Marković: Eksperti EUROJUST-a na jesen u Crnoj Gori

Ministar pravde je rekao da se vjeruje da će krajem naredne, eventualno početkom 2015, biti potpisan sporazum sa Jedinicom za pravosudnu saradnju Evropske unije
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2013. 15:20h

Ekspertska misija Jedinice za pravosudnu saradnju Evropske unije (EUROJUST) posjetiće na jesen Crnu Goru, kako bi analizirala primjenjivost zakona u toj oblasti i saopštila eventualne prigovore na crnogorsko zakonodavstvo, najavio je ministar pravde Duško Marković.

Marković je, nakon razgovora sa predstavnicima EUROJUST-a, kazao da je Crna Gora vrlo zainteresovana za saradnju sa tom institucijom da bi ojačala svoje mehanizme i kapacitete u borbi protiv organizovanog kriminala, i da se već nekoliko godina stvaraju pretpostavke da do tog sporazuma dođe.

“EUROJUST, po svojim pravilima, radi sa zemljama članicama Evropske unije, ali u posljednje vrijeme i razvija sporazume sa trećim zemljama. Nadam se da će Crna Gora veoma brzo biti u krugu tih trećih zemalja koje će imati sporazum sa tom institucijom”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, danas je dogovoreno da ekspertska misija EUROJUST-a u septembru ili oktobru dođe u Crnu Goru i analizira primjenjivosti zakona u toj oblasti.

„Posebno Zakona o zaštiti ličnih podataka, kapaciteta Agencije za zaštitu ličnih podataka i, naravno, tada će nam saopštiti određene prigovore na naše zakonodavstvo”, precizirao je Marković.

On je ocijenio da će to biti dobra prilika da se nastavi implementacija njihovih sugestija, i unaprjeđivanjem crnoogorskih institucija u tom sistemu.

Marković je rekao da se vjeruje da će krajem naredne, eventualno početkom 2015. godine, biti potpisan sporazum sa EUROJUST-om.

„Što je u skladu sa onim što je od nas tražila i Evropska komisija, kroz odgovarajuće akcione planove”, dodao je on.

Galerija

Bonus video: