve zemlje i da je prilika za unapređenje dinamike političkog dijaloga.

Bonus video: