Zakonodavni odbor podržao lex specialis

Protiv Predloga zakona o proglašenju predsjedničkih izbora nedemokratskim-nevažećim glasalo je samo četvoro članova odbora iz Demokratske partije socijalista (DPS)
31 komentar(a)
Džavid Šabović, Foto: Boris Pejović
Džavid Šabović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.05.2013. 11:15h

Zakonodavni odbor podržao je danas Predlog zakona o proglašenju predsjedničkih izbora nedemokratskim-nevažećim i Predlog zaključaka o izgrađivanju povjerenja u izborni proces, koje je podnijelo 28 poslanika opozicije.Protiv Predloga zakona o proglašenju predsjedničkih izbora nedemokratskim-nevažećim glasalo je samo četvoro članova odbora iz Demokratske partije socijalista (DPS), dok su prilikom izjašnjavanja o drugoj tački oni bili uzdržani.Odbor je jednoglasno podržao i Predlog odluke o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju anketnog odbora radi prikupljanja informacija i činjenica o aferi Snimak, koji je na predlog predsjednika odbora Džavida Šabovića uvršten u dnevni red sjednice tog tijela.Sva tri predloga su na dnevnom redu sjednice parlamenta zakazane za sjutra.

Šabović: Jasno je da su izbori bili nelegitimniŠabović je novinarima, nakon sjednice Odbora, rekao da nije siguran da će Socijaldemokratska partija (SDP) podržati predloge koje su podnijeli poslanici opozicije.„Ali, ja sam ih podržao i kao član, i kao predsjednik Odbora, i po meni tu ništa nije sporno. Vidjećemo šta će biti na raspravi na plenumu“, kazao je on.Šabović je rekao da još nije siguran ni kako će on glasati na plenumu, ali da je "bliži tome da podrži predloge, iako ima jednu dilemu“.„Šta da je pobijedio Miodrag Lekić, a onda ova većina, računajući na mene, da predloži neki lex specialis pa poništi odluku“, pojasnio je Šabović. On je kazao da je činjenica da su predsjednički izbori bili nelegitimni jer se, kako je naveo, radi o neustavnom kandidatu i o nizu propusta koji su se dešavali na izborima. Šabović je rekao da je na te propuste pravovremeno ukazivao. „Sad je kasno – naknadna pamet nikad nije bila pamet. Prema njegovim riječima, trebalo je, osim simboličnog ponavljanja na nekim mjestima koja nijesu bila bitna za rezultat, poništiti izbore na onim spornim i ponoviti ih.„To bi možda bilo pravo rješenje. Sada je o tome kasno pričati“, smatra Šabović.

Potrebna istina o aferi SnimakOn je kazao da podržava inicijativu što se tiče formiranja anketnog odbora za aferu Snimak. „Zaista treba da se konačno utvrdi istina i, ako bude imalo propusta i krivice, da se najrigoroznije kazne svi i da bude nauk svima nama za ubuduće da svako ima pravo da se zaposli, a ne da je partijska knjižica propusnica“, ocijenio je Šabović.Na pitanje da li će podržati predloge opozicije ukoliko SDP to ne učini, on je kazao da toj partiji „ono demokratska nije samo radi dekora“.„Ja sam u partiji gdje želim da radim, da predlažem i da se čujem, a ne samo da slušam. Da sam htio da slušam, bilo je drugih partija, možda i većih od moje - brojčano, ali sam htio da budem saslušan i da ja slušam druge i da se dogovaramo“, naglasio je Šabović.

Bonus video: