Afera Snimak: Vuković i Jelić da slože dokumentaciju

Tužilaštvo od ministra pravde, direktorica UZK i ZZZCG zatražilo izjašnjenje o zapošljavanju uoči izbora
232 pregleda 23 komentar(a)
Zoran Jelić, Vukica Jelić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Zoran Jelić, Vukica Jelić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.05.2013. 06:54h

Tužilaštvo je od direktorica Uprave za kadrove (UZK) i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) Svetlane Vuković i Vukice Jelić, ali i i ministra pravde Duška Markovića, zatražilo izjašnjenje i dokumentaciju o svim koji su uoči parlamentarnih izbora stupili u radni odnos, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Oni su, prema jednom izvoru, dužni da tužilaštvu dostave i kompletne dosijee tih zaposlenih.

To su za sada jedini potvrđeni koraci tužilaštva u rasvjetljavanju afere Snimak, iako je premijer Milo Đukanović juče kazao da je dobio informaciju da je dio poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) već dobio zahtjev od tužioca da se izjasni povodom svojih stavova koji su, kako je naveo, zahvaljući aferi dospjeli u javnost.

Međutim, poslanici te partije Zoran Jelić i Zoran Vukčević kazali su juče “Vijestima” da ne znaju ništa o tome i da oni nijesu dobili poziv tužilaštva.

Poslanik, sadašnji politički direktor DPS-a Tarzan Milošević nije želio da precizira da li je dobio poziv od tužilaštva da se izjasni o svojim stavovima, već je rekao da se informacije o tome mogu dobiti samo od državnog organa koji se bavi istragom.

Na audio snimcima sa sjednica DPS, funkcionerka DPS Daliborka Pejović zahvalila se Miloševiću, koji je tada bio ministar poljoprivrede, jer je zahvaljujući njegovom angažamanu DPS pobijedio na nekim biračkim mjestima na izborima u Herceg Novom.

Još jedan od sadašnjih poslanika i aktera afere Snimak, Radivoje-Lala Nikčević juče nije odgovarao na pozive i poruke “Vijesti”.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora(MANS) i poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić prethodno su Vrhovnom državnom tužilaštvu podnijeli krivične prijave u vezi sa aferom Snimak.

MANS je podnio prijavu protiv 22 funkcionera vladajuće partije, aktera u aferi Snimak, zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i nezakonito koristili državne resurse kako bi uticali na političku volju građana i ishod izbora.

Tužilaštvo je tokom prošle godine odbacilo oko 100 prijava MANS-a koje su se odnosile na kršenje zakona o finansiranju političkih partija u diijelu zapošljavanja, potrošnje budžeta institucija, vršenje pritiska na zaposlene i njihovog potkupljivanja uoči parlamentarnih izbora.

Bonus video: