MANS: Parlamentarne partije su obveznice Zakona o slobodnom pristupu informacijma

“Saglasno važećim propisima, političke partije stiču svojstvo pravnog lica upisom u Registar političkih partija, a sredstva za redovan rad i izbornu kampanju mogu sticati iz javnih i privatnih izvora ", navodi se u obrazloženju presude
76 pregleda 0 komentar(a)
MANS, Foto: MANS
MANS, Foto: MANS
Ažurirano: 09.07.2018. 12:58h

Upravni sud Crne Gore donio je presudu prema kojoj su parlamentarne partije obveznice Zakona o slobodnom pristupu informacijama, uz obrazloženje da je riječ o pravnim licima čiji se rad većim dijelom finansira iz javnih prihoda.

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je saopšteno da je sud poništio rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama i ukazao da je taj organ u većem broju postupaka prethodno donosio rješenja kojima je nalagao političkim partijama da postupaju po zahtjevu za pristup informacijama.

Kako su kazali, u presudi je navedeno da je nejasno na osnovu čega je došlo do odstupanja od dosadašnje prakse tog organa.

U obrazloženju presude Upravnog suda kaže se da shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, subjekti koji imaju svojstvo pravnog lica i koji se većim dijelom finansiraju iz javnih prihoda dužni su da postupaju po zahtjevima za pristup informaciji.

“Saglasno važećim propisima, političke partije stiču svojstvo pravnog lica upisom u Registar političkih partija, a sredstva za redovan rad i izbornu kampanju mogu sticati iz javnih i privatnih izvora ", navodi se u obrazloženju presude.

Iz MANS-a su kazali da su postupak pred Upravnim sudom pokrenuli pošto je Agencija toj nevladinoj organizaciji (NVO) počela da dostavlja rješenja kojima parlamentarne partije nijesu u obavezi da postupaju shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama.

Ta promjena je, kako su objasnili, uslijedila nakon što je Specijalno tužilaštvo pokrenulo istragu o sumnjivim donacijama Demokratske partije socijalista (DPS), a na osnovu podataka koje je MANS dobio pozivanjem na Zakon o slobodnom pristupu informacija.

“Time je taj, “nezavisni organ” u vrijeme važenja istog zakona, naglo izmijenio praksu postupanja, budući da se u prethodne 152 odluke izjašnjavao pozitivno o istim zahtjevima”, navodi se u saopštenju MANS-a.

Prema njihovim riječima, pomenutim odlukama Agencija je neko vrijeme omogućila partijama da od javnosti sakriju podatke o svojim finansijama.

Iz MANS-a smatraju da je to posebno važno imajući u vidu da se tražene informacije o partijskim finansijama odnose na period predsjedničke i kampanje za lokalne izbore.

“Zakon o slobodnom pristupu informacijama trenutno je jedini pravni akt koji nalaže punu transparentnost partijskih finansija u Crnoj Gori, pa je izuzimanjem od obaveza tog Zakona, Agencija pokušala da legitimiše skrivanje podataka, obesmisli cjelokupan koncept transparentnosti partijskih finansija, ali i da otvori širok prostor za dalji razvoj političke korupcije u izbornim kampanjama”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: